Dny evropského filmu poprvé také v Ostravě, nabídnou duchařinu, němý animák i virtuální realitu

Dny evropského filmu poprvé také v Ostravě, nabídnou duchařinu, němý animák i virtuální realitu 

Dvacáté sedmé Dny evropského filmu nakonec proběhnou letos, a to od 16. do 23. června. Budou tak prvním filmovým festivalem, jenž se uskuteční po uvolnění vládních opatření. Snímky ze starého kontinentu zavítají tradičně do Prahy a Brna, nově také do Ostravy. Letos budou k vidění čtyři desítky počinů z třicítky evropských zemí.

Dny evropského filmu (DEF) se zaměřují výhradně na evropskou kinematografii Tentokrát se kromě tradičních dramatických žánrů v programové nabídce objeví také sci-fi, horory, avantgardní počiny, dokumenty nebo animované snímky. Zhlédnout je budou moci diváci v pražském kině Lucerna (16. až 21. června), Světozor a Pilotů (17. až 21. června). V Ostravě se festival uskuteční v Minikině od 19. do 21. června, následně DEF poputuje do Brna, kde se koná od 20. do 21. června v kině Art a od 22. do 23. června ve Scale.

Letošní ročník odstartuje irský duchařský film Extra Ordinary, v němž se učitelka z autoškoly snaží zkrotit nadpřirozenou moc rozpínající se po celé zemi. Zahajovací snímek bude součástí nové sekce Strach a sny, která nabídne i německou krimi Svobodná země, opět irský horor Další jehňátko nebo remake španělské Mokřiny.

Zbrusu novou sekcí bude i Bez rodičů s filmy určené pro děti a teenagery. Ti se můžou těšit třeba na domácí premiéru lotyšského animovaného snímku Daleko, které za celou stopáž neobsahuje jediné slovo, švédský snímek na téma přátelství Země nezaslíbená nebo na italský počin reflektující sociální média Likemeback.

Kategorie Hvězdy láká na novinky renomovaných tvůrců, se kterými vítězili na proslulých festivalech. Diváci budou mít možnost zhlédnout v tuzemské premiéře francouzské politické drama Dospěláci v místnosti, nizozemský psychologický snímek Instinkt či předpremiérový remake Pinocchia s Robertem Benignim v titulní roli.

Sekce K věci mění název na Do divočiny. Jak už pojmenování napovídá, půjde o filmy reflektující soužití lidí s přírodou. K vidění bude drsný norský dokument Kam se muž vrací, slovinské hledání sentimentu v pustině Příběhy z kaštanových lesů či španělské žhářské drama Až bude oheň.

Chybět nebude ani sekce Film a hudba, v níž se objeví český dokument The Sound Is Innocent nebo portugalský muzikál Technoboss. Sekce Media – Absurdní svět představí třeba severskou komedii Druhá strana naděje nebo dánský retro film Komuna. Výjimečně nabídne i americký snímek, a to upírskou romanci Přežijí jen milenci od Jima Jarmusche.

Nové trendy přiblíží sekce filmů ve virtuální realitě, které nabídnou autentický zážitek spojený s debatou s autory. „Uvedeme svědectví z fukušimské nukleární katastrofy Po spadu anebo snímek TX Reverse, který sugestivně ohýbá čas i prostor. Českou VR tvorbu zastoupí v sekci Film a hudba Brainz Music House: Tata Bojs, Kafka Band a I Love You Honey Bunny. Tyto tři jedinečné kapely vás pozvou do svých studií,“ uvedl festivalový dramaturg Šimon Šafránek.

Kompletní program letošního ročníku bude zveřejněn na stránkách festivalu 16. května, předprodej vstupenek začíná 20. května.

Foto: DEF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!