Brno v březnu ožije filmem – MFF CINEMA MUNDI se vrací!

Brno v březnu ožije filmem – MFF CINEMA MUNDI se vrací! 

Brno Šťavnatá filmová díla ze všech koutů světa po roce míří opět do moravské metropole. Třetí ročník MFF CINEMA MUNDI se letos uskuteční od 29. února do 7. března v multiplexu Cinema City Velký Špalíček. Diváci se mohou těšit na desítky „oscarových“ filmů, vedlejší filmové sekce, setkání s hvězdami ze světa filmu a bohatý doprovodný program.

Několikadenní filmová velkolepá show začne slavnostním zahájením ve středu 29. února na náměstí Svobody a ve Velkém Špalíčku, kde nebude chybět patron celého festivalu Bolek Polívka. Startem bude zejména exkluzivní předpremiéra britského životopisného dramatu Železná lady (The Iron Lady, Phyllida Lloyd, 2011). Ve snímku ztvárnila titulní roli slavné političky Margaret Thatcher herečka Meryl Streep, která za tuto roli obdržela Zlatý glóbus. Druhou zahajovací projekci, která bude volně přístupná veřejnosti, se pravděpodobně stane legendární film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat (2000). Projekce by se měl osobně zúčastnit režisér i s filmovou delegací, který se s diváky podělí o své vlastní zkušenosti z boje o Oscara. 

Hlavní filmová sekce

Na tzv. hlavní filmovou sekci zve brněnský Velký Špalíček od čtvrtka do neděle. Nabídne tradičně sestavu těch nejlepších filmů uplynulého roku, které soutěží o nominace na prestižní filmovou cenu Oscar v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.Zatím sem jsou zařazeny na tři desítky filmů. Velká část z nich bude v Česku uvedena premiérově či dokonce jako jejich jediná kino-projekce. diváci se tak mohou těšit například na íránský film Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin, Asghar Farhadi, 2011), který získal Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a je zároveň i velkým oscarovým favoritem. Filmovou lahůdkou bude jistě také peruánský snímek Říjen (Octubre, Daniel a Diego Vega, 2010) oceněný na MFF v Cannes či nejnovější dílo proslulého japonského režiséra Kaneta Šindó Pohlednice (Ichimai no hagaki, 2010), desítkami cen ověnčené španělské historické drama Tmavý chléb (Pa negre, Agustí Villaronga, 2010) a mnoho dalších. Kromě festivalových hitů a děl předních a již známých filmových autorů bude prostor věnován i titulům ze států, jejichž kinematografie čeští diváci příliš neznají, ale rozhodně stojí za zhlédnutí. Ujít by si neměli nechat například kubánský film Habanastation (Havanastation, Ian Padrón, 2011) nebo vietnamský snímek The Prince and the Pagoda Boy (Khát vọng Thăng Long, Trong Ninh Luu, 2010).

Doprovodné sekce

Velká část doprovodného programu bude pro letošek věnována zejména filmovému umění pobaltských států. "Chceme se zaměřovat primárně na kinematografie se zajímavým vývojem, který ovšem není tuzemskou festivalovou komunitou detailněji reflektován. To je případ pobaltských kinematografií, jejichž specifika představíme právě letos. Ačkoliv se snímky ze severní Evropy těší trvalé oblibě, filmová tvorba z Litvy, Lotyšska a Estonska je v Česku stále prakticky neznámá. Prosazuje se zde přitom nová generace filmařů (Veiko Õunpuu, Jaak Kilmi, Šarūnas Bartas, Kristina Buozyte, Alexander Hahn a další), která postupně získává těmto kinematografiím mezinárodní renomé,"řekl dramaturg Lukáš Skupa. 

Jak vypadá pobaltská produkce v kontextu mezinárodních filmových trendů, nakolik čerpá z domácích filmových tradic, nebo jak se tvůrci vyrovnávají s komunistickou minulostí vlastních zemí, se budou moci návštěvníci přesvědčit v kolekci přibližně dvaceti filmů z „postsocialistické éry“. Obzvláště divácky
zajímavé mohou být například snímky Střevíček (Kurpe, Laila Pakalnina, 1998), který má v Lotyšsku pověst jednoho z nejlepších domácích filmů, nebo estonská Třída (Klass, Ilmar Raag, 2007) oceněná, mimo jiné, také na MFF Karlovy Vary. Exkluzivní českou premiéru bude mít v Brně tragikomedie
Návrat seržanta Lapina (Serzanta Lapina atgriesanas, Gatis Smits, 2010). 

Filmovou nabídku letošního ročníku pak završí tradiční výběr TO NEJLEPŠÍ z Oscarů a Českých lvů 2012. Oceněné domácí filmy by měli divákům přijet osobně představit také někteří jejich tvůrci. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!