Pražská muzea a galerie se chystají otevřít po 11. květnu

Pražská muzea a galerie se chystají otevřít po 11. květnu 

S uvolňováním vládních opatření se od 11. května mohou za přísných hygienických podmínek otevřít muzea a galerie. Do kterých pražských expozic a výstav budete moci od pondělí znovu nahlédnout? Podívejte se na náš přehled.

Národní muzeum

Většina objektů Národního muzea plánuje otevřít v pondělí. Po dvou měsících se zájemci znovu podívají do Historické budovy, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea, Národopisného muzea či do Památníku Jana Palacha ve středočeských Všetatech. Až do 15. června mohou využít 50procentní slevy z ceny vstupného i si zakoupit vstupenku umožňující navštívit devět objektů v pěti dnech. Kapacita v prostorách bude omezena na sto osob v daném čase, muzeum proto žádá veřejnost o trpělivost kvůli možným prodlevám mezi jednotlivými vstupy.

Muzeum hlavního města Prahy

11. května se v hlavním městě zpřístupní všechny vyhlídkové věže a Zrcadlové bludiště na Petříně ve správě Muzea hlavního města Prahy. Hlavní budova na Florenci, Podskalská celnice na Výtoni, zámecký areál ve Ctěnicích a Dům U Zlatého prstenu se připravují otevřít v úterý. Od 26. května se poté začnou konat prohlídky Müllerovy vily, Rothmayerovy vily se skupinami maximálně po pěti osobách. V tento den se po dlouhé době otevře také Studijní a dokumentační centrum Norbertov. I nadále muzeum nabízí virtuální výstavy a repertoár online aktivit neustále rozšiřuje.  

Národní galerie v Praze

Sbírkové expozice ve Veletržním paláci, kláštere sv. Anežky České a Schwarzenberském paláci na Pražském hradě si zájemci budou moci prohlédnout od úterý 12. května. V holešovickém objektu navíc budou přístupné i nedávno zahájené výstavy Sen ve snu: Edgar Allan Poe a umění v českých zemích či retrospektiva Kurta Gebauera

Národní technické muzeum

Příznivci technologií a dopravních prostředků na otevření Národního technického muzea budou muset vyčkat do úterý 19. května. Z provozních důvodů zatím zůstanou uzavřené expozice Architektura, stavitelství a design, Televizní studio, Herna Merkur, Měření času a Chemie kolem nás. Mimopražské pobočky budou následovat v dalších týdnech, Centrum stavitelského dědictví se chystá otevřít 26. května a Železniční depozitář v Chomutově až 5. června. V souvislosti se znovuotevřením plánuje muzeum ve spolupráci s Pražským jarem živě přenášený koncert, jenž se uskuteční v neděli 31. května od 20 hodin. 

Galerie hlavního města Prahy

V úterý 12. května se chystají otevřít vybrané objekty Galerie hlavního města Prahy. Od tohoto dne bude zpřístupněný Zámek Troja, kde odstartuje nová výstava Colorbond sochaře Jana Kováříka, Bílkova vila, Dům Františka Bílka v Chýnově u Tábora a rovněž Colloredo-Mansfeldský palác, který nabídne společnou výstavu Rudolfa Sikory a Vladimíra Havlíka pod názvem Sníh kámen hvězda strom.

Centrum současného umění DOX

Datum otevření holešovického DOXu je stanoveno na středu 27. května. Už nyní galerie láká na budoucí multimediální výstavu Ultrasupernatural, jež bude vyústěním dvou dekád trvajícího projektu dvojice Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, která divákům přiblíží život domorodých a původně kanibalských kmenů na Papui Nové Guinei. Během uzavření od 13. do 16. května se navíc uskuteční online festival kritického designu a umění Uroboros, který zájemci budou moci sledovat zdarma na několika platformách v anglickém jazyce.

Museum Kampa

Od pondělí se zpřístupní také Museum Kampa v běžné otevírací době. V úterý se otevře také Museum skla Portheimka, od soboty 16. května návštěvníci opět nahlédnou také do Werichovy vily. Dosavadní výstavy se galerie rozhodla prodloužit, díla Jana Merty budou k vidění do poloviny června, práce Jana Wojnara zůstanou na Kampě ještě o dva týdny déle. V červnu instituce nabídne také rodinnou dílnu a večerní program pro dospělé. 

Cosmos Discovery na Výstavišti

Objevovat taje vesmíru budou moci fanoušci astronautiky od pondělí 11. května opět v expozici Cosmos Discovery, která se nachází v prostorách Křižíkova pavilonu v areálu holešovického Výstaviště. Novinkou je zábavná aplikace pro mobilní telefon, v níž ožívají exponáty z výstavy, a také večerní prohlídky, na jejichž konci čeká návštěvníky dárek s kosmickou tematikou.

Novoměstská radnice Praha

Pondělní den bude ve znamení znovuotevření také v prostorách Novoměstské radnice v Praze, která zpřístupní expozici historie Nového Města v bývalém bytě věžníka na ochozu tamější radniční věže, Neviditelnou výstavu a venkovní zahrádku kavárny Neustadt. Více si přečtěte v článku zde

Foto: Muzeum hlavního města Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!