Městská divadla pražská odhalují program nové sezóny s dvacítkou nových titulů

Městská divadla pražská odhalují program nové sezóny s dvacítkou nových titulů 

Divadla se chystají na novou sezónu po koronavirové krizi a oznamují přesunuté i zcela nové projekty. Městská divadla pražská dokonce ke svému stávajícímu repertoáru přidá celou řadu premiérových titulů. Sedm novinek přinese nová sezóna v Divadle ABC, dalších sedm v Divadle Komedie a šest premiérových inscenací začlení i scéna Divadla Rokoko. Divadelní sezóna se otevře ve velkém stylu a bude z čeho vybírat.

Podzim se swingovou komedií, ruskou klasikou a pokračováním temné satiry

Celou dvacítku nových titulů přinesou v nové sezóně Městská divadla pražská. Hned první zářijový pátek bude patřit odložené premiéře Divadla ABC - adaptaci románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a Mír. Následovat bude hudební komedie z poválečné Prahy „nylonového věku“ v režii Ondřeje Havelky a doprovodu Melody Makers Zítra swing bude zníti všude. Říjen odtajní v Divadle ABC premiéru Vražda v klášterní ulici, která bude vyprávět o jednom kalném ránu po oslavě vzniku Československa v říjnu 1918.

Divadlo Rokoko chystá na podzim temnou psychologickou love story o spalující vášni a nenávisti s názvem Posedlost. Diváci se mohou těšit také na druhý díl nejčernější satiry současné společenské a politické reality autora a režiséra Davida Drábka - Kanibalky 2: Soumrak starců. Konec října bude veselejší - a to s důmyslnou současnou německou komedií Přes čáru.

Divadlo Komedie určitě také nezůstane pozadu. První premiérou nové sezóny budou Hrdinové kapitalistické práce na motivy knihy Saši Uhlové a v koprodukci s berlínskou Volksbühne v rámci mezinárodního projektu PostWest. Další zahraniční koprodukce bude mít premiéru v říjnu: Švejk / Schwejk vznikl jako společná inscenace se Staatstheater Augsburg. Literaturu přenese na jeviště i další nová inscenace Divadla Komedie s názvem 100 nejkrásnějších českých básní

Zima s pohádkou, Brechtem, semaforskými variacemi a komorní operou

V prosinci čeká malé diváky i jejich rodiče v Divadle ABC svět fantastické Země Nezemě s titulním hrdinou Petrem Panem, v lednu se dále diváci mohou těšit na Matku kuráž a její děti od Bertolta Brechta. 

V Rokoku se repertoár v prosinci rozšíří o adaptaci společenského románu Zdeny Salivarové Honzlová. Novinkou bude také hra Jiřího Suchého s písněmi Ferdinanda Havlíka Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40, která se ponese ve znamení semaforské variace na faustovské téma.

Divadlo Komedie v zimě změní žánr a přinese komorní operu Miloše Orsona Štědroně Emil Běžec na libreto Pavla Kosatíka. Příběh o člověku, který objevil to, pro co byl stvořen a když už nemohl, tak přidal, uvedeme v režii Jiřího Nekvasila.

Jaro s Chaplinem, Shakespearem a Teslou

Březen bude v Divadle ABC ve znamení první české divadelní adaptace mimořádného díla světové kinematografie Diktátor Charlie Chaplina. Příští rok také uvede slavnou Shakespearovu tragédii Hamlet v režii Michala Dočekala.

Divadlo Komedie představí legendární osobnost v autorské inscenaci Tesla, inspirovanou osudem a objevy vědce a vizionáře Nikoly Tesly. Novinkou sezóny bude také dramatický příběh zločince s andělskou tváří Roberto Zucco. Inscenace je nejen syrovým dramatem a analýzou strachu, ale také romantickou baladou o vzpouře osvobozeného člověka. Na jaře 2021 se také uskuteční druhý ročník mezinárodního festivalu Nová Komedie, který přiblíží tvorbu mladých umělců.

Vůbec poslední premiéru nové sezóny představí scéna Divadla Rokoko. Inscenace Herečka sobotní noci představí hlavní hrdinku, která po vzoru Pipi Dlouhé punčochy rozdává radost stůj co stůj, i když svět kolem se pomalu řítí do záhuby.

Vzdělávací programy také pokračují

V nové sezoně se dále rozšíří nabídka vzdělávacích aktivit pro žáky a studenty. Vedle cyklů Divadlo naživo, Divadlo zblízka a Divadelní lahůdky nabídnou Městská divadla pražská studentům středních škol i video cyklus V hlavní roli: Maturita!, kdy každý díl přiblíží populárně-naučnou formou klasické dílo světové literatury

Nadále budou pokračovat i edukační aktivity pro širokou veřejnost zahrnující literární matiné na Malé scéně ABC, stále oblíbenější přednášky z historie Městských divadel pražských Kronika, architektonické prohlídky divadel, lektorské úvody nebo debaty s tvůrci.

Foto: Facebook Městská divadla pražská

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Městská divadla pražská odhalují program nové sezóny s dvacítkou nových titulů
 

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!