Komiksová biografie Andyho Warhola jako zábavný kaleidoskop fragmentů ze života

Komiksová biografie Andyho Warhola jako zábavný kaleidoskop fragmentů ze života70%

Andy Warhol se stal prakticky legendou už za svého krátkého bytí, které vyhaslo v roce 1987. Není proto divu, že tento fenomenální výtvarník, novátorský filmař a hudební manažer dodnes budí nebývalou pozornost nejenom knižních autorů. Jednou z nedávno česky vydaných publikací zasvěcených čelnímu představiteli pop-artu je Andy Warhol: Život v komiksu italského tvůrce Adriana Barone.

Pod pokličku nabitého života svérázného výtvarníka nahlíží Barone skrze pestrobarevné i monochromatické obrazy, které ctí tradici pop-artového hnutí, jehož byl vedle Jaspera Johnse či Roye Lichtensteina průkopníkem.

Autor v jednotlivých sekvencích dění okolo umělce používá storyboardy, upravené dobové fotografie imitující techniku sítotisku i Warholův efekt, násobení obrazu za použití odlišných odstínů, tedy prvky typické pro styl naplno rozvinutý v šedesátých letech minulého století.

Na ploše dvou set stran rekapituluje zásadní události s mírnou zmínkou o tvůrcově dětství v rodině slovenských imigrantů a náročném dospívání plném zdravotních obtíží a poznamenaném ztrátou otce. Poté už chvatně přechází k jeho vstupu na newyorskou uměleckou scénu a rychlý vzestup, který mu částečně zajistila konexe s filmařem Emilem de Antonio přezdívaným De.

Ukázka z knihy Andy Warhol: Život v komiksu. Foto: Albatros Media

Warholově výtvarné činnosti, kterou se do kánonu světového umění zapsal pravděpodobně nejvýrazněji ze všech svých aktivit, se spisovatel překvapivě zabývá jen v minoritní části životopisu. Zbylé stránky plní zejména lidé, kteří se pohybovali v jeho akčním rádiu a u nichž ve fiktivních komentářích reflektuje zákulisní pikantnosti, a zejména pak příhody z věhlasného stříbrného studia Factory, kde mimo jiné vznikly desítky umělcových filmů.

Vše ale, zřejmě ve snaze nic nevynechat, zachycuje víceméně letmo a útržkovitě, často ani ne v chronologické posloupnosti. Kniha slouží spíše jako zábavný kaleidoskop fragmentů ze života Andyho Warhola než coby vyčerpávající biografie. Tu čtenáři najdou třeba mezi díly kunsthistorika Klause Honnefa. Povedená výtvarná složka tak převyšuje lehce odbytou textovou, jež by si zasloužila rozvést.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!