Italská kuchařka: 130 tradičních receptů: Matoucí kniha s neobyčejně pěkným grafickým zpracováním

Italská kuchařka: 130 tradičních receptů: Matoucí kniha s neobyčejně pěkným grafickým zpracováním70%

Italská kuchařka se zvučnými originálními názvy je unikátem svého žánru. Mezi ostatními konkurenčními knihami vyniká zejména grafickým zpracování plným líbivých ilustrací. I tato kniha má však pár much – nepřehlednost a chaotický rejstřík. Přečtěte si recenzi ilustrované Italské kuchařky od Informuji.cz.

Italská kuchařka přináší tradiční i moderní chutné pokrmy ze všech koutů Itálie. Polévky, pizzy, předkrmy, masitá či zeleninová hlavní jídla, těstoviny na sto způsobů, dezerty i humr – dohromady sto třicet receptů ze sedmnácti částí Itálie. Přidanou hodnotou knihy je i návod na přípravu domácích těstovin, které chuťově i kvalitou předčí ty kupované, které běžně kupujeme. Jídla z jednotlivých regionů se mezi sebou dají vzájemně kombinovat a čtenáři mohou při vaření zavzpomínat na dovolené v Itálii.

Největším a do očí bijícím kladem knihy je její celkové grafické zpracování. Obalem počínaje je všech 160 stran knihy naplněno osobitými barevnými ilustracemi. Fotografie pokrmů v publikaci nenajdete, místo toho jsou suroviny i hotová jídla věrohodným způsobem nakreslena. Příjemným zpestřením jsou i ilustrované seznamy italských druhů pečiva, sýrů, uzenin, těstovin i kávy. Tyto přehledné dvojstránky majitele kuchařky hlouběji zasvětí do italské gurmánské terminologie a základům, které je třeba mít pro vaření pokrmů.

Z technické stránky je velmi příjemný malý rozměr vazby, pro kuchařku netypický, stejně tak i rozdělení receptů do jednotlivých regionů. Kuchaři si tak mohou navařit speciality z italské části, kterou v létě navštívili.

Ač je kniha na pohled velmi líbivá, při hlubším prozkoumání má pár much. Velká nedostatečnost je citelná ve zpracování rejstříku na konci knihy. Rejstřík je seřazen pouze abecedně. Vzhledem k tomu, že názvy jídel jsou italsko-české a samy o sobě často nicneříkající, bylo by příjemné mít recepty roztříděné i podle typu například na polévky, pizzy, dezerty, saláty, hlavní jídla a předkrmy. Grafické zpracování je aplikované i na úkor konkrétních kulinářských návodů. Celý postup je zarovnán do bloku a čtenáři tak mohou postrádat nějaké vizuální rozčlenění textu – do bodů, či alespoň odstavců. Takový odstavec může s textem udělat divy a usnadnit celý proces vaření.

Ačkoliv je v knize i pár základních receptů, hodí se spíše pro ostřílenější kuchaře a kuchařky, kteří by rády vyzkoušeli složitější italské speciality a posunuli své těstoviny na prvotřídní těstoviny. Zpracování knihy potěší každého estéta s uměleckým cítěním. Pouze plánování pokrmů zabere víc času pro nepřehledné roztřídění jednotlivých jídel.

Co si o knize myslíte vy? Máte nějaké jiné tipy na kvalitní kuchařské knihy? Jaká je vaše nejoblíbenější? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!