Tak pravil LaChapelle aneb našla jsem umělce svých snů

Tak pravil LaChapelle aneb našla jsem umělce svých snů80%

Pražské Rudolfinum hostí od 7.prosince díla významného amerického umělce Davida LaChapella. Umělec, který se angažoval v úspěšním projektu Decadence NOW!, je v dnešní době jedním z nejuznávanějších umělců Spojených států.

Když jsem minulý týden jela do Prahy opět zkoumat krásy vysokoškolských kolejí, můj cíl návštěvy byl jasný. Díky letákům, které nám chodí domů, jsem se dozvěděla o dekadentní výstavě, která se zrovna v tuto dobu koná v Praze. Jelikož jsem fanoušek šokujícího umění, hned jsem věděla, že David LaChapelle bude lahůdkou pro mé oko.
V druhou lednovou neděli jsem tedy spolu se svým přítelem vyrazila do Rudolfina na Alšovo nábřeží v Praze 1.

Věděli jsme, že Rudolfinum zavírá v 18hodin (ráda bych zdůraznila, že ani o minutu déle!), a tak jsme na půl pátou stáli ve frontě na vstupenky. Ačkoliv byla dlouhá, paní za pokladnou byla velmi schopná a fronta ubíhala rychle.

Rudolfinum je obrovská galerie, má k dispozici 1500m čtverečních pro výstavu, což je pro Davidova díla skvělé prostředí.
Výstava se skládala z obrazů z různých etap Davidova života. V první místnosti jsou vystavené fotografie z raných let jeho tvorby. Jedná se o akty žen i mužů, fotografie jsou často s náboženským podtextem. Tyto fotografie nejsou ostré, působí mlhavým dojmem a i přesto, že mého přítele zaujaly nejvíce, mě skoro vůbec. Žádna novinka, tak bych je charakterizovala.

V dalších místnostech se objevovaly nafocené známé tváře jako Naomi Campbell, Uma Thurman nebo Pamela Anderson. Tyto fotografie mě uchvátily! Nejenže se známé osobnosti vůbec nebály experimetovat, ale David je zachytil v situacích lechtivých, erotických, ba i trapných. Fotka, kde Pamelu tahá za nohy tlustá ženská oblečená do kostýmu prasátka, mě fascinovala! Nebo Michael Jackson jako anděl šlapající na tvář ďábla? Úžasné!

Poté následovaly fotografie, střípky a koláže z Davidova amerického života. Do každé fotografie byly uměle přidány předměty nehodící se k celkovému dojmu, takže výsledek byl takový, že babičky na gauči držely pistole v rukou a malému dítěti se do lahve s mlékem lila místo mléka Kahlua. Úsměvné!

Avšak David mě zaujal tak, že jsem nesledovala čas. A z mého snění mě probral až pán, který v 18,00 pozhasínal veškeré osvětlení a s vysvětlením, že zavíračka je jasně daná, nás vyhnal. Tím si mě celé skvělé Rudolfinum znepřátelilo! Zbylé dvě místnosti jsem proběhla v mžiku, avšak díla jsem si alespoň minutku prohlédla. Jednalo se o koláže s tématem o konci světa, nápaditě zakomponovaným do dnešního amerického světa černošských ghett a zlatých řetězů.

Shrnutí? Být já Pražanka, neváhám a na výstavu jdu znova, alespoň s dvouhodinovým předstihem. Výstava se všem líbit nemusí, David LaChapelle nemá opravdu žádný stud, avšak kdo to rád horké, tahle událost je přesně pro něj! 

Ještě dodatek, plné vstupné je 130,- a pro studenty 80,- což je teda dost málo! A výstava trvá do 26.2.2012, tak ať nezmeškáte! ;-)

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Rudolfinum nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Galerie Rudolfinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!