Skutok sa stal. Smutná zpráva o polistopadovém Slovensku s pozůstatky do dnešních dnů

Skutok sa stal. Smutná zpráva o polistopadovém Slovensku s pozůstatky do dnešních dnů70%

O čtvrtstoletí zpátky se vrací režisérka Barbora Berezňáková v dokumentárním snímku Skutok sa stal, který odkrývá okolnosti dodnes nevyřešené vraždy někdejšího slovenského policisty Róberta Remiáše. Film měl online premiéru ve videotéce DAFilms.cz a opožděně přichází do kin.

Symbolicky se virtuální premiéra dokumentu odehrála téměř na den přesně ke dvacátému čtvrtému výročí předčasné smrti Róberta Remiáše. Jeho osobnosti se věnují úvodní sekvence snímku, jenž ho představuje především jako nevinného člověka zapleteného do soukolí dějin.

K politické kauze, kolem níž se nejčastěji skloňuje jméno tehdejšího slovenského ministerského předsedy Vladimíra Mečiara, se nachomýtl de facto náhodou, přes svého kamaráda. Stálo ho to život. 29. dubna 1996 s bývalým kriminalistou vybuchlo auto na jedné bratislavské křižovatce.

Skutečným protagonistou předkládaného příběhu není on, ale právě jeho přítel Oskar Fegyveres, kvůli němuž Remiáš nepřímo tragicky zahynul. Dvojice se znala ze studií, posléze se stali i kolegy u policie. Oskar ale zanedlouho odešel pracovat pro Slovenskou informační službu, kterou v polovině devadesátých let vedl Ivan Lexa, pravá ruka premiéra.

Nejspíše na jeho příkaz zaměstnanci SIS zavlekli syna tehdejšího prezidenta země Michala Kováče do Rakouska, kde byl ponechán v opilosti a bezvědomí před policejní stanicí. Korunním svědkem únosu byl Oskar F., který ze strachu o své zdraví emigroval do zahraničí, odkud se spojil se zmíněným Remiášem, zavražděným nedlouho poté.

Odhalení identity Oskara F., který zbylou částí snímku diváky provází, je do příběhu vneseno originálním způsobem – po dvou desetiletích od aféry se štábem oslovuje náhodné kolemjdoucí (včetně neznalých příslušníků městské policie) s improvizovanou anketou, zda si události z doby Mečiarovy vlády pamatují. Představí se ale až muži, který je jako první z dotázaných schopen případ patřičně popsat.

Nejde o první počin s námětem střetu Kováče a Mečiara, zabýval se jím hraný film Únos v režii Mariany Čengel Solčanské a částečně i dokument Mečiar Terezy Nvotové, který režisérka pojala osobnějším způsobem, svým hlasem komentuje dění prakticky po celou délku. Tvůrci snímku Skutok sa stal do něj naopak zasahují jen velmi zřídka, patrně s úmyslem podat ho co možná nejobjektivněji. To je sice chvályhodné, pokud však divák není o dávné kauze důkladně zpraven, v ději se ztratí už od samotného počátku, který bližší informace o porevolučním Slovensku nenabízí.

Zatímco Mečiar je podán přístupnější formu a má světové zpracování, Skutok sa stal cílí spíše na lokální publikum, zato je ale hloubavější a ve výsledku dává více otázek k zamyšlení se nad stavem demokracie nejenom na Slovensku, ale v kontextu celého středoevropského regionu. Mírně se dotkne i zapojení podnikatele Mariana Kočnera do případu a analogie s vraždou Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

Uzavírající scéna výstižně připodobňuje jistou parazitní rostlinu k představitelům polistopadového Slovenska – třeba jako „výhonek“ Mečiara je naznačen bývalý předseda vlády Robert Fico. Snímek navzdory určitým nedostatkům zvedá jeho vizuální poutavost imitující staré videopásky s kazy a vybledlými barvami.

Film můžete vidět od 1. října 2020 v kině nebo si jej můžete přehrát na platformě DAFilms.cz

Foto: DAFilms

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Skutok sa stal

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!