Taneční film z 80. let, český národ pod kritickým drobnohledem a výstava Koronavirus 9x9. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 4. května

Taneční film z 80. let, český národ pod kritickým drobnohledem a výstava Koronavirus 9x9. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 4. května 

V pondělí můžete zavzpomínat na taneční film z 80. let, Flashdance, přečíst si soubor kritických úvah o českém národě očima polského novináře či se podívat na on-line výstavu fotografií inspirovanou koronavirovou pandemií a současnou situací z objektivů devíti fotografů. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Flashdance: Od pondělí na HBO GO

Taneční film z 80. let se v pondělí 4. května stává součástí filmové archivu HBO GO. Světově úspěšný hudební romantický snímek Flashdance vypráví příběh nebojácné kudrnaté osmnáctileté dívky Alex OwensovéAlex přes den pracuje jako svářečka a v noci okouzluje svým tancem v luxusním baru. Zápasí o svou nezávislost, lásku a naplnění velkého snu – dostat se na Pittsburghskou taneční konzervatoř. Kultovní snímek plný tance disponuje i ikonickými písněmi z osmdesátých let jako jsou hity Flashdance – What a Feeling a Maniac. V kategorii píseň byla filmu udělena i zlatá soška Americké filmové akademie. Připomeňte si ikonický taneční snímek s Jennifer Beals v hlavní roli.

Zemský ráj jen na pohled: Český národ pod kritickým drobnohledem polského novináře

Dost bylo sentimentu a růžových brýlí. Polský novinář Michal Zablocki se dívá na Českou republiku a český národ kritickým pohledem a pokládá si otázku: „Opravdu je Česká republika ráj na zemi, jak se mnozí domnívají?“ Michal Zablocki, polská novinář a bohemista, předkládá své nepřikrášlené názory ve formě provokativních reportážních úvahách. Neukazuje chalupářskou idylku ani ryzí smysl pro humor, nýbrž rýpe do českého rasismu, alkoholismu, korupce a bolavých míst ne až tak vzdálené historie. Je možné, že i srdce Evropy někdy krvácí. Nahlédněte do nastaveného zrcadla našeho národa. Knihu zakoupíte například zde.

Tenkrát v Hollywoodu: Provizorní autokino na střeše OC Černý most

S autokiny dnes jako kdyby se roztrhl pytel. Jedno provizorní vyrostlo za podpory Xiaomi Česko a Óčku na střeše Centra Černý mostV pondělí 4. května zde bude promítán devátý snímek kultovního režiséra Quantina TarantinaTenkrát v Hollywoodu. Příběh se odehrává v Los Angeles roku 1969. Samolibý televizní herec (Leonardo Di Caprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) se snaží prosadit u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu. Brad Pitt si za svůj výkon v Tarantinově díle vysloužil cenu Americké filmové akademie v kategorii vedlejší herec. Druhou sošku film obdržel za výpravu. Snímek se v kinech objevil teprve v loňském roce a rozhodně by vám neměl uniknout. Na úterý 5. května je připraveno promítání české komedie Ženy v běhu a na středu 6. května akční komedie z prostředí video hry Jumanji: Další levelFilmy začínají vždy ve 20:00, vjezd na střechu je otevřen od 19:15. Odkaz na vstupenky naleznete na této události.

Koronavirus 9x9: On-line výstava Czech Photo

Koronavirus jako téma. A proč ne. Prožíváme výjimečnou dobu, koronavirovou epidemii, která zasáhla celou Českou republiku. Období si zaslouží vizuální zvěčnění. Této výzvy se ujalo devět oslovených fotografů, kteří si k tématu připravili po devíti fotografiích. Devět fotografií, devět umělců a on-line výstava Koronavirus 9x9 obsahující dohromady 81 vizuálů. Mezi vyzvanými umělci jsou Lukáš Bíba (Economia a. s.), Ondřej Deml (ČTK), Martin Divíšek (EPA), Petr David Josek (AP), Dan Materna (MAFRA a.s.), David Neff (MAFRA a.s.), Michal Růžička (MAFRA a.s.), Michal Sváček (MAFRA a.s.) a Roman Vondrouš (ČTK). Snímky si už od středy 29. května můžete prohlédnout na webu Czech Photo.

Kdo skutečně osvobodil Prahu?: On-line debata

Jakou roli v osvobození sehrála Rudá armáda, Vlasovci a jakou samotní Češi? Vypuklo Pražské povstání pozdě? Kolik mělo skutečně obětí? Proč nepřišli Američané? A zaslouží pomník Koněv, Vlasov nebo Kutlvašr? Muzeum paměti XX. století ve spolupráci s Knihovnou si připravilo on-line debatu, ve které divákům odpovídají na všechny tyto dotazy. Posledním dílem čtyřdílné minisérie online debat Osvobození Prahy a fenomén maršála Koněva zájemce provedou historici Pavel Kmoch, Eduard Stehlík a Pavel žáček. Pořad moderuje historik Muzea pamětí XX. století Jan Kalous. Hodinová debata začíná ve 20:00. Více informací naleznete na této události.

Nevídaní akademikové: Online představení Divadla Aqualung

Ve spolupráci s Kulturou doma bude vypuštěna premiéra Nevídaných akademiků v podání divadelního souboru Divadla Aqualung. Příběh se odehrává v Ankh-Morporku, kam dorazil fenomén skrývající se pod názvem fotbal. Ztrápení mágové Neviditelné univerzity však jen s těžkým srdcem mění své akademické hábity za herní kalhoty vybavené suspenzory. Vstupné na představení režiséra Ondřeje Lážnovského činí 198 Kč. Hraje se od 20:00 do 22:30. Více informací naleznete na této události.

Výkupné: Silné drama na Nova Cinema

Akční psychologické drama Výkupné s Melem Gibsonem v hlavní roli se v pondělí objeví na televizních obrazovkách. Hlavní postavou příběhu je milionář Tom Mullen (Mel Gibson), majitel jedné z nejvýdělečnějších soukromých leteckých společností na světě Endervour. Tom žije s manželkou a dvanáctiletým synem v luxusním apartmá v blízkosti newyorského Central Parku. Při charitativní akci však jeho syn beze stopy zmizí. Během několika hodin rodiče obdrží elektronickou zprávu s fotografiemi spoutaného dítěte a požadavkem na výkupné ve výši 2 milionů dolarů. FBI doporučuje zaplatit, ale při předání dochází k velké chybě a jeden z vyděračů je zastřelen dříve, než ho stačí vyslechnout. Tomův syn se tak ocitá v nebezpečí a další pátrání FBI se ukazuje jako bezvýsledné. Únosci dávají Mullenovi novou šanci na zaplacení. Ten si však uvědomuje, že pokud zaplatí, vyděrači jeho syna jako nebezpečného svědka zabijí. Tom se rozhodne stát se pánem situace. V televizním přenosu osloví šéfa vyděračů, ukáže mu dvoumilionovou hotovost a oznámí, že nedostane ani cent, protože už nejsou výkupným, ale odměnou za jeho hlavu„Máš poslední šanci vrátit mi syna. Jinak vynaložím všechny své peníze na to, aby ti byli nejlepší lovci lidí pořád v patách. A pak, až tě dostanu, všechno utrpení ti vrátím i s úroky.“ Jak to všechno dopadne se dozvíte v pondělí 4. května na Nova Cinema.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na víkendové tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!