To nejlepší z českých podcastů: Rozhovory, kultura i zdravý životní styl

To nejlepší z českých podcastů: Rozhovory, kultura i zdravý životní styl 

Mluvenému slovu ještě neodzvonilo a podcasty se teď těší velkému rozvoji a oblibě. Mezi těmi českými posluchači najdou rozhovory s inspirativními osobnostmi, krimi seriál, reportáže z cest, kulturu i povídání o zdravém životním stylu. Podívejte se na výběr nejlepších českých podcastů od Informuji.cz.

Matematika zločinu: První český podcastový krimi seriál

První český podcastový krimi seriál Matematika zločinu se v pěti epizodách vydává po stopě experta přezdívaného „matematik zločinu“, který údajně pomocí vědy dokáže určit vinnu či nevinnu obžalovaných. V roce 2012 napsal reportérce a tvůrkyni podcastu Magdaleně Sodomkové neznámý muž z indonéského ostrova Bali, že prchá před trestem, protože verdikt u soudu v České republice nebyl spravedlivý. Za jeho odsouzení se nejvíce přičinil právě soudní znalec, onen „matematik zločinu“. Sodomková a dánská dokumentaristka Brit Jensen se vydaly na cestu hledání pravdy. Tento unikátní napínavý krimi podcast by vám rozhodně neměl uniknout. Příběh muže z Bali vyšel i jako stejnojmenná kniha.

Travel Bible podcast: Reportáže z cest a užitečné informace

Nadšení cestovatelé si zamilují Travel Bible podcast plný rozhovorů s osobnostmi z oboru, reportáží ze zajímavých míst a užitečných novinek. Účet je aktivní již od roku 2017 a z jednotlivých nahrávek se dozvíte například co obnáší digitání nomádství, jak cestovat s dětmi, způsoby, jak financovat dlouhodobé cestování, co to je house sitting či jak probíhalo dobrovolnictví v Ekvádoru. Aktivní cestovatelé se podělí o své zážitky z cest na koloběžkách po Jižní Americe, o životě na Bali a o pořádání letních táborů v USA. Nechte se inspirovat k další cestě.

MovieZone Live Speciál: Zajímavosti o oblíbených kultovkách

Pokud spíš než daleké cesty oceníte kvalitní film, zamilujete si podcast MovieZone Live Speciál. Ten se věnuje největším kultovkám, které kdy uzřely světlo světa. Tvůrci v jednotlivých dílech prozrazují zajímavosti, pozadí vzniku či důvody popularity známých snímků, které diváky baví dodnes. Velmi dobře hodnocený podcast má již přes sedmdesát dílů. V archivu naleznete epizody věnované snímkům Smrtonosná pastPredátorPravdivé lži s Arnoldem Schwarzeneggerem, hororovému snímku MaskaPolicejní akademieKrvavý sportZlatý okoRockyTaxi, vánoční klasice Sám doma či ikonickému sci-fi Návrat do budoucnosti. Najděte tam i svůj oblíbený.

ELLEness by ELLE Czech: Inspirativní hosté

Lifestylový podcast ELLEness by ELLE Czech funguje teprve od počátku roku 2020, ale už teď má na kontě deset epizod a vypadá velmi slibně. Podcastová tvorba módního časopisu Elle se zaměřuje na rozhovory se zajímavými osobnostmi z různých oborů. O cvičení si redaktorka Zorka Hejdová promluvila s osobním trenérem Radkem Laci, co obnáší jóga prozradila Zuzana Klingrová, složení kosmetických produktů rozebrala Lenka Průšová, vše o saunováníposluchačům předal Jiří Žákovský a svůj pohled na udržitelnou módu osvětlila šéfredaktorka ELLE Valentina Nízká. Sledujte, kam se podcast ELLE vyvine dál.

Proudcast Infomuji.cz: Vše o kultuře

Každý rodič je pyšný na své dítě, a právě Informuji.cz’s Proudcast je takovým naším miminkem, které opatrujeme a hýčkáme. Pokud jste ho ještě nezaregistrovali, rádi bychom vám ho představili. Jednotlivé epizody se věnují různým současným kulturním fenoménůmO komparzistech si s námi promluvila produkční Wanda Nováková, performerka a básnířka Jana Orlová odkryla málo známý svět umělcké performance, filmový publicista František Fuka posluchačům sdělil svůj názor na předávání cen Americké filmové akademie a dramaturgové Samantha Bifidus a Josef Vokurka odkryli pozadí oblíbeného filmového festivalu pro otrlé. Než pro vás připravíme další díly, poslechněte si epizody z archivu.

Cukrfree Podcast: Odborníci o zdraví a stravě

Autorka populární kuchařky Cukrfree, Janina Černá, po svých knižních úspěších přišla i s neméně oblíbeným podcastem. Stejně jako její kniha, ani podcast není pouze a jen o jídle. Jde o sérii rozhovorů s inspirativními hosty, se kterými si autorka povídá o zdraví, výživě a životním stylu. Sporadický podcastový seriál obsahuje například díl s Hynkem Medřickým, který mluvil o vlivu světla, MUDr. Peter Šóš Ph.D. si s posluchači promluvil o spánku, obecně o zdraví se rozpovídala Eva Hájková a o posvátné sexualitě povídala Helena Houdová. Nechybí ani epizoda o imunitě a COVID-19 s Kateřinou Bossenberg BHSc. ND. Pokud hledáte podcast o zdraví, který se neklouže jen tak po povrchu a nebojí se jít do hloubkyCukrfree je ten pravý.

The Healthy Tapes: Pohodový podcast o zdravém životním stylu

Trošku odlehčeněji téma zdraví a životního stylu zpracovává český podcast fitness YouTuberky Lucie Minářové. The Healthy Tapes je zejména o cvičení, zdravě stravě, psychice, mindsetu, ale i cestování, kariéře a životním stylu obecně. V archivu je v současné době čtyřicet epizod, z nichž některé jsou například o veganství, binge eatingu, spokojenosti s vlastním tělem, józe, vrcholovém sportu, sacharidech, crossfitu a sociálních sítí. Pohodový audio seriál by vám neměl chybět v knihovně.

Mikrovlnky: Přehled nedůležitých zpráv týdne

Závěrem něco pro pobavení. Autorský podcastový seriál Mikrovlnky Radia Wave, stanice Českého rozhlasu, připravuje Ivana Veselková a Zuzana Fuksová. Ty posluchačům překládají ryze subjektivní výtah ze zpráv z domova i zahraničí svým osobitým a humorným způsobem. Zajímá vás například drsný boj orla s chobotnicí, Američan, který rok nešel do obchodu, senior útočící strouhankou na autamaturantovo rande s kočkou či žraločí fanoušci jazzu? To vše posluchačům předkládá komediální duo ve formě čtvrthodinových epizod.

Máte tipy na další povedené podcasty? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!