Moravské hrady a zámky z nebe. Kniha, která vás vezme do oblak i za dávnými pověstmi

Moravské hrady a zámky z nebe. Kniha, která vás vezme do oblak i za dávnými pověstmi90%

Pokud si myslíte, že znáte všechny moravské hrady, zámky i zříceniny jako své boty, možná vás listování nově vydanou knihou Moravské hrady a zámky z nebe překvapí. Autoři v ní totiž shromáždili téměř 60 památek. Ke každému místu navíc přidali i nádherné letecké fotografie a tajemné pověsti odehrávající se v jeho prastarých zdech v dobách dávno minulých.

Území dnešní Moravy je památkami přímo poseté a právě nejrůznější hrady, zámky a romantické zříceniny patří k nejoblíbenějším a nejvděčnějším cílům většiny výletníků. Nová kniha Milana Paprčky a Martiny Grznárové vám jejich krásu ukáže doslova z nadhledu. Tedy přesněji řečeno z paluby letadel, z nichž tým fotografů několik let památky systematicky zachycoval.

Hrad Veveří. Foto: archiv CBS Flying Team

V publikaci najdete nádherné letecké fotografie starobylých hradů a zámků, které vám odhalí jejich majestátnost i mnohdy netušenou rozlohu, ale i velmi zajímavé pohledy do širšího okolí, v němž jsou stavby častokrát unikátně zasazeny. Snímky vytištěné na kvalitním křídovém papíře tak čtenářům zprostředkují pohledy, které jako běžní návštěvníci daných míst nemají možnost spatřit.  

Moravské hrady a zámky z nebe ale nejsou “jen” klasickou výpravnou fotografickou publikací. Ke každé památce vybrali autoři i krátký příběh, který se v jejích zdech, dle pověstí, za dávných časů odehrál. V jedněch se vydáte na cestu časem za hradními pány, lítými bitvami i novodobější historií, v jiných se seznámíte s hrozivými čerty, ukrytými poklady, dávnou magií nebo třeba se zakletými obyvateli, kteří zde za své prohřešky musí na věčné časy strašit.

Některé z příběhů jsou humorné, jiné děsivé nebo naopak laskavé, všechny ale podnítí vaši fantazii k přemítání o tom, co všechno se na hradech a zámcích v průběhu jejich dlouhé existence mohlo odehrát. A to je další z velkých přínosů publikace, která zabaví bez rozdílu děti i dospělé.

Pro lepší orientaci je kniha doplněna i přehlednou mapkou a seznamem zařazených lokací. Nechybí ani stručné popisy městeček a obcí v okolí samotných hradů a zámků a tipy na další zajímavá místa. Jelikož jsou všechny texty v publikaci zároveň uvedeny i v angličtině, může se stát i vítanou dárkovou publikací či naopak pomůckou pro hravou výuku cizího jazyka. 

Zámek Mikulov. Foto: archiv CBS Flying Team

Kniha Moravské hrady a zámky z nebe vystupuje z řady podobných publikací svou originalitou i praktičností. Spojení neobvyklých leteckých snímků se zajímavými příběhy a pověstmi, které autoři zařadili namísto klasických historických popisů, ji předurčuje k využití celé rodině i všem obdivovatelům památek. Inspiraci v ní totiž najdete, ať už aktuálně plánujete výlet, hledáte dosud neznámá místa nebo jen společně trávíte čas při čtení a listování krásnými fotografiemi.

Úvodní foto: hrad Bouzov, archiv CBS Flying Team

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!