Filmy na Edisonline, kontroverzní Mucha a Amerikánka v kleci. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 30. dubna

Filmy na Edisonline, kontroverzní Mucha a Amerikánka v kleci. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 30. dubna 

Sledujte Edisonline, debaty v Národním divadle, kontroverzní Muchu, tančete s Divadlem Ponec a vkročte do klece s Amerikánkami. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Edisonline

Edison to je kino, kavárna a nyní i videotéka Edisonline. Za cenu jednoho lístku 155 korun nabízí služba měsíční přístup k evropským snímkům uvedeným na festivalech v Cannes, Berlíně či Benátkách, tucet filmů pro děti, a navíc přístup k online vysílání filmových kanálů Film Europe, Be2Can a Československo se stovkami festivalových a archivních česko-slovenských počinů.

Divácké "vstupné" navíc částečně slouží jako mikrosponzoring kulturních institucí, ať už jsou to kina, divadla, galerie nebo festivaly. Každý měsíc platforma slibuje další filmové kousky do databáze, postupně do konce května příštího roku nabídne přes 400 snímků. Užít si tak můžete nejen staré filmové klasiky, ale i premiérové tituly. A to je jen základní balíček, o který mimochodem můžete na našich stránkách soutěžit do 6. května.

Mucha

Ve spolupráci veřejné platformy pro streamovanou kulturu – Kultura doma a společnosti Artinvest vzniká programový blok pro streamy koncertů české klubové scény. V rámci platformy Kultura doma se představily například legenda The Plastic People of the Universe a dnes přichází kapela Mucha. Punkově kontroverzní Mucha dozajista přinese trochu šťávy do karanténového soužití.

Koncert ze Státní opery: Ve zpěvu hledejme úlevu

Na chvíli se vrátí život i do Státní opery. Příznivce tohoto žánru potěší ve čtvrtek večer přední operní pěvci prostřednictvím televizních kamer České televize. Koncert s názvem Ve zpěvu hledejme úlevu… se ponese v duchu benefice – podpoří krizovou Linku seniorů provozovanou společností Elpida.

Koncert se bude ubírat cestou árií nejen z české klasiky jako je Prodaná nevěsta, ale uslyšíme také i Carmen, Mozartova Dona Giovanniho či slavnou Schubertovu Ave Maria. Programem večera provede herečka Činohry Národního divadla Martina Preissová. Sledujte přímý přenos koncertu na ČT art z budovy zrekonstruované Státní opery.

Mladí ladí jazz

Každý čtvrtek si mohou milovníci jazzu pustit streamovaná představení českých hudebníků na facebooku festivalu v rámci koncertní série online koncertů festivalu Mladí ladí jazz. 29. dubna od 18.00 hodin se můžete těšit na vystoupení Kristina Barta Event Horizon.

V minulých týdnech vystoupili Ondřej Pivec Organic Quartet a Top Dream Company, záznamy jejich koncertů je možné zhlédnout až do poloviny května. Zakoupením dobrovolného vstupného mohou zájemci přispět a podpořit tak umělce i festival v době, kdy nelze realizovat žádné kulturní akce.

Amerikánka

Čtvrtečním koncertem minulý týden v pražské O2 areně odstartovala série živých přenosů divadelního představení Amerikánka. Každé hudební či divadelní představí představuje Amerikánku v novém prostoru a její příběh zasazuje do nového kontextu.

Dnes v 19:00 se představí Amerikánka "V kleci pro hyeny". Tereza Ramba a Eliška Křenková tentokrát (a jedinkrát) zahrají Amerikánku v kleci pro hyeny v Safari parku ve Dvoře Králové. Detenční zařízení má mnoho podob. Amerikánka je sondou do historie 80. a 90. let v Československu, ale stejně tak jde o ryze současné drama o naději, vydělenosti a touze žít.

Proces zpět v Divadle Ponec

Proč tak málo chodíme na tanec a mnohdy mu nerozumíme…? Diváci zřídkakdy přemýšlejí o tom, co stojí za hotovým tanečním představením. Co by se však stalo, kdyby proces jeho vzniku sledovali? Co znamenají jednotlivé pohyby, jaký obsah nesou výraz a gesta, jak moc ovlivňuje dojem z představení zvuk a hudba?

Využijte jedinečnou příležitost zhlédnout online představení Proces, které mělo derniéru v říjnu roku 2018!  Kromě záznamu představení zpřístupní Divadlo Ponec také krátký film Proces (2015) v režii Johany Švarcové, který ironicky vypráví o kreativitě, finančním zázemí a dotacích v tanečním divadle. Záznam bude zveřejněn od 20:00 do půlnoci.

Národní galerie Praha 1918–1938: První republika

Sbírková expozice 1918–1938: První republika vznikla ke 100. výročí vzniku Československé republiky a představuje bohatou výtvarnou tvorbu a umělecký provoz mladého státu v letech 1918–1938.

Součástí expozice jsou vedle obrazů a plastik předních umělců (Václav Špála, Josef Čapek, Jindřich Štyrský, Toyen, August Brӧmse, Maxim Kopf, Wenzel Hablik ad.) také díla z proslulé francouzské sbírky (Paul Gauguin, Henri Rousseau, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, ad.), kterou československý stát nakoupil krátce po svém založení ve 20. a 30. letech 20. století. Komentovanou prohlídku výstavy můžete sledovat na Facebookové stránce galerie od 10:00, k dispozici bude i ze záznamu.

Národní divadlo Talks - Kultura je národ

Činohra Národního divadla se rozhodla pravidelně pořádat streamované debaty s názvem #kulturajenarod pod hlavičkou pravidelného cyklu ND Talks. V nich se budou setkávat dramaturgové Činohry ND s divadelními profesionály a spolu s nimi odpovídat na kritické otázky vyvstávající v souvislosti se současnou mimořádnou situací divadel a kulturní scény vůbec. Již v pořadí druhá debata přinese téma financování divadel z hlediska umělců a ředitelů. Hosty budou Eva Kejkrtová-Měřičková, bývalá ředitelka Dejvického divadla, Ivan Buraj, umělecký šéf brněnského HaDivadla, a Štěpán Kubišta, ředitel holešovických Jatek78.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na úterní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

Foto: Bet Orten

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!