Nizozemská road movie, čtení z Čapka, ceny Czech Grand Design a virtuální prohlídka NGP. Nabízíme kulturní tipy na středu 29. dubna

Nizozemská road movie, čtení z Čapka, ceny Czech Grand Design a virtuální prohlídka NGP. Nabízíme kulturní tipy na středu 29. dubna 

Ve středu se můžete podívat na nizozemský road movie Návrat na HBO GO, přečíst si knihu o osvětimském procesu, poslechnout si pokračování čtení z Čapkovy knihy O pejskovi a kočičce a zjistit, kdo v letošním roce vyhrál Cenu Czech Grand Design na ČT art. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Návrat: Nizozemská road movie na HBO GO

Na HBO GO se v posledních dnech objevil slibný nizozemský road movie Návrat (Take Me Somewhere Nice). Film Eny Sendijarević sleduje příběh dospívající Almy, která opouští domov své matky v Nizozemsku a vydává se na cestu do rodné Bosny za otcem, kterého nikdy neviděla. Návrat však není pouze o cíli, ale i o cestě, a na ní se kazí vše, co si Alma naplánovala. Doma se jí nedostane hezkého přijetí od bratrance Emira, který se směje jejímu snadnému životu v západní zemi. Mezi jeho nejlepším přítelem a potížistou Denisem a Almou však vznikne vzájemná náklonost, ze které se zrodí vášnivý vztah. Přes všechny potíže je Alma odhodlaná dotáhnout svůj plán do konce a najít otce. Nenechte si ujít toto unikátní nizozemské drama.

Osvětimský proces: Příběh osvětimského procesu

Kniha Osvětimský proces z pera spisovatelky Anette Hessové bere čtenáře do Frankfurtu nad Mohanem roku 1963. Mladá tlumočnice polštiny Evu Bruhnsovou je jednoho odpoledne povolána, aby překládala dotazování svědka v přípravném řízení z někdejší osvětimské „továrny na smrt“. Obsah svědkovy výpovědi Evou otřese. Druhý den v novinovém kiosku narazí na titulky z osvětimského procesu. Eva se snaží promluvit s rodiči, kteří provozují Německý dům, ale ti jsou k situaci odmítaví, a navíc si nepřejí, aby Eva v tomto procesu nadále tlumočila. Ta si však prosadí svou. Do čeho se při tomto procesu Eva zaplete si přečtete v nové knize Osvětimský proces, kterou seženete například zde.

Zpod roušek do oušek: Pokrčování čtení z knihy O pejskovi a kočičce

Alternativní program pro děti si připravili i členové divadelního souboru Divadlo A jiné. Každé pondělí, středu i pátek herci ze souboru předčítají svým vlastním osobitým způsobem ze tří známých pohádkových knih – z Malého princePejska a kočičky a Haló, Jácíčku. Dnes ve středu 29. dubna bude čteno z knihy českého klasika Josefa ČapkaO pejskovi a kočičceV pátek bude navázáno na osudy dvou přátel, zajíčka a veverky, z knihy Haló, Jácíčku od spisovatelky Daisy Mrázkové. V pondělí se posluchači mohou těšit na pokračování Malého princepohádkového příběhu francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Kniha je plná chytrých metafor o životě, který z něj dělají univerzální pohádku, kde si na své přijdou děti i dospělí.  Dnešní předčítání začíná v 19:30 na facebookovém profilu Divadelního souboru DiAj. Buďte u toho.

Ceny Czech Grand Design: Předávání na ČT art od 20:25

I přes trvající nouzový stav se uskuteční očekávané vyhlášení vítězů Cen Czech Grand Design. Organizátoři ovšem museli přijít s jiným termínem i formátem, který respektuje všechna omezeníCeny Czech Grand Design budou proto předány prostřednictvím České televize dnes ve středu 29. dubna 2020 ve 20:25 na ČT art. Vítězové čtrnáctého ročníku představí svoji práci formou speciálního dokumentu, kterým diváky provedou moderátoři Jiří Konvalinka a Jan Vejražka. Dokument obsahuje i vizitky finalistů, reakce vítězů a příběh trofeje, kterou navrhla Grand designérka roku 2018 Tereza Rosalie Kladošová. Podívejte se dnes na největší české talenty v oblasti designu.

Umění dlouhého století: NGP online

Když návštěvníci nemohou do galerie, vydala se galerie za nimi. Takto to vyřešila Národní galerie v Praze, která spolu s nadačním fondem Bohemian Heritage Fund připravila interaktivní vizuální prohlídku současné expozice1796-19:18: Umění dlouhého stoletíProhlídka ve 360° rozhraní se speciálně zaměřuje na nejvýznamnější díla galerie. Expozice byla nově uspořádána kurátory Ottou M. Urbanem, Veronikou Hulíkovou a Filipem Wittichem a zpřístupněna teprve v polovině listopadu roku 2019„Naším cílem nebylo vytvoření nějakého dalšího uměleckohistorického kánonu, který by nově kodifikoval to zásadní, co bylo v průběhu 19. století na území Českých zemí vytvořeno. Takový přístup zákonitě opomíjí díla, která se do sbírky dostala formou nákupů či darů z jiných evropských regionů a která také zásadně ovlivňovala lokální situaci a vývoj na umělecké scéně. Expozice tedy ukazuje, co NGP v průběhu své více než 220leté existence shromáždila v širokém kontextu,“ popisuje Veronika Hulíková, jedna z kurátorů expozice a ředitelka Sbírky umění 19. století a klasické moderny. Virtuální prohlídka je již od úterý 28. dubna zpřístupněna všem zdarma z webu Národní galerie Praha. Vedení NGP slibuje, že online prohlídka expozicí bude zachována i po znovuotevření galerie.

Art Parking: Autokino v Praze startuje Parazitem

Na začátku týdne bylo otevřeno autokino na Terinálu Žižkov Art Parking. Součást multižánrového drive-in festivalu Art Parking zaručuje velkoformátový špičkový obraz a dramaturgii od Aerofilms. Sezónu zahájil bizarní jihokorejský snímeParazit, který fascinoval diváky kin před jejich uzavřením. Tím to však neskončilo, program je naplánován na každý den a na výběr bude například z dokumentu V sítiZelené knihyLa La LanduNárodní třídy či Vlastníků. Dnes ve středu se můžete přijet podívat na oscarový snímek Zelená kniha v originále s českými titulky. Film mapuje neobyčejné přátelství mezi italský šoférem Tonym „Pyskem“ Vallalongem a slavným černošským klavíristou Dr. Donem Shirleym. Ač jsou oba svými naprostými protiklady, ukazuje se, že je Tony nedocenitelný v boji proti předsudkům, se kterými se potýká jeho zaměstnavatel černé pleti. Promítání začíná ve 20:00. Více se dozvíte na této události.

Kamera na cestách: Egypt, mystické barvy Sinaje na ČT2

Sinajský poloostrov, trojúhelníkový útvar, leží ve vodách Rudého moře. Je jedním z nejteplejších míst planety a nabízí mnoho zajímavého. V minulosti byl významnou křižovatkou cest, dnes je důležitý zejména pro lodní dopravu – jeho Suezský průplav spojuje Středozemní moře s Rudým mořem, a tedy i s Indickým oceánem. Díky tomu není třeba obeplouvat Afriku při cestě do přímořských zemí Asie. Sinajský poloostrov láká i milovníky potápění, aby využili výjimečného světla, který prostupuje i temné hlubiny Rudého moře. Výhodou je pro cestovatele i celoročně stálá teplota. Ve vysokých horách se lze dozvědět víc o odlišných kulturách a náboženství a pohostinných obyvatelích. Objevte tento různorodý poloostrov s Kamerou na cestách ve 20:00 na ČT2.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na úterní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!