Filmový festival ve Varech se ruší, organizátoři plánují speciální projekce po celé republice

Filmový festival ve Varech se ruší, organizátoři plánují speciální projekce po celé republice 

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech letos diváci nenavštíví. Kulturní svátek, na který každý rok zavítají tisíce návštěvníků, nahradí promítání snímků po celé republice. Plnohodnotný festival se vrátí 55. ročníkem ve dnech 2.- 10. července 2021.

Od 8. června vyšlou organizátoři do kin snímky ve speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která by v původním festivalovém termínu nabídla divákům kin po celé České republice mimořádný výběr filmů z festivalu. Prezident Jiří Bartoška a jeho tým původně doufali v zachování tradičního formátu a přesun oslavy kinematografie na srpen, bezpečnostní opatření v souvislosti s koronavirovou nákazou jim ale ani takovou variantu nedovolí.

„Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

V původním termínu festivalu ale proběhne velká část tradiční soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises, vzhledem k okolnostem však ve virtuálním prostředí. Karlovarský festival se rovněž zapojí do mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival. Víc si o něm můžete přečíst zde

Loňský ročník, který jsme pokrývali také v redakci Informuji, navštívilo přes 12 a půl tisíce akreditovaných návštěvníků. Křišťálový glóbus si domů odvezly Patricia Clarkson a Julianne Moore. Celý festival ovládl snímek Otec Kristiny Grozevy a Petara Valčanova. Cenu diváků dostal dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý - Lehce s životem se prát. 

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne ve dnech 2.- 10. července 2021.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!