Festivaly a eventy: Co se ruší a co nám (snad) zůstává

Festivaly a eventy: Co se ruší a co nám (snad) zůstává 

Hudební festivaly, koncerty, módní přehlídky a dlouho očekávané akce se ruší, přesouvají či konají ve virtuálním prostoru. Tyto informace proudí ze všech směrů, splývají do jedné a vzájemně se mísí. Podívejte si na naše shrnutí o nadcházejících eventech, které budeme průběžně aktualizovat a rozšiřovat.

Rock for People: Fanoušci se na festivalu potkají až v roce 2021

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů Rock for People, který už v lednu ohlásil naprosté vyprodání, se letos z důvodu bezpečnostních opatření souvisejících s pandemií koronaviru už vůbec neuskuteční. Organizátoři v současné chvíli hledají vhodný termín pro nadcházející rok 2021, pro který se snaží zachovat co nejvíc položek z aktuálního programu. Vstupenky na festival budou všem majitelům platit i na následující ročník. Možností je i vrácení peněz, organizátoři přesto vybízejí k využití vstupenek v příští sezóně, aby z utržených peněz mohli zaplatit umělce, nájmy, marketing a provozní náklady.

Hrady CZ: Festival se uskuteční až v novém roce

Letní kulturní festival Hrady CZ, který přináší umění na nejznámější hrady v Česku i na Moravě, zatím neoznámil zrušení ani přesun. Poslední informací na webových stránkách akce je, že přípravy letošního ročníku 2020 dál probíhají s nezměněným úsilím a organizátoři optimisticky věří v uskutečnění akce. Na sociálních sítích tým organizátorů informuje, že se prozatím domáhají o informace u vlády. Pokud se k nám dostanou informace o změně, budeme vás neprodleně informovat.

Podle nových informací organizátoři oznámili, že letošní ročník festivalu se ruší a návštěvníci a fanoušci se setkají opět až v příštím roce. Zakoupené vstupenky pro rok 2020 budou platit i v nadcházejícím roce 2021.

Mezi ploty: Letošní ročník zrušen, navázáno bude až v roce 2021

Hudební a divadelní festival Mezi ploty byl z důvodu vládních nařízení organizátory přesunut na rok 2021Nový termín bude teprve upřesněn, pokud by však návštěvníkům nevyhovoval, je možné zakoupené vstupenky vrátit do 30. června 2020 skrze formulář na webu. Májový festival opět uvítá Tomáše Kluse, Divokého Billa, Čechomora, Xindla X, Davida Kollera, Jaroslava Uhlíře, Pokáč a dalších sto šedesát interpretů. Z divadel přijede třeba Divadlo v Dlouhé, Divadlo Na Fidlovačce, Sudio Ypsilon, Divadlo SpoluHra, Na stojáka, Spolek sešlých či Taneční škola Ivy Langrové. V příštím roce bude na co se těšit.

Barrák Music Hrad: Festival se uskuteční na přelomu června a července

V pokoronavirové premiéře zahrají na Slezkoostravském hradě téměř dvě desítky známých domácích interpretů. Na jednodenních koncertech, které se v historickém jádru Ostravy uskuteční mezi 19. červnem a 18. červencem, nebude chybět David Koller, Pokáč, Bára Poláková, Anna K. nebo kapely Wohnout, Monkey Businness, Chinaski nebo Vypsaná fiXa. 

Votvírák: Organizátoři se snaží uskutečnit ročník 2020

Český hudební festival Votvírák zatím není zrušen ani stoprocentně potvrzenOrganizátoři festivalu tápou stejně jako potenciální návštěvníci se zakoupeným vstupným. Na sociálních sítích informují veřejnost, že se pokusí dostát závazkům a uskutečnit letošní ročník, na který si už řada lidí zakoupila lístky. 

Ostatní velké festivaly mají sice nové termíny, ale to jsou festivaly s účastí zahraničních kapel, o kterých již všichni víme, že do Evropy letos nepřiletí, to se naštěstí programu Votvíráku netýká,“ ubezpečuje vedení v jednom z facebookových příspěvků. Organizátoři nabádají k trpělivosti a slibují, že brzo dodají víc informací

Beats for Love: Festival se uskuteční na počátku července 2021

Určité konkrétní informace pro své věrné návštěvníky nemá zatím ani festival elektronické taneční hudby Beats for Love, který je tradičně pořádaný v jádru industriálních Dolních Vítkovic. Tým Beats for Love se jménem Kamila Rudolfa na webových stránkách i sociálních sítích vyjadřuje k prohlášení vlády ČR ze dne 30. dubna 2020, které festivaly právně nenutí k uzavření. z toho důvodu je uskutečnění letošního ročníku festivalu elektronické hudby stále otázkou.

Nové informace od organizátorů tvrdí, že festival elektronické taneční hudby Beats for Love se znovu uskuteční až na počátku července roku 2021. Rozhodnutí padlo po jednání festivalové asociace FESTAS s Ministerstvem kultury. Festival se uskuteční v termínu od 1. do 4. července 2021 a už teď slibuje fanouškům největší line up ve své historii“Přestože musíme festival přesunout, jeho program bude nejlepší v historii. I když jsme nevěděli, jak situace dopadne, usilovně jsme pracovali i na této krizové variantě. A proto vám už teď můžu říct, že pro přesunutý ročník máme přísliby od naprosté většiny headlinerů, kteří jsou s námi na jedné lodi. V současné chvíli s nimi řešíme nové smlouvy pro ročník 2021 a v nejkratší možné době vás budeme informovat o konkrétních jménech. Věříme, že se nám podaří přesun na příští rok u všech oznámených i zatím utajených vystupujících,” komentuje celou situaci ředitel festivalu Kamil Rudolf.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech: 55. ročník proběhne v roce 2021

Koronavirová krize dostihla i Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Organizátoři jsou vzhledem k okolnostem nucení 55. ročník posunout na příští rok 2021. Pro MFF Karlovy Vary však už našli už i přesné datum – akce se bude konat od 2. do 10. července 2021.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška. 

Anifilm: Festival animovaných filmů bude v říjnu

Mezinárodní festival animovaných filmů je posunut na pozdější termín, ale proběhne ještě v letošním roce 2020. Vzhledem ke komplikované situaci způsobení pandemií covid-19 vybral organizační tým pro liberecký festival nový termín od 6. do 11. října 2020

„Naším cílem je mezinárodní festival zorganizovat v, pokud možno, stejném rozsahu a s týmž servisem pro jeho návštěvníky, jako kdyby se konal podle původních plánů. Je nám líto všech komplikací, které tento posun mnohým z vás způsobí, nicméně věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a v říjnu nás v Liberci podpoříte,“ dodává k posunutí termínu Anifilm tým. Zakoupené akreditace zůstávají v platnosti i na říjen, v případě nehodícího se termínu, je možné získat peníze zpět.

Colours of Ostrava: Návštěvníci se opět potkají až v roce 2021

Devatenáctý ročník mezinárodního festivalu Colours of Ostrava se z důvodu koronavirových opatření přesouvá na příští rokNávštěvníci tohoto letního hudebního festivalu se tak opět potkají až od 14. do 17. července 2021 v industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. Letošní ročník měl proběhnout od 15. do 18. července 2020. Hlavním lákadlem byli například The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix, The Lumineers a řada dalších. Přesun termínu platí i pro fórum Meltingpot, který se koná spolu s festival ve sdíleném areálu. 

“Doufali jsme, věřili jsme…, ale realita je tady. Vím, že jste se stejně jako já velmi těšili a nemohli se dočkat festivalového léta. Celý rok jsem se svým týmem pracovala na tom, abychom pro vás uspořádali festival s co nejlepším programem a s mnoha zlepšeními. Je tu situace, o které jsem si myslela, že ji nikdy nezažiji – léto bez festivalu, léto bez živé hudby a léto bez naší barevné atmosféry,” říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. Fanoušci však prozatím mohou sledovat koncerty, živé pořady i materiály z archivu na sociálních sítích Colours TV. Peníze za zakoupené vstupenky bude možné od organizátorů získat zpět.

Benátská noc: Liberecký hudební festival proběhne podle plánu

Podle posledních informací se liberecký hudební festival Benátská noc uskuteční podle plánu. Nejde však o pouhou noc, od 23. do 26 července 2020 se návštěvníkům představí například legendární skupina OlympicMiro ŽirkaRybičky 48, rocker Aleš BrichtaLenka Filipová, a pro mladé publikum si organizátoři připravili Viktora SheenaMiraieči ATMO MusicVstupenky jsou stále dostupné v síti Ticketstream.

Hip Hop Kemp: Srpnový hudební festival se uskuteční až za rok

Organizátoři ve čtvrtek 7. května na své sociální sítě vyvěsili informaci, že rapový hudební festival se uskuteční až v srpnu příštího roku 2021. Poznamenejte si nový datum 19. až 21. srpna 2021, v těchto dnech proběhne festival pořádaný ve městě Hradec KrálovéVstupenky zůstávají v platnosti i na příští rok, o možnosti jejich vrácení bude majitele informovat předprodejní síť e-mailem.

Festival Let It Roll: Akce se přesunuje na srpen 2021

Celosvětově proslulý drum&bassový festival Let It Roll oznámil přesun letošního ročníku na termín od 5. do 7. srpna 2021Let It Roll team už dnes slibuje více než stovku zahraničních umělců na pěti pódiích a zároveň pracuje na digitální verzi letošního ročníku. Vstupenky zůstávají v platnosti i na příští rok 2021, pro zájemce mohou být použity i na jinou akci Let It Roll nebo agentury Beatworx.

United Islands of Prague: United budou – ale trochu jinak

V září letošního roku 2020 proběhne v Praze již sedmnáctý ročník festivalu United Islands of Prague. Organizátoři se rozhodli i přes nepříznivé podmínky akci zorganizovat – avšak trochu jinak, než jsou návštěvníci zvyklí. Festival se dlouhodobě zaměřuje na pečlivě vybraná multižánrová vystoupení na různých zajímavých místech v Praze. Ani letos tomu nebude jinak, avšak forma bude muset být přizpůsobena aktuálním vládním opatřením"Chceme zůstat pozitivní a nenechat se strhnout vlnou negativní energie, která se kolem kulturních akcí nahromadila. Situaci bereme jako výzvu a možnost otestovat vlastní limity, získat zkušenost do budoucna a naučit se reagovat rychle a efektivně. Festival má v Praze již tradici a tu bychom neradi porušili,“ tvrdí producenti festivalu David Gaydečka a Martin Voňka.

Letní shakespearovské slavnosti: 3. června 2020 zahájen předprodej

Oblíbený divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti oznámil předprodej vstupenek do Prahy, Brna i Ostravy. Ten započal ve středu 3. června od 10:00. Vstupenky je možné zakoupit na oficiálních stránkách i v síti Ticketmaster.

Fabiofest: Mezinárodní filmový festival byl přesunut na září

Náhradní termín pro 27. ročník Mezinárodního filmového festivalu Fabiofest v Praze organizátoři stanovili už v polovině března. Novým termínem je 18. až 25. září 2020.  Zahájení tradičně proběhne v krásných prostorách Obecního domu. Následná většina promítání se uskuteční v CineStaru na Andělu. O dalším vedlejším programu budou organizátoři festivalu veřejnost ještě informovat do 3. září 2020.

Festival Letní filmová škola Uherské hradiště: Festival proběhne v srpnu

Napůl škola, napůl festival. Letní filmová škola v Uherské Hradišti 2020 zůstává prozatím beze změny. Stoprocentní zatím však není nic, organizátoři o jejím otevření stále debatují a jasno budou mít nejpozději do 15. května. Aby vám to neuniklo, můžete se přihlásit k newsletteru nebo si uložit tento článek.

Organizátoři zveřejnili nové informace k Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Ta nakonec po jednání s městem a ministerstvem kultury proběhne již letos, a to konkrétně v termínu od 7. do 12. srpna 2020. Zapište si datum do diáře.

Lunchmeat Festival: Letošní ročník proběhne

Každoroční přehlídka aktuální nezávislé elektronické hudby a digitálního umění Lunchmeat Festival v roce 2020 proběhne. Akce se uskuteční během šesti nocí na různých pražských místech od 28. září do 3. října 2020„Měsíc a půl doma nám dal dostatek času promyslet všechny možné scénáře letošního festivalu. I když je budoucnost kulturní scény stále nejistá, Lunchmeat bude! Rozhodli jsme se pokračovat v přípravách ve stejném rozsahu jako v minulém roce. Program bude probíhat každý den od pondělí až do nedělního rána na několika místech v Praze, a to i v případě, že budou stále platná omezení počtu účastníků veřejných akcí,“ říká ředitel festivalu Jakub Pešek. Předprodej vstupenek je spuštěn. 

Americké jaro: Festival proběhne online i na podzim

Jubilejní 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Americké jaro se vzhledem ke koronavirové pandemii uskuteční v nových podzimních termínech. V původním jarních datech proběhne festival on-line formou. Diváci se mohou konkrétně těšit na sólové koncerty Kennyho Wernera, Dana Tepfera a Aarona Parkse. Virtuální festival bude zahájen 11. května 2020 od 17:00 v rámci série #kulturažije internetové televize Mall.tv, kde představí amerického skladatele a klavíristu Kennyho Wernera. Další online program bude následovat ve čtvrtek 14. května od 17:00 na stejné platformě a zakončí to program plánovaný na úterý 19. května, který na Mall.tv představí sólového pianistu Aarona Parkse. „Pokud to situace dovolí, vystoupí již naživo 15. listopadu v DOX+ Dan Tepfer a 22. listopadu v La Fabrice Chandrika Tandon s Kennym Wernerem. Proběhne také plánovaný workshop Kennyho Wernera ke knize Effortless Mastery,“ představuje podzimní program ředitelka festivalu Zdenka Součková. Podzimní termíny budou upřesněny.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week: Sloučení dvou sezon do jedné v září 2020

Jarní edice nejprestižnější módní akce v České republice se vzhledem k aktuální situaci zrušila. Přijít o ní by ale byla škoda, a tak organizátoři Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku rozhodli o sloučení jarní a podzimní sezony do jedné, která se uskuteční od 4. do 11. září 2020. Návrháři mohou prezentovat kolekci FW20 formou see-now-buy-now či uvést kolekci SS21 tak, jak jsou návštěvníci zvyklí. Projekt se uskuteční v jedinečných prostorách Gabriel Loci, bývalém klášteře sv. Gabriela na Praze 5. Kompletní program bude zveřejněn do konce červa 2020. V červnu bude spuštěn i prodej vstupenek.

60. narozeniny Michala Davida: Koncerty přesunuty na září

Oslavu kulatých narozenin překazila karanténa i českému popovému zpěvákovi Michalu Davidovi. Své narozeniny chtěl zpěvák oslavit se svými fanoušky formou dvoudenního koncertu v prostorách O2 areny. Koncertní narozeninové plány proto byly organizátory přesunuty z termínů 11. a 12. června na dny 29. a 30. září 2020. Vstupenky není potřeba vyměňovat, platí následovně: vstupenky z 11. 6. 2020 platí na nový termín 29. 9. 2020 a vstupenky z 12. 6. 2020 platí na druhý den 30. 9. 2020. Pro fanoušky, který svůj lístek ještě nevlastní, byl prodej zahájen v pátek 17. dubna. Návštěvníci se zpěvákem oslaví nejen jeho šedesátiny, ale i čtyřicetileté působení v hudebním průmyslu.

Houslista André Rieu v O2 areně: Koncert se přesouvá na listopad

Celosvětová pandemie koronaviru ohrozila i koncert nizozemského houslisty Andrého Rieu.  Vystoupení bylo proto přesunuto z 5. června na nový termín 11. listopadu 2020. Koncert se uskuteční ve štědrých prostorách O2 areny. Zakoupené vstupenky zůstávají automaticky v platnosti, nové jsou od čtvrtka 16. dubna v prodeji.

Britský zpěvák a klavírista Jamie Cullum: Pražský koncert přeložen na 3. listopadu

Na listopad je přeložen i pražský koncert britského zpěváka a klavíristy Jamieho Culluma. Ten v roce 2019 vydal po pětileté přestávce nové album a na jaro 2020 k němu naplánoval velké evropské turné se zastávkou 12. května v Praze. Vzhledem ke koronavirové pandemii byl Jamie nucen přeložit celé turné. To se však uskuteční ještě tento rok a koncert pro české fanoušky spadá na 3. listopadu 2020. Vystoupení se uskuteční opět v prostorách O2universum v PrazeVstupenky na původní koncert platí i na náhradní termín, do 15. června 2020 je lze ovšem vrátit. V karanténě mezitím Jamie Cullum fanoušky potěšil novým animovaným klipem k písni The Age of Anxiety.

Queen Relived: Květnové termíny posunuty na září

Vládní opatření padla i na koncertní show Queen Relived by QueenieVeškeré květnové koncerty Queen Relived 2020 se tak nebudou moci uskutečnit v původních temínech. Tvůrci však i nadále pracují na technologických částech stage, dokončování scénáře, playlistu, jednotlivých písní, šití kostýmů a programování videí a veškerých světel. aby se koncerty mohly uskutečnit již 11. a 12. září 2020. Všechny zakoupené vstupenky na květen platí na náhradní termíny následovně: vstupné na pátek 15. 5. 2020 se přesouvá na pátek 11. 9. 2020 a lístky na 16. 5. 2020 lze uplatnit na termín 12. 9. 2020. Prosincový koncert 21. 12. 2020 zůstává beze změny.

Hudební festival Český Krumlov: Termín se přesouvá na podzim

Tradiční hudební festival klasické hudby se koná v Českém Krumlově každé léto již od roku 1992. Organizátoři tuto linii nechtějí přerušit, a tak se návštěvníci festivalu dočkají ještě letosNový termín festivalu připadá na 18. září až 3. října 2020 a návštěvníci si budou moci vychutnat vystoupení tuzemských pěvců, instrumentálních sólistů, orchestrů a komorních souborů. „Nikdo z nás v současné době není schopen předvídat přesně vývoj situace. MHF pro Český Krumlov mnoho znamená. Jeho kulturní a ekonomický význam je nesporný. Chtěli bychom, pokud to bude jen trochu možné, aby se i MHF stal startem do nové kulturní sezóny,“ sděluje o situaci Dalibor Carda, starosta Českého Krumlova. I přes absenci zahraničních hostujících interpretů je na co se těšit.

Festival Sněz tu žábu: 6. ročník proběhne už v květnu on-line formou

Od čtvrtka 14. května startuje již 6. ročník festivalu francouzského divadla v Česku pod názvem Sněz tu žábu. Bohatý program bude divákům zprostředkován pomocí živých přenosů z Divadla NoD. Během čtyř dnů se do našich domovů dostanu čtyři scénické video-skici, ve kterých se objeví například Natálie Drabiščáková, Blanka Josephová-Luňková či Anežka Rusevová. Některá díla bude doprovázet i živá hudba. Kromě nových inscenací budou každý den retrospektivně představeny i vybraná vystoupení z minulých ročníků. Program naleznete na webu Sněz tu žábu.

Kryštof Kemp: Čtvrtý ročník se neuskuteční, vánoční koncert ale bude

Vzhledem k nejasně stanoveným podmínkám pro letní období, aktuálnímu opatření ministerstva zdravotnictví na dobu neurčitou a reálnému pohledu na aktuální situaci, se kapela Kryštof rozhodla čtvrtý ročník Kryštof Kempu zrušit. Optimisticky však všichni členové doufají v uskutečnění vánočního koncertu v pátek 4. prosince 2020 v O2 areně.

Uložte si článek pro další aktualizace a festivaly.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!