Pokračování historického seriálu, kniha Za pověstmi Šumavy a maďarští Simpsonovi opět v TV. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 27. dubna

Pokračování historického seriálu, kniha Za pověstmi Šumavy a maďarští Simpsonovi opět v TV. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 27. dubna 

V pondělí se můžete podívat na již čtvrtou sérii The Last Kingdom na Netflixu, poslechnou si pokračování vyprávění Malého prince či začít sledovat dobrodružství rodiny Smolíkovy, maďarských Simpsonových, na Prima COOL. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

The Last Kingdom: Čtvrtá série historického seriálu na Netflixu

Úspěšný britský historický seriál The Last Kingdom (Poslední královstí) se vrací na žebříčky Netflixu s již čtvrtou sérií. Děj odnáší diváky do doby Alfréda Velikého, který brání království před seveřany. Mezitím se Uhtred, rozený Sas vychovávaný Vikingy, snaží získat své právoplatné dědictví. První ze čtyř sérií vznikla již v roce 2015. Čtvrtá série byla přidána včera v neděli 26. dubna k předchozím na Netflix. Toto akční drama založené na dějinách a historické knize Bernarda Cornwella by vám nemělo uniknout.

 

Za pověstmi Šumavy: Knižní klíč k životům našich předků

Útlá kniha Petra Štěpána se vydává po stopách šumavských legend a pověstí. Obsažené šumavské legendy z knihy jsou podle autora klíčem k životu našich předkůPříběhy, které se ústně či písemně předávaly z generace na generaci v sobě nesou jistou starobylost. V pověstech naleznete vývoj zdejšího osidlování, prolínání dávné mytologie s křesťanským náboženstvím, pověrečnost ve všedním životě i etickou nauku o tom, jak by se k sobě lidé měli ideálně chovat. Kniha rozdělená na deset dílů obsahuje nejen krátká vysvětlení ke každému z nich, ale i krásné ilustrace. Knihu Za pověstmi Šumavy, která vychází dnes v pondělí 27. dubna, si můžete objednat zde. Buďte mezi prvními majiteli knihy. 

Zpod roušek do oušek: Pokrčování čtení Malého prince

Alternativní program pro děti si připravili i členové divadelního souboru Divadlo A jiné. Každé pondělí, středu i pátek herci ze souboru předčítají svým vlastním osobitým způsobem ze tří známých pohádkových knih – z Malého princePejska a kočičky a Haló, Jácíčku. Dnes v pondělí 27. dubna se posluchači mohou těšit na pokračování Malého princepohádkového příběhu francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Kniha je plná chytrých metafor o životě, který z něj dělají univerzální pohádku, kde si na své přijdou děti i dospělíVe středu bude čteno z knihy českého klasika Josefa ČapkaO pejskovi a kočičce. V pátek bude navázáno na osudy dvou přátel, zajíčka a veverky, z knihy Haló, Jácíčku od spisovatelky Daisy Mrázkové. Dnešní předčítání začíná v 19:30 na facebookovém profilu Divadelního souboru DiAj. Buďte u toho.

 

Kulturadoma.cz: Programový blok pro českou klubovou scénu

Ve spolupráci Kultury doma, veřejné platformy pro streamovanou kulturu, a Artinvestu nově vznikl programový blok pro streamy a záznamy koncertů české klubové scény. Blok je spouštěn dnes v pondělí 27. dubna, diváci tak mají možnost zhlédnout sérii koncertů pod názvem Společenské večery přátel Vítkova Kvarteta, v rámci kterých se představí známé kapely jako jsou The Plastic People of The Universe nebo kapela Mucha„Smyslem celé akce je dát v dnešní těžké době prostor i kapelám klubové scény, které jen těžko zorganizují vlastní vystoupení vzhledem k velkým technickým nárokům na produkční zajištění streamu,“ vysvětluje Adéla Wernerová, dramaturg a organizátorka veškerých koncertů. Vstupné na živé přenosy pomohou nejen muzikantům, kteří nemohou momentálně vystupovat, ale část poputuje i na dobročinné účely. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji skrze tento odkaz.

Art Parking: Autokino v Praze startuje Parazitem

V pondělí 27. dubna rozjíždí svoji sezónu autokino na Terinálu Žižkov Art Parking. Součást multižánrového drive-in festivalu Art Parking zaručuje velkoformátový špičkový obraz a dramaturgii od Aerofilms. Sezónu zahajuje bizarní jihokorejský snímeParazit, který fascinoval diváky kin před jejich uzavřením. Černá komedie sleduje osudy chudé a vychytralé rodiny, která se infiltruje do bohaté domácnosti byznysmena Parka. Snímek pracuje s prvky, dramatu, komedie, dramatu i satiry a překvapuje v každé minutě. Tím to však nekončí, program je naplánován na každý den a na výběr bude například z dokumentu V sítiZelené knihyLa La LanduNárodní třídy či Vlastníků. Více se dozvíte na této události.

 

Webinář: Konec prokrastinace

Pokud se chcete ve volném čase i něčemu přiučit, Mgr. Denisa Dědičná povede dnes v pondělí 27. dubna online webinář na téma prokrastinace a jak na ní vyzrát. Webinář je určen zejména pro lidi, kteří neumí svůj čas využít efektivně a smysluplně. Denisa Dědičná na přednášce prozradí, co je a co není prokrastinace, co je jejím důvodem, jak s ní zatočit, jak se jí naučit co nejefektivněji předcházet. Dále magistra doporučí efektivní nástroje, které napomáhají s prokrastinací dlouhodobě bojovat. Zmínka padne i o motivaci, sebedisciplíně a efektivním učení. Interaktivní přednáška začíná v 17:00 a trvá 90 minut. O vstupném a připojení k webináři se dozvíte na této události.

Smolíkovi: Maďarští Simpsonovi na Prima COOL

Smolíkovi, Simpsonovi východní Evropy, se vrací na televizní obrazovky. Rodina Smolíkova se za roky vysílání stala kultovní záležitostí a jejich příběhy jsou známy nejen v Evropě. V mnohých případech je rodina přirovnávaná k americkým Simpsonovým či Griffinovým. A ačkoliv je možná najít plno spojitostí, maďarští Smolíkovi si získali srdce diváků již v 70. letech minulého století prvním seriálem Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy. Ten vznikal primárně pro dospělé diváky, obsahoval však tolik narážek na společenské neřesti, že v totalitním Československu byly některé díly zakázány.

Na první příběhy rodiny byly navázány i další seriály. Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy či Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka o vesmírných zkušenostech nejmladšího člena rodiny. Génius Ládík Smolík si sestaví skladnou raketu a tajně se po nocích toulá po neznámých planetách. Co díl, to jiná planeta. Co objevil například na Placaté planetěPohádkové planetěZpívající planetě či Zrychlené planetě se bude dozvídat od pondělí 27. dubna od 20:45 na Prima COOL.

 

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na víkendové tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!