Zapomenuté a podhodnocené seriály, které si zamilujete

Zapomenuté a podhodnocené seriály, které si zamilujete 

Televizní seriály se staly nedílnou součástí našeho života a mnohé z nich mají staticíce věrných fanoušků po celém světě. Některé vynikající pořady však upadly v zapomnění, případně dostaly jen minimum prostoru na televizních obrazovkách. Vybrali jsme pro vás několik skvělých seriálů, o kterých jste možná doposud neslyšeli.

Studio 60 on the Sunset Strip (2006–2007, Aaron Sorkin) – Amazon Prime, Google Play Movies

Seriál Newsroom (2012–2014) není jediným projektem Aarona Sorkina, který nám umožnil nahlédnout do zákulisí televizní produkce. O šest let dříve stál slavný scenárista a dramatik za zrodem seriálu Studio 60 on the Sunset Strip, pojednávajícím o stejnojmenné noční komediální show ve stylu Saturday Nigh Live.

Když ostře kritizovaný výkonný producent přeruší živé vysílání, aby od plic řekl, co si o pořadu i vedení stanice myslí, jsou znovu povolání bývalí zaměstnanci Studia 60, scenárista Matt Albie (Matthew Perry) a producent Danny Tripp (Bradley Whitford).

Stručně lze Studio 60 popsat jako serióznější obdobu seriálu Studio 30 Rock (2006–2013). Právě podobnost mezi oběma pořady, které měly premiéru ve stejný rok a na stejné stanici (NBC), vedla nejen k různým spekulacím, ale i k ukončení Studia 60 po jediné sezóně. Sorkinův seriál měl sice vyšší ratingy než Studio 30 Rock, ale byl také mnohem dražší, což nakonec zpečetilo jeho osud.

Easy (2016–2019, Joe Swanberg) – Netflix

Seriál Easy scenáristy a režiséra Joea Swanberga není lehké shrnout jen v několika větách. V této antologii sledujeme životní příběhy obyvatel amerického Chicaga, mezi nimi kupř. manželský pár, který je nespokojen se svým sexuálním životem, karikaturistu, který hledá inspiraci ve svém osobním životě, dokud neokusí vlastní medicínu, či muže s nudným povoláním, jenž s bratrem založí podzemní pivovar, aniž by o tom řekl své ženě.

Easy rozhodně není klasickým komediálním seriálem, kdy postavy chrlí jeden vtip za druhým; je spíše střízlivým a mírně ironickým nahlédnutím do života běžných Američanů. Vcelku povedené je i herecké obsazení: v seriálu se objeví např. Marc Maron, Orlando Bloom, Malin Åkerman či Emily Ratajkowski.

Falco (2013–2016, Clothilde Jamin) – Amazon Prime

Poměrně málo pozornosti se u nás dostalo francouzskému kriminálnímu seriálu Falco. Pilotní díl začíná v Paříži v roce 1991, v době, kdy je čtyřiadvacetiletý policista Alexandre Falco nadmíru spokojený se svým životem: má milující manželku a roztomilou dcerku a dělá práci, kterou miluje.

Při jedné akci je však Alex zasažen kulkou do hlavy a na dlouhých 22 let se octne v umělém spánku. Když se probudí, objeví zcela jiný svět. Změnila se nejen policejní práce – zejména vlivem techniky a pověstné francouzské byrokracie –, ale i Alexovi blízcí. Z malé dcerky je již dospěla žena, milovaná manželka má nyní jiného partnera a bývalý kolega je dnes vrchním komisařem, který Alexův návrat k jednotce vůbec nepovažuje za dobrý nápad.

Doogie Howser, M.D. (1989–1993, David E. Kelley, Steven Bochco) – HULU

I přes relativně vysoká hodnocení upadl tento seriál stanice ABC v zapomnění. A přitom jistě potěší nejen příznivce lékařských seriálů ve stylu Dr. House, ale i milovníky Neila Patricka Harrise. Ten zde hraje Douglase „Doogieho“ Howsera, šestnáctiletého génia, který již ve čtrnácti získal medicínský diplom a začal pracoval v Eastman Medical Center v Los Angeles. Studium medicíny však nebyl žádný Doogieho kapric. Byli to právě lékaři, kdo malému Doogiemu hned dvakrát zachránili život, když mu včas diagnostikovali leukemii.

Crisis in Six Scenes (2016, Woody Allen) – Amazon Prime

V roce 2016 filmař Woody Allen překvapil nejednoho diváka, když pro společnost Amazon natočil šestidílný seriál Crisis in Six Scenes. Jeho příběh se odehrává v šedesátých let minulého století, kdy válka ve Vietnamu rozdělovala americkou společnost. Spisovatel a scenárista Sid Munsinger (Woody Allen) s manželkou Kay (Elaine May) vedou poklidný život v domě na předměstí, daleko od protestů americké mládeže. Jejich idilu jednoho večera naruší Lennie Dale (Miley Cyrus), mladá aktivistka hledaná federálními úřady.

Přestože reakce na tento seriál byly spíše smíšené – zejména kvůli dlouhým dialogům a obsazení –, Crisis in Six Scenes potěší příznivce Woodyho klasických filmů. Nechybí zde totiž žádné z autorových oblíbených témat jako válka, víra, hypochondrie, problémy s psaním či psychoterapie.

Go On (2012–2013, Scott Silveri) – Amazon Prime, Google Play Movies

Hrdinou komediálního seriálu Go On (2012–2013) je šarmantní a mírně přidrzlý sportovní komentátor Ryan King (Matthew Perry), který je po smrti své manželky nucen docházet na skupinovou terapii. Její účastníci jsou ovšem tak trochu podivíni trpící nejrůznějšími obsesemi.

Go On – jehož tvůrcem je Scott Silveri, jeden ze scenáristů seriálu Přátelé – je dokonalou kombinací komedie a dramatu. I k nejzávažnějším tématům přistupuje s lehkostí a bez patosu, nikoli však povrchně. I přes veskrze dobré kritiky i ratingy byl však seriál ukončen po jediné sezoně.

Maison close (2010–2013, Jacques Ouaniche) – Amazon Prime

Maison close, neboli ‚nevěstinec‘, je francouzský dramatický seriál, jehož děj se odehrává na konci 19. století v luxusním pařížském vykřičeném domě le Paradis (Ráj). Tři povahově zcela odlišné ženy se odsud pokoušejí uprchnout: mladá Rose (Jemima West), která přišla do Paříže najít matku, ale nakonec byla chycena místním pasákem a zaměstnána v le Paradis, 35letá Véra (Anne Charrier), která se již nemůže dočkat brzkého konce své kariéry, a Hortense, majitelka nevěstince, která je zodpovědná za bezchybné fungování podniku i bezpečí dívek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!