Willoughbyovi jako místy drsná andersenovka, ale s jízlivým humorem

Willoughbyovi jako místy drsná andersenovka, ale s jízlivým humorem60%

Rodiče nebývají vždycky ideální. Willoughbyovi jsou ale extrémně neideální. Streamovací služba Netflix uvedla v premiéře animovaný snímek podle stejnojmenné satirické knížky americké autorky Lois Lowry.

Bylo nebylo, mezi mrakodrapy uprostřed velkoměsta stál historický dům a v něm potomci Willoughbyů. Veškerá grácie a váženost prastarého rodu ale skončila s matkou a otcem čtyř dětí, kteří se sebestředně starají jen sami o sebe a péče a zodpovědnost za jejich ratolesti je nechává absolutně chladnými.

Dítka cítila, že se jim po fyzické i citové stránce dějí z jejich strany nepravosti, a rozhodla se svým rodičům řádně pomstít. Pohnutkou bylo nalezení maličkého nemluvněte, které bystré Jane, panovačnému Timovi a podivným dvojčatům, která obě nesou jméno Barnaby, vnuklo nápad – stát se sirotky a najít kojenci i sobě samým „perfektní domov“. Svým trýznitelům obstarají riskantní dovolenou v exotických končinách a sami se vydávají na cestu za svobodou, na které je doprovází vlídná chůva a svérázný majitel továrny na sladké (ne, nejde o Willyho Wonku).

Pro tvůrkyni adaptace literární předlohy Kris Pearn nešlo o první režisérskou a scenáristickou zkušenost, má za sebou sequel animovaného filmu Zataženo, občas trakaře a autorsky se podílela i na dalších žánrovkách jako Divoké vlny či Lovecká sezóna.

Co u jejího nového počinu patrně upoutá pozornost jako první, je nezvyklý styl animace s retro nádechem loutkových filmů – jde o nepříliš běžnou kombinaci stop-motion záběrů s technologií CGI, která byla použita například u série LEGO příběhů.

Další zvláštností Willoughbyových je zařazení do ratingu PG, tedy vhodnosti i pro děti mladší dvanácti let. Ačkoli v něm téměř ani stopy po přímém tělesném násilí nebo návykových látkách, pokud za ně nepovažujeme cukrátka ze zmíněné fabriky, o snesitelnosti scén, v nichž bezcitní rodiče nechají děti trpět hlady, zimou (Barnabyové si po celou délku filmu mezi sebou vyměňují jediný svetr) nebo „pouhou“ ignorací, byť jsou míněné ironicky, by se dalo polemizovat.

Veskrze jde o děsivý příběh s odpudivými dospělými postavami, jenž si v ničem nezadá s klasickými andersenovkami. Nabízí ale celkem povedené gagy a typické zábavné prvky úspěšných animáků. Jízlivý humor, který se strefuje do chřadnoucího manželství i hrůznosti úřadu pro ochranu nezletilých, se místy vytrácí a nastupují místo něj dějově chudší momenty zveličující americký mýtus dokonalé rodiny. Kouzelná je naopak titulní píseň I Choose od mladé zpěvačky Alessiy Cary.

Snímek Willoughbyovi je k vidění na streamovací platformě Netflix od 22. dubna.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!