Sledujete kurátorskou bitvu? Muzea po celém světě sdílejí fotky nejlepších podivností ze své sbírky

Sledujete kurátorskou bitvu? Muzea po celém světě sdílejí fotky nejlepších podivností ze své sbírky 

Muzea ze všech koutů planety soutěží o nejzajímavější exponát. Plní tak twitterovou výzvu kolegů z britského hrabství Yorkshire zahrnující netradiční kategorie.

Do takzvané kurátorské bitvy, které probíhá na sociální síti Twitter, se zapojilo několik významných institucí. Každý pátek archeologické Yorkshire Museum vyhlašuje nové téma, kterého se účastníci drží. Kolegové z oboru své příspěvky sdílejí s hashtagem #curatorbattle nebo označují přímo vyzyvatele, který fotografie sdílí dál.

Mezi nejlepšími kousky prvního úkolu - nejděsivějšího exponátu - nechybí oživlé mrtvoly, ošklivá mořská panna ze skotského Národního muzea nebo talisman z prstu mrtvého muže. Německé historické muzeum reagovalo děsivou morovou maskou, kanadští kolegové se chlubili prokletou dětskou hračkou a Oxford kontroval ovčím srdcem se zaseklými kolíky a hřebíky, které se nosilo jako náhrdelník ke zlomení zlých kouzel. Samotné Yorkshire Museum přispělo obrázkem drdolu vlasů z pohřbu římské ženy z třetího až čtvrtého století se sponkami do vlasů stále na svém místě.

"Kurátorská bitva se postupně šíří. Stále více muzeí a široká veřejnost se dívají na náš Twitter, aby zjistili, jaké téma chystáme na příště. Je skvělé pro nás i kolegy, že můžeme sdílet naše sbírky s veřejností i po uzavření našich prostor. Doufáme, že jsme nikomu nezpůsobili žádné noční můry," dodávají s humorem organizátoři.

Drdol vlasů z pohřbu římské ženy z třetího až čtvrtého století, se sponkami do vlasů stále na svém místě.

Kromě muzeí mohou přicházet s nápady i samotní návštěvníci. Organizátoři už zveřejnili druhé téma v pořadí, a to objekt skrývající největší drzost. Nápad už zaujal muzea v Německu, Francii, Kanadě i USA. Přidají se i české instituce? Výzvu můžete aktuálně sledovat na Twitteru.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!