Netflix: Dokumenty, které vás rozhodně neuspí

Netflix: Dokumenty, které vás rozhodně neuspí 

Únavné hodinové snímky s nudnými záběry a monotónními monology expertů z oboru – to v mnohých evokuje pojem dokument. Nechte se přesvědčit, že tomu tak být nemusí. Nabízíme výběr nejlepších dokumentů na Netflixu.

Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (2019)

Slyšeli jste někdy jméno Luka Magnotta? Právě tomuto mladému vrahovi je zasvěcen třídílný americký dokument Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer (Od koťátek pracky pryč! Hon na internetového zabijáka). V poutavě zpracovaném dokumentu je zmapována cesta od znepokojivých videí na internetu až po dopadení vraha. Právě tato hrozivá videa s vražděním koťátek zalarmují komunitu internetových amatérských nadšenců a samozvaných detektivů, aby sami vypátrali, kdo je neznámý tyran. Pro policii není týrání a zabíjení zvířat důvod k hledání pachatele, a tak se investigativní nadšenci sami pustí do riskantního pronásledování vraha, které je vtáhne do temného podsvětí. Co však začíná vraždami koťátek, koťátky nekončí. Internetový vrah sdílí video dalšího mordu – tentokrát jde však o zavraždění mladého muže. Policie vezme zavděk informacemi od amatérských detektivů. Veřejností oblíbený investigativní seriál nahlíží na zločince z jiného úhlu pohledu a popisuje cestu k jeho dopadení napínavým, možná až nedokumentárním způsobem.

 

The Movies That Made Us (2019)

Proč panovalo napětí mezi Jennifer Grey a Patrickem Swayzem během natáčení Hříšného tance? Kolik pádů museli přetrpět zlodějíčkové při tvorbě snímku Sám doma? Jak vnikl slavný soundtrack z Krotitelů duchů a byla Smrtonosná past pro herce téměř skutečnou smrtonosnou pastí? Čtyřdílný dokumentární seriál The Movies That Made Us (Filmy našeho dětství) pro filmové nadšence jde do hloubky vzniku dnes již filmových hitů, které byly však ve své době odmítány či považovány za béčkové. Divák se tak může seznámit s herci, režiséry a dalšími lidmi ze zákulisí projektů, kteří stáli v pozadí dnešních oblíbených klasik. První díl je zasvěcen Hříšnému tanci. I přes napětí mezi hlavními herci, kteří ve filmu ztvárnili Baby a Johnnyho Castla, a směšně malý rozpočet, se tvůrkyním podařilo vytvořit romantický taneční film, který si zamilovaly miliony diváků. I vánoční klasika Sám doma byl pro režisérského nováčka oříšek v mnoha směrech – natáčení s tolika dětmi, krkolomné kaskadérské kousky roztomilých zlodějíčků a hrozba ukončení natáčení. Přesto se zrodila kultovní rodinná komedie, bez které Vánoce neexistují. Krotitele duchů, náplň třetího dílu, málem zničil chatrný scénář, nedostatek času pro natáčení a trable s efekty. Poslední díl o Smrtonosné pasti, kultovce, která posunula akční žánr o něco dál, byl plný vtipných hlášek a dialogů. Při natáčení snímku však tragédie střídala katastrofu. Zjistěte víc o svých oblíbených filmech.

 

Explained (2018)

Dva roky starý naučný seriál z dílny studia Vox odpovídá na otázky ze všech sfér života, které sužují lidskou mysl. Tvůrci zde přibližují divoký svět K-popu, nárůst popularity kryptoměn či důvod neustále selhávající diety. Seriál Explained (Máme jasno) mimo jiné i vysvětluje, proč mají ženy menší platy než muži a jak působí hudba na náš mozek. Seriál se stal tak oblíbeným, že v roce 2019 vznikla pětidílná série The Mind, Explained (Záhady lidské mysli), kde je divákům objasňováno, jak funguje lidská mysl a co se nám odehrává v hlavě. Naučný seriál poutavě vysvětluje fungování mozku, všímavost, paměť, snění i úzkostné poruchy. Další volně navazující sérií je Sex, Explained (Sex – máme jasno) z roku 2020. Tento poučný seriál od biologie až po dějiny antikoncepce objasňuje veškerá sexuální zákoutí – sexuální fantazie, princip přitažlivosti, antikoncepci, plodnost i porod. Poznejte lépe svět kolem sebe díky těmto naučným sériím.

 

100 Humans (2020)

Experimentální dokumentární série 100 Humans (100 lidí) je někde na pomezí mezi dokumentem a reality show. Sto dobrovolníků z různých prostředí se účastní hravých experimentů zkoumajících věk, pohlaví, štěstí a další aspekty lidské přirozenosti. Seriál není založený na vědeckých základech ani není naučný v pravém slova smyslu, ale dozvíte se, jak určití lidé myslí a reagují i mimo vaši sociální bublinu, pobavíte se a něco málo se i dozvíte. Americkým seriálem vás provede Zainab Johnson.

 

The Ted Bundy Tapes (2019)

Po premiéře loňského filmu Zlo s lidskou tváří o nejmilovanějším sériovém vrahovi historie Tedu Bundym se Zackem Efronem v hlavní roli, se strhla vlna fascinace osudy pohledného vraha. Tím se upřela pozornost i na kontroverzní a mrazivý dokumentární seriál Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho). Čtyřdílná série se snaží nahlédnou za oponu pohledného vzdělaného muže se zdvořilým vystupováním. Epizody obsahují aktuální rozhovory, archivní záběry i audio nahrávky pořízené v celách smrti. To všechno dává dohromady portrét nechvalně známého sériového vraha Teda Bundyho.

 

Dirty Money

Pro silné povahy přináší Netflix dokumentární krimi seriál, který odhaluje korporátní korupci a nenasytnost. Tento očiotevírající investigativní dokument Dirty Money (Špinavý prachy) v první sérii zabrousil do podvodů při měření emisí, amerického zdravotnictví a farmacie, nahlédl do zákulisí bank a kartelů a speciální díl věnoval i Donaldu Trumpovi a jeho podvodům. Seriál, který si nebere žádné servítky rozšíří obzory a obohatí povědomí o tom, co se kolem nás děje. Od poloviny března je navíc seriál rozšířen i o druhou sérii.

 

Máte nějaké jiné tipy na kvalitní a zábavné dokumenty? Jaká je váš nejoblíbenější? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!