Pokračování seriálu o životě po smrti, objevování přírody a bondovka z 80. let. Nabízíme kulturní tipy na pátek 24. dubna

Pokračování seriálu o životě po smrti, objevování přírody a bondovka z 80. let. Nabízíme kulturní tipy na pátek 24. dubna 

V pátek můžete pracovní týden zakončit druhou sérií After Life na Netflixu, četbou knihy Ženy, které mi nedají spát, objevováním přírody s Národním muzeem či sledováním bondovky Jen pro tvé oči. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz

After Life: 2. série na Netflixu 

Americký mysteriózní thriller si hrál s otázkami, které sužují lidstvo po staletí – Co se stane po smrti? Existuje život po životě? Můžeme smrt obejít. V seriálu After Life (Po životě) zná tyto odpovědi Anna (Christina Ricci), hlavní hrdinka záhrobního příběhu, která svoji pozemskou přítomnost ukončuje smrtí autě, když jede domů ze schůzky se svým milencem. Navzdory vědě a racionalitě se znovu probudí v pohřebním ústavu. Ocitá se tak v jiné realitě, někde mezi životem a smrtí. Seznámí se s jediným člověkem, který ji slyší a vnímá, majitelem onoho ústavu, panem Deaconem (Liam Neeson). Vyvstává tak otázka, proč ji slyší zrovna on, je snad průvodcem do říše mrtvých? To se dozvíte v seriálu After Life, který je od pátku 24. dubna rozšířen i o druhou sérii. Podobnou tematikou o životě a smrti disponuje i Good Place (Dobré místo), komediální fantasy seriál o představě nebe a pekla – a vším mezi tím.

Ženy, které mi nedají spát

Ženy, které mi nedají spát spisovatelky Mii Kankimäki jsou medailónky úspěšných žen zabalené do čtivé beletrie. Vypravěčkou příběhu je Mia, svobodná čtyřicátnice s bydlištěm v podkroví svých rodičů se snem zapsat se svými činy do historie. Své volné chvíle tráví přemítáním o inspirativních ženách, které si svět pamatuje pro touhou žít po svém. Staly se z nich odvážné badatelky, nadané spisovatelky či vášnivé malířky. Aby se těmto ženám víc přiblížila, procestuje Mia celý svět po jejich stopách a hledá v jejich příbězích inspiraci a motivaci pro svůj vlastní osud. Knihu můžete objednat zde.

Online vysílání z Divadla F. X. Šaldy: Operace Archa

Do streamování živě hraných představení se pustilo i liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Herecký seriál Operace Archa, bláznivá komedie o tajné misi a záchraně lidstva, bude obohacen již o čtvrtý díl. Vyšinutý profesor Technické univerzity (Martin Polách) hledá sedm hrdinů s unikátními schopnostmi, aby mohli přežít v záhadném podzemí liberecké radnice. Scénář pro jednotlivé epizody se připravuje vždy od pondělí do středy, takže ani tvůrci dopředu neví, co se bude dít dál. V hlavních rolích vás pobaví i dojmou Martin Polách, Martin Stránský, Jana Vojtková, Ondřej Kolín, Michaela Foitová, Eliška Jansová, Štěpánka Prýmková, Jakub Kabeš a Přemysl Houšek. Všechny díly můžete sledovat na YouTube, webových stránkách či facebookové stránce DFXŠ. Čtvrtý díl započne v pátek 24. dubna od 19:00.

Zpod roušek do oušek: Haló, Jácíčku

Alternativní program pro děti si připravili i členové divadelního souboru Divadlo A jiné. Každé pondělí, středu i pátek herci ze souboru předčítají svým vlastním osobitým způsobem ze tří známých pohádkových knih – z Malého princePejska a kočičky a Haló, Jácíčku. Dnes v pátek 24. dubna se posluchači mohou těšit na pokračování osudů dvou přátel, zajíčka a veverky, z knihy Haló, Jácíčku od spisovatelky Daisy Mrázkové. V pondělí bude navázáno pokračováním Malého princepohádkový příběh francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho. Kniha je plná chytrých metafor o životě, který z něj dělají univerzální pohádku, kde si na své přijdou děti i dospělíVe středu bude čteno z knihy českého klasika Josefa ČapkaO pejskovi a kočičce. Dnešní předčítání začíná v 19:30 na facebookovém profilu Divadelního souboru DiAj. Buďte u toho.

Národní muzeum: Mezinárodní iniciativa pro pozorování přírody

Pro lidi z velkých měst je přečkávání karantény nejtěžší. To si dobře uvědomovalo Národní muzeum, když pro obyvatele Prahy přišlo s možností, jak trávit víkend aktivně – ať už už o samotě nebo s rodinou. Mezinárodní projekt City Nature Challenge si klade za cíl zábavné mapování městské přírody pomocí mobilní aplikace i Naturalist. Iniciativa do Prahy doputovala z Kalifornské akademie věd v San Franciscu a Přírodovědeckého muzea v Los Angeles. Stačí si pouze stáhnout aplikaci iNaturalist, zaregistrovat se a pořizovat fotografie rostlin a živočichů kolem sebe. Pokud lidé sami nepoznají, o co se jedná, aplikace jim to prozradí. Více informací naleznete na stránkách City Nature Challenge. Zapojit se může každý.

Starci na Chmelnici na ČT art

Když nemůžeme za kulturou, musí kultura za námi. Na to mysleli i dramaturgové v ČT art, kteří se rozhodli na měsíc duben výrazně posílit vysílací schéma a dostat k nám víc hudby a divadelních představení. „V době, kdy se všechny koncertní sály, divadla i kluby zavřely a lidé přišli o možnost autentických kulturních zážitků, rozšiřujeme naše stávající vysílání právě o tento typ pořadů. V nejbližších týdnech nebude prakticky ani jeden večer na ČT art bez koncertu, divadelní inscenace či opery,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Minulý pátek umělecká odnož České televize odvysílala přímý přenos představení Hvězda s Evou Holubovou, který se stal nejsledovanějším přímým přenosem v historii vysílání kulturní stanice. Velkou konkurencí mu bude premiéra vystoupení Starců na Chmelnici, rockové legendy z pražské Lucerny, která bude odvysílána v pátek 24. dubna od 20:30 na ČT art.

Jen pro tvé oči: Bondovka z 80. let na Prima MAX

Jsem Bond. James Bond. Kultovní britská bondovka z 80. let Jen pro tvé oči se vrací na televizní obrazovky. Neznámí pachatelé u řeckých ostrovů potopili britskou špionážní loď, na jejíž palubě se nacházel počítač na ovládání řízených střel. James Bond (Roger Moore), agent 007, jej musí zachránit dřív, než padne do nepřátelských ruských spárů. Není však jediný, kdo usiluje o tento cíl. Rejdař dvojí tváře (Julian Glover) a agresivní král pašeráků Columbus (Topol) usilují o stejný přístroj. V Bondově akční dobrodružné cestě za splněným posláním agentovi pomůže Melinda Havelock (Carola Bouquet), krásný anděl pomsty. Film je první příběhem Jamese Bonda režírovaným Johnem Glenem. Ten později pomohl vzniku a dalších osudů agenta 007 jako jsou snímky Chobotnička, Vyhlídky na vraždu, Dech života či Povolení zabíjet. Zavzpomínejte na nejsenzačnější akční film roku 1981 v pátek 24. dubna od 20:00 na Prima MAX.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na čtvrteční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!