Dramaturg drive-in festivalu Art Parking Karel Kratochvíl: Chceme dát prostor každému, kdo může v současné situaci povzbudit

Dramaturg drive-in festivalu Art Parking Karel Kratochvíl: Chceme dát prostor každému, kdo může v současné situaci povzbudit   

Živé umění divákům v automobilech nabídne od pátku nový multižánrový drive-in festival Art Parking, jehož pořadatelé se vymezují proti současné vlně online streamů. Kromě Prahy se chystá zavítat do několika dalších českých měst i na Slovensko. Koncepci akce a připravovaný program poodkryl autor projektu Karel Kratochvíl.

V prostorách Pražské tržnice startuje 24. dubna festival Art Parking, který do konce června nabídne desítky divadelních představení, koncertů a filmových projekcí. Pořadatelé chtějí divákům umožnit bezpečné kulturní zážitky naživo a umělcům pomoci v aktuální nesnadné situaci. „Nechceme se ustreamovat k smrti, živé umění potřebuje živého diváka a naopak,“ míní dramaturg festivalu Karel Kratochvíl.

Co bylo impulzem k uspořádání drive-in festivalu?

Hledali jsme místo, odkud můžou lidé sledovat živou kulturu bezpečně. Kde se nemusí bát, že na ně někdo něco prskne, nebo naopak, že oni někoho nakazí. A napadl nás automobil jako místo, kde se lidé cítí tak trochu doma a kde jsou v bezpečí. Odtud byl už jen krůček k autokinům, která zažila svůj velký boom v USA a odtud se rozšířila do celého světa.

Zahájení festivalu bude patřit dvojici Bratři v tričku. Foto: Art Parking

Kolik vozů se do drive-inu průměrně vejde?

Divadelní a hudební produkce v Pražské tržnici počítají s kapacitou čtyřicet vozů, na Nákladové nádraží Žižkov se vejde přes sedmdesát automobilů. Kolik si kdo chce vzít diváků s sebou do auta, to už je na každém návštěvníkovi zvlášť.

Jak máte zajištěnou bezpečnost návštěvníků, pokud jim nabízíte i občerstvení?

Po celou dobu produkce nemusí opustit svůj automobil, k dispozici budou pravidelně dezinfikované toalety, stejně tak všechny hygienické normy splňující roznáška občerstvení, které si můžete přiobjednat ke sledování filmu, představení či koncertu. Počet parkovacích míst na naše akce je omezený právě kvůli bezpečnosti a rozestupům, které zajistí, že si můžete i pootevřít okénko.

V pátek program odstartuje inscenací dvojice Bratři v tričku a následným koncertem zpěvačky Moniky Načevy. Na které další interprety se publikum může těšit?

V sobotu v Holešovicích zahraje soubor Divadlo F. X. Kalby ve složení Bára Kubátová, Jakub Albrecht a Tomáš Dianiška. S laskavým svolením a v produkci Divadla pod Palmovkou přivezou inscenaci 1000 věcí, co mě serou. Po nich následuje koncert Ester Kočičkové s klavíristou Lubomírem Nohavicou. V neděli se můžete těšit na artistky z Holektivu, které vystřídají kluci z kapely Mutanti hledaj východisko.

Program bude zahrnovat i filmové projekce ve spolupráci se společností Aerofilms, kvůli současné nemožnosti cestovat za hranice se zaměříte na snímky ze zajímavých destinací. Jaké?

Filmovou dramaturgii zrovna pečeme, ale můžu prozradit, že se necháme inspirovat nejen cestováním, ale také samotným dopravním prostředkem – automobilem, který jako symbol volnosti a cesty protíná filmovou kinematografii již od počátků.

Kromě filmových a divadelních představení či koncertů nabídnete také vystoupení sportovců i farářů. Můžete přiblížit, o co půjde?

Tak například v neděli 3. května před vystoupením komorního vokálního souboru Capella Mariana Vojtěcha Semeráda počítáme v programu s krátkým vystoupením faráře, který promluví k publiku. Nejsme křesťansky orientovaná akce, ale chceme dát prostor každému, kdo může lidi v současné situaci povzbudit.

Foto: Art Parking

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!