Promotér festivalu Hrady CZ Michal Šesták: Bez rozhodnutí státu jsme v bezvýchodné situaci

Promotér festivalu Hrady CZ Michal Šesták: Bez rozhodnutí státu jsme v bezvýchodné situaci 

Letní festivalová sezóna se pomalu blíží, zda se ale hudebních vystoupení pod širým nebem za pár měsíců dočkáme, je zatím nejasné. Harmonogram uvolňování opatření se o nich přímo nezmiňuje, přesto se pořadatelé festivalu Hrady CZ nevzdávají a pokračují v jeho přípravách. Bez oficiálního stanoviska vlády, které vyžadují v rámci iniciativy Na rok zavřeno, se ale nacházejí ve velmi složité situaci, jak přibližuje Michal Šesták.

Hrady CZ mají odstartovat šňůru za necelé tři měsíce na Točníku. Pokračujete v přípravách festivalu?

Bohužel jsme v situaci, kdy nám ani nic jiného nezbývá. Práce na přípravě festivalu pokračují, v tuto chvíli nemáme jediný právně relevantní důvod či argument, proč festival zrušit. Samozřejmě nežijeme ve vzduchoprázdnu a tušíme, že v tuto chvíli je letošní festivalová sezona ve velikém ohrožení. Ovšem oficiálně stát nic takového nerozhodl. Slyšeli jsme různá protichůdná vyjádření osobních názorů některých ministrů a jednoho mediálně preferovaného úředníka, ale černé na bílém není nic. Ani ten slavný harmonogram uvolňování opatření, který byl formou mnohahodinových tiskových konferencí prezentován minulý týden veřejnosti, nemá podle našich zjištění charakter usnesení vlády či rozhodnutí ministra zdravotnictví. Je to vlastně jen jakýsi letáček dvou ministerstev.

Je třeba si uvědomit, že příprava velikých kulturních, sportovních a společenských akcí není nějaká zájmová aktivita dvou Lojzů z hospody, kteří se ve středu u piva rozhodnou, že udělají o víkendu nějakou taškařici na louce u lesa, na základě čehož se pak o víkendu něco odehraje. Na přípravách pracují týmy lidí celý rok. Existují smluvní vztahy za desítky milionů korun, nájemní smlouvy či závazky vůči zaměstnancům, které nelze z hodiny na hodinu ukončit kvůli vyjádření nikým nevoleného úředníka do novin. Musíme postupovat podle platných zákonů. Ty nám umožňují řadu smluvních závazků ukončit takzvaně z důvodu zásahu vyšší moci. Tímto zásahem se ale v tomto případě z hlediska práva nerozumí okolnost, že ve vzduchu poletuje nějaký virus, ale že relevantní orgán státu nějakým způsobem rozhodl o řešení mimořádné situace.

Ale zpět k vaší otázce. Festival Hrady CZ máme po programové, technické i organizační stránce z nějakých devadesáti procent nachystaný a jsme připraveni ho v plánovaných termínech zrealizovat. Pozastavené či přibrzděné jsou samozřejmě aktivity jako najímání brigádníků, reklama a podobně. Nicméně to není nic, co by se nedalo dohnat.

Připojili jste se k iniciativě Na rok zavřeno, která po vládě požaduje oficiální stanovisko o povolení či zákazu letních festivalů do 15. května. Jde o nejzazší termín, který rozhodne, zda se letošní ročník uskuteční?

Dovolil bych si vás opravit – my jsme Na rok zavřeno iniciovali, protože se nám zdá, že stát v rámci svých různých podpůrných aktivit na náš sektor zcela zapomněl a nechce se nám sedět se založenýma rukama a čekat, až se něco stane. Protože ono se samo obyčejně nic nestane.

Termín 15. května je z hlediska festivalu Hrady CZ tím úplně nejzazším datem, kdy tuto informaci potřebujeme. Pro některé jiné projekty, které se mají realizovat již v červnu, je však i tento termín velmi pozdním, takže bych poprosil příslušné představitele státu, aby konali rychleji. V sousedním Německu, pokud jsem správně informován, přijala spolková vláda příslušné konkrétní rozhodnutí minulý týden. Nevím tedy, proč by něco podobného nebylo možné také u nás. Jde o práci a obživu pro možná desítky tisíc lidí minimálně na významnou část roku.

Uvažujete o náhradních termínech, případně o posunutí festivalu na příští léto?

Jsme připraveni zrealizovat festival ve stávajících termínech, přeskládat termínovou listinu na srpen a část září, zredukovat festival jen na nějaké dva až tři zářijové termíny, nebo program přesunout celý na další rok. Všechno je možné a proveditelné, jen potřebujeme znát finální stanovisko, co můžeme a nemůžeme dělat a za jakých podmínek.

Jak velké finanční ztráty by znamenalo zrušení letošního ročníku?

Za nás jde o miliony korun do této chvíle a další miliony do následujících měsíců, pokud budeme mít takzvaně Na rok zavřeno. A ty náklady samozřejmě každým dnem, kdy neznáme finální rozhodnutí státu, narůstají. Podotýkám, že se nejedná o žádný ušlý zisk, ale čistě o škody a ztráty. To se velmi často zaměňuje. Nechceme, aby nám někdo sanoval nějaké naše plánované výdělky. To říkáme zcela jasně.

Dělali jsme jakýsi neformální průzkum mezi organizátory akcí podepsanými pod iniciativou Na rok zavřeno a v souhrnu jde aktuálně o nějakých zhruba 50 milionů korun zmařených výdajů do dneška. A další peníze utíkají každým dnem, byť všichni škrtí výdaje, kde to jen lze. Bez rozhodnutí státu jsme ale v dost bezvýchodné situaci.

Máte připravený plán, jak výpadky z příjmů pokrýt, například zachováním platných vstupenek pro příští rok?

Výpadek příjmů nám nikdo a nic nenahradí. Pokud budeme mít na rok zavřeno, tak budeme prostě rok bez tržeb. To je zcela jasné a neoddiskutovatelné. Jestliže by se letos nic nemohlo zrealizovat, je převedení již prodaných vstupenek na další ročník velmi pravděpodobnou variantou, o které uvažuje většina pořadatelů. Jen bychom uvítali legislativní oporu pro tento krok ze strany státu. Něco podobného, jako se připravuje třeba pro cestovní kanceláře. My jsme na tom totiž úplně stejně. Z každé prodané vstupenky jsme odvedli DPH, zaplatili provize předprodejům, financovali reklamu, režii, nájmy, platy zaměstnanců či zálohy na služby.

Je třeba si to říci zcela otevřeně. Pořadatelé prostě ty peníze na vracení vstupenek zkrátka a dobře nemají k dispozici a určitě je nepoužili pro osobní spotřebu. Každý je na tom pochopitelně jinak v závislosti na tom, kdy jeho projekt měl být realizovaný. Čím bližší je termín, tím horší je jeho cashflow (peněžní tok – pozn. red.)

Pokud se festival nakonec konat bude, jak zajistíte bezpečnost návštěvníků?

Na zdraví a bezpečnost návštěvníků bude určitě muset být kladen veliký důraz. Z tohoto hlediska rozhodně masové kulturní, sportovní a společenské akce doznají veliké změny. Časy, kdy někdo uspořádal koncert a posílal lidi na záchod do lesa a opláchnout si ruce do potoka, jsou rozhodně pryč a je to tak dobře. My jsme rozhodně připravení na této oblasti výrazně zapracovat a již v minulosti jsme udělali radu kroků v tomto směru. Nicméně opět bychom rádi znali stanovisko relevantních státních orgánů, co se po nás bude žádat, abychom se na to mohli včas připravit. Bude také třeba spočítat náklady takovýchto nutných opatření a zohlednit je.

Foto: 4press

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!