Občanský průkaz, Pavel Liška v Ungeltu, MeetFactory a DOX. Nabízíme kulturní tipy na úterý 21. dubna

Občanský průkaz, Pavel Liška v Ungeltu, MeetFactory a DOX. Nabízíme kulturní tipy na úterý 21. dubna 

Dnes si zafilozofujeme o pomíjivosti mládí s Michaelem Cainem, potkáme se s Pavlem Liškou a zaskočíme i do MeetFactory a DOXu. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Moje kino LIVE: Mládí

Staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel) se každý rok setkávají ve švýcarských Alpách v luxusním lázeňském hotelu, kde mezi jednotlivými procedurami vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra a komentují své chátrající tělesné schránky. Pestrý je ovšem i pobyt v lázních - potkávají se zde s mladým hercem, současnou Miss Universe, fotbalovou legendou, nebo i Fredovou dcerou (Rachel Weisz), která tu chce na svého otce dohlížet. Všichni tito excentričtí hosté jsou skvělým podnětem k úvahám o mládí, kráse, tvořivosti… zkrátka o čemkoli, co se vzdaluje myšlenkám na blízký konec. Ke zhlédnutí filmu stačí zakoupit vstupenku a podpořit tak artová kina.

Filmy česky a zadarmo na Youtube: Občanský průkaz

Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih, a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Příběh těchto čtyř mladíků, ale i osudy jejich lásek a rodičů sleduje snímek Občanský průkaz od okamžiku, kdy dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti letech pokoušejí získat modrou knížku. Občanský průkaz vypráví o tom zvláštním životním období, kdy dětství zvolna přechází v dospělost, a tahle cesta v každé době vede skrz bourání konformismu a rodičovských ideálů, revoltu vůči společnosti, hledání a nalézání sebeúcty. Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana je k dispozici na Youtube kanále do 7. května ke zhlédnutí zdarma.

#nechodven! En.dru & JeN Hovorka vysílají

Zpěvák, herec, beatboxer, moderátor, stand-upista a mistr rytmů a loopingu. To je En.dru, vlastním jménem Ondřej Havlík, ústecký rodák, který vystudoval Brněnskou JAMU. V létě 2019 vyhrál mistrovství světa v loopingu v Berlíně na světovém šampionátu, takže je opravdu špičkou ve svém oboru. En.dru vystupuje často sám, nebo ve spojení s JeN Hovorka, který je jedním z nejlepších českých klávesistů. Jejich společná vystoupení jsou mixem groove, jazzu, soulu a funky. Sledujte jejich společný koncert v přímém přenosu z klubu U Staré paní v rámci projektu #nechodven.

Talkshow Ungelt - Pavel Liška a Martin Řehout

Pražská scéna Divadlo Ungelt pokračuje v online přenosech. Talkshow Než budeme zase hrát má v plánu divadlo vysílat každé úterý a čtvrtek facebookovém profilu Divadla Ungelt vždy od 20.00 hodin. S hosty své talk show si budu povídat nejenom o tom, co v těchto dnech prožívají, ale i tom, jaké to bude, až se z toho všeho vyhrabeme. Dnešním hostem bude herec Pavel Liška a člen Klubu přátel Divadla Ungelt Martin Řehout.

Ucho na Vinohradech

Čím více relativní moci, tím více strachu. Čím více jde o to pravdu utajit před všudypřítomným estébáckým odposlouchávajícím „uchem“, tím více se vyjevuje pravda o manželském vztahu a charakterech náměstka ministra a jeho funkcionářské paničky a jejich lidské a odborné kompetenci, o legitimitě jejich svazku, legitimitě jejich společenského postavení i legitimitě celého profízlovaného režimu. Jevištní zpracování filmového scénáře brilantního spisovatele Jana Procházky připravila jeho dcera Lenka Procházková, vycházejíc přímo z děje filmu Ucho. Film s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou byl natočen v roce 1968 a po dokončení okamžitě trezorován, uvedení se dočkal až v roce 1990. Divadelní verzi můžete vidět od dnešního večera ve 20:00 díky streamu Divadla na Vinohradech.

MeetFactory - Jasno lepo podstín zhyna

Online stream plánuje také MeetFactory - Eva Salzmannová ztvární Ray, žijící osamoceně, bez vlastního místa na světě, bez vazeb a závazků v domě svého otce. Svou izolovanost ovšem naruší jednoho dne osvojením si zohaveného jednookého psa. Tím začíná silný příběh jedné atypické lásky, odhalování komplikované minulosti, ničivých následků izolace, ale i otevření se očistné síle náklonnosti, soucitu a blízkosti. Představení vzniklo na základě díla mladé irské autorky Sary Baume, český překlad byl oceněn v roce 2017 Magnésií Literou.

DOX - online debata Data vs. vzdělávání

Digitální gramotnost žáků a učitelů byla jedním ze zásadních témat českého školství ještě před vypuknutím pandemie koronaviru. Její praktické zavedení ve školách bylo ovšem v nedohlednu… a přesto se vzhledem ke krizi dokázaly školy ze dne na den přizpůsobit a online prostředí a technologie se staly zásadním prvkem výuky. Digitalizaci výuky, digitální kompetence žáků a učitelů a to, jak koronavirus ovlivní podobu českého školství, proberou v rámci online debaty zprostředkované DOXem Radko Sáblík, Jana Šindlerová, Karel Rejthar, moderovat bude Nikita Poljakov, a to v šest hodin na Facebooku.

Činohra Národního divadla - audiozáznam celého Goethova Fausta zdarma

Audiokniha Faust je svérázným dokumentem unikátního happeningu, uspořádaného Činohrou Národního divadla 19. června 2019. V jeho rámci byl během jediné noci přečten celý Goethův Faust – tedy oba díly tragédie, přes 12 tisíc veršů v překladu Otokara Fischera. Četli herci souboru Činohry i desítky jejich hereckých přátel, ale také dramaturgové, režiséři, inspicienti, nápovědky, uvaděčky, studenti a studentky nebo občas i náhodní kolemjdoucí. Vy si ho teď můžete poslechnout a stáhnout zdarma, vžít se do jedinečné atmosféry, která oné noci, pouhé dva dny před letním slunovratem, na Náměstí Václava Havla panovala.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na pondělní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!