Drag queens, zvrácené zločiny v nové detektivce, Honeyland a zpřístupněná Botanická zahrada v Praze. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 20. dubna

Drag queens, zvrácené zločiny v nové detektivce, Honeyland a zpřístupněná Botanická zahrada v Praze. Nabízíme kulturní tipy na pondělí 20. dubna 

Pondělí 20. dubna v sobě nabízí mnoho způsobů, jak si užít kulturu i z domova. HBO GO vypouští nový dokumentární seriál o životě jevištních div, drag queens. Přečíst si můžete rozuzlení čtvrtého případu inspektora z Edinburghu či se vydat do znovuotevřené rozkvetlé Botanické zahradě v Praze. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Jsme tu: Nový seriál na HBO GO

Na pondělí 20. dubna spadá premiéra dokumentárního seriálu o jevištním a zákulisním životě drag queens a vším mezi tím. Šestidílný experimentální seriál Jsme tu z roku 2020 nabízí unikátní podívanou. Po celé Americe probíhá nábor obyvatel z malých měst, kteří se během jediného večera zúčastní drag show. V každé epizodě budou slavné drag queens motivovat a učit své svěřence, jak vystoupit ze své komfortní zóny a objevit v sobě vnitřní divu. Druhý díl se objeví na HBO GO na Prvního máje.

Dokonalé ticho: Detektivka z Edinburghu

Každý zločin má své svědky. Co když je ale všude dokonalé ticho a nikdo nic neví, nikdo nic neviděl? Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vřezanými kusy kůže. Když inspektor Lux Callanach vedle umlčeného těla kojence objeví hrůzostrašnou panenku, pochopí zvrácenost vrahovy hry – materiál na postavičky bere z těl svých obětí. Ve stejnou dobu někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejnou vražednou švadlenku? V pondělí 20. dubna vychází již čtvrtý případ inspektora Luca Callanacha a šéfinspektorky Avy Turnerové pod názvem Dokonalé ticho. Ostřílená dvojice detektivů musí vypátrat viníka dřív, než znovu udeří. Knihu můžete koupit zde.

Kultura do domu: Na slovo s umělcem Kryštofem Hoškem

Rock Café si teď nějakou dobu nic neobjednáme, zato mezi zdmi hudební kavárny začala vznikat série online streamů, které přinášejí rozhovory se zajímavými osobnostmi umělecké scény – divadelníky, hudebníky i výtvarníky. V rámci podpory kultury se tak můžete dozvědět něco ze zákulisí práce herců, muzikantů, výtvarníků, kurátorů, ale i zvukařů a osvětlovačů. Dnes, 20. dubna od 18:45, bude vypuštěn nový rozhovor s Kryštofem Hudkem. Kryštof Hudek je jedním z nejvýznamnějších a nejkontroverznějších sochařů současnosti. Ve své tvorbě se věnuje především figurativním motivům. Jeho sochy, kterými reaguje na současné společenské či politické dění, jsou pro svůj jednotný rukopis rozpoznatelné na první pohled. Rozhovor můžete sledovat živě na facebooku Rock Café zde

Honeyland: Dokument o Makedonii dostupný online

Makedonský dokumentární snímek Země medu (Honeyland) zahájil letošní ročník festivalu Jeden svět. Filmová elegie byla nominována na Oscara v kategorii dokumentu i jako nejlepší zahraniční film„Země medu je magický titul, který jako by vracel našemu životu ztracenou perspektivu a pokoru před věcmi, které nás přesahují. Živelná síla obrazů i hrdinky má v přívalu úzkosti bezmála terapeutický účinek,“ říká šéf filmové distribuce Vít Schmarc. Když do Země medu vtrhne rodina kočovníků a naruší její rytmus, poslední chovatelka divokých včel v Evropě musí zachránit včely a obnovit přírodní rovnováhu. Po náhlém ukončení festivalu Jeden svět byla Země medu zpřístupněna online na portálu DAFilms, pro velký zájem diváku se na portál vrátil a diváci jej mohou opět za menší poplatek vidět. Film najdete pod tímto odkazem.

Její pastorkyňa Národního divadla v Brně na ČT art

ČT art hledá způsoby, jak zajistit víc kultury do našich domovů, a tak na měsíc duben výrazně posílila počet pořadů i celkové schéma„V době, kdy se všechny koncertní sály, divadla i kluby zavřely a lidé přišli o možnost autentických kulturních zážitků, rozšiřujeme naše stávající vysílání právě o tento typ pořadů. V nejbližších týdnech nebude prakticky ani jeden večer na ČT art bez koncertu, divadelní inscenace či opery,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Přímý přenos představení Hvězda s Evou Holubovou v hlavní roli se stal nejsledovanějším přímým přenosem v historii vysílání kulturní stanice. Konkurencí mu bude premiéra záznamu z představení Její pastorkyňa z Národního divadla Brno či Poslední večeře v podání tanečního souboru Dekkadancers. Obojí bude k vidění v pondělí 20. dubna na ČT art.

Versailles: Vášeň a intriky nově na Prima LOVE

Jeden z nejdražších francouzských seriálů současnosti bude nově vysílán na Prima LOVE. Versailles, seriál plný vášně a intrik, přináší pohled na unikátní kostýmy, interiéry a exteriéry zámku Versailles, kde se seriál natáčel, a absolutismus, který panoval po celých 72 let vlády krále Ludvíka XIV., Krále Slunce. Píše se rok 1667 a Ludvíkovi XIV. je právě 28 let a brzo mu bude přiřčeno slavné přízvisko Král Slunce. Mladý král čelí nepokojům, šlechta se bouří a občanská válka poznamenala celou jeho říši. Bojí se o svou korunu i život, a tak se rozhodne nastolit vládu absolutní moci. Pro své potřeby nechá přestavět starý lovecký zámeček na nejhonosnější zámek v celé Evropě. Tento zámek, Versailles, mu poslouží jako bezpečné útočiště daleko od rozbouřené Paříže i jako kulisy pro vášnivé romantické chvíle. Dvořané na zámku až příliš pozdě shledali, že se stali pouze vězni v nejluxusnější a nejpřepychovější cele tehdejší Evropy, a konečně vidí svého krále jako mistrného manipulátora. Příběhy šlechtičen, kurtizán i sloužících se promítnou na pozadí krásného, ačkoliv brutálního Versailles, který dodnes okouzluje návštěvníky. Nové díly budou přibývat každou sobotu a neděli od 22:00 na Prima LOVE.

Tip i mimo domov: Botanická zahrada v Praze opět otevírá své brány

Zábavy na doma jsme vám vymysleli víc než dost, přesto je zapotřebí si protáhnout nohy. Vedení Botanické zahrady Praha o tom ví své, a tak se rozhodlo od dnešního dne 20. dubna znovu otevřít své brány veřejnosti. Prozatím dojde ke zpřístupnění venkovních ploch areálu zahrady, vnitřní expozice včetně skleníku Fata Morgana zůstavají nadále uzavřené„Botanické zahrada je s přicházejícím jarem plná kvetoucích rostlin a jsem rád, že o tu nádheru zájemci zcela nepřijdou. Návštěvníci nyní mohou opět obdivovat vzácné skvosty našich sbírek, samozřejmě za podmínek dodržování veškerých nařízení souvisejících s prevencí šíření nemoci COVID-19,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Mezi tato pravidla patří nošní roušek, snažit se platit bezkontaktní metodou, neshlukování ve skupinách a dodržování rozestupů. Běžte se potěšit kvetoucím jarem. 

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na víkendové tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!