Woody Allen: Mocná Afrodité v Divadle na Vinohradech

Woody Allen: Mocná Afrodité v Divadle na Vinohradech 

První představení: 20. ledna 2012
Předpremiéra: 25. ledna 2012
Premiéra: 31. ledna 2012

Hlavní postava komedie, Lenny Weinreb, je sportovní novinář, který žije ve vztahu s galeristkou Amandou. Amanda chce mít dítě, Lenny jejímu tlaku podlehne a adoptují syna Maxe. Lenny ale jednoho dne začne pátrat po Maxově skutečné matce, najde ji  a zjistí, že tato mladá žena vede velmi svérázný život...

Woody Allena není českému publiku třeba dlouze představovat: americký filmový režisér, scénárista, spisovatel a dramatik (vlastním jménem Allen Stewart Konigsberg); jeho filmová tvorba se soustředí především na komedie, mnohdy balancující na hranici parodie. Woody Allen se ve svých komediích zároveň velmi často zabývá tématem lidské sexuality a problémů, které s ní souvisejí; jeho komedie mají taky často autobiografické rysy – nejinak je tomu i v Mocné Afrodité.

Z jeho slavných filmů jmenujme alespoň Všechno, co jste chtěli vědět o sexu a báli jste se zeptat nebo Annie Hallovou – pravděpodobně jeho nejlepší film, který získal čtyři Oscary.

Oskara získala právě i filmová komedie Mocná Afrodité (1995) – Mira Sorvino získala Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli.

Režisérka inscenace Natália Deáková (*1981) pracuje v DnV už potřetí – v roce 2009 nastudovala pro zkušebnu DnV hru Mariuse von Mayenburga Ošklivec a v roce 2010 inscenovala adaptaci Kafkova Zámku.

Více o autorovi:

    Allen Stewart Konigsberg, alias Woody Allen, se narodil 1. prosince 1935 v newyorském Bronxu a tam také vyrostl. Rodina měla židovský původ, jeho prarodiče byli imigranti mluvící jazykem jidiš a německy. Svět filmu si Allen zamiloval už ve třech letech, když ho matka vzala do kina na Sněhurku. Od tohoto dne se pro něj kino stalo druhým domovem.
Na základní škole ho díky jeho vysokému IQ přeřadili do třídy s rychlejším výukovým programem. Třebaže se ve svých filmech často stylizuje jako nešika a společensky neoblíbený tvor, ve skutečnosti byl oblíbeným studentem i obratným hráčem basketbalu a baseballu.

    V roce 1952 si Allan S. Konigsberg změnil jméno na Woody Allen. Bylo mu šestnáct a začal psát vtipy, posílal je do několika newyorských novin, a doufal, že budou zveřejněny.
Byl hodně ostýchavý a nechtěl, aby spolužáci viděli jeho jméno v novinách.
25. listopadu 1952 získal prostor pro své komiksy v New York Post. Tak začala jeho kariéra komediálního spisovatele.

    V roce 1953 se přihlásil na Newyorskou Univerzitu, ale po prvním semestru ho vyhodili a podobně dopadl i jeho pokus studovat na City College of New York. Poté se stal spisovatelem na plný úvazek a začal psát pro různé televizní pořady (The Ed Sullivan Show, The Tonight Show, Caesar's Hour ). V roce 1961 začal novou kariéru jako stand-up komik, později psal skeče pro populární televizní show Skrytá kamera (Candid Camera) a v několika dílech se dokonce sám objevil. Vytvořil neurotickou, nervózní a intelektuální personu. Brzy se stal úspěšným komikem a o jeho popularitě svědčí fakt, že se v roce 1969 objevil na obálce časopisu Life. Věnoval se také psaní krátkých povídek pro časopisy a stal se úspěšným broadwayským dramatikem. Jeho hra Nepijte tu vodu z roku 1966 zaznamenala 598 repríz.

Do filmového průmyslu vstoupil Allen v roce 1964, když získal nabídku na vypracování scénáře k filmu Co je nového, kočičko? (What’s New, Pussycat, r. Clive Donner). Jeho režijním debutem byl nízkorozpočtový japonský špionážní thriller What´s up, Tiger Lilly, který je natočen s anglickými dialogy a předabován americkými herci. Chvíli pracoval i pro televizi, následně se už věnuje především filmu a až do dneška se snaží točit tempem jeden film ročně.
    V novém století není své pověsti nic dlužen a rok co rok natáčí nové filmy, ve kterých dostává šanci i mladší generace herců, jako například Jason Biggs, Christina Ricci ve filmu Cokoliv nebo Scarlett Johansson ve filmu Match Point, který se natáčel v Anglii. V posledních letech náměty svých filmů zasazuje do různých evropských velkoměst: jmenujme alespoň Vicky Cristina Barcelona nebo zatím poslední natočený film Půlnoc v Paříži.

    Woody Allen je zároveň vášnivým jazzmanem, hráčem na klarinet a po řadu let vystupuje se svým dixielandovým bandem.

V programu „The Comedian´s Comedian“ vysílaném v roce 2005 britskou televizí byl zařazen do první padesátky nejlepších komiků a bavičů všech dob, skončil na třetím místě , což svědčí o jeho velké oblíbenosti u diváků

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!