Pověsti z hradů a zámků: Libereckým krajem za čerty, pekelnou bránou i ukrytými poklady

Pověsti z hradů a zámků: Libereckým krajem za čerty, pekelnou bránou i ukrytými poklady 

Startujeme nový seriál článků, které vás provedou těmi nejzajímavějšími pověstmi z českých hradů a zámků. Na zub se podíváme nejrůznějším strašidlům, nadpřirozeným bytostem i tajemným událostem, jimiž se to v dávných příbězích jen hemží. Jestli se opravdu udály, necháme na vaší fantazii. Své o tom totiž mohou vědět jen starobylé zdi našich památek.

Bezděz

Královský hrad Bezděz tyčící se vysoko nad Máchovým krajem je opředen mnoha pověstmi i záhadami, v nichž se to čerty jen hemží. Potkat je prý dodnes můžete v mohutné Čertově věži, na jejímž cimbuří se už od nepaměti zjevovali. S oblibou také děsili obyvatele hradu, proměňovali se v černé kohouty nebo kozly a všemožně rušili bohoslužby v místní vzácné raně gotické kapli. 

Také u vzniku samotných kopců, kterým dnes říkáme Malý a Velký Bezděz, najdeme pekelné mocnosti. Podle pověsti se totiž kdysi dávno jeden mladý mlynář vsadil s čertem o svou duši. Navrší-li čert od setmění do svítání vyšší kopec než mlynář, půjde s ním ten dobrovolně do pekla. Vyhraje-li ale mlynář, nebudou nad ním mít pekelné síly žádnou moc. A světe div se, s pomocí neznámé stařeny a její kouzelné zástěry se to mlynáři nakonec podařilo. Babice se poté proměnila v krásnou dívku, která jinochovi poděkovala za své vysvobození a brzy nato se ve mlýně slavila velká svatba.

Podle jiné pověsti vznikl menší z bezdězských kopců nebo dokonce oba ze sázky čerta s tajemným jezdcem. Ujede-li neznámý vzdálenost mezi Ještědem a Bezdězem rychleji, než tam čert stihne postavit kamennou zeď, zvítězí. Cizince ponejprv zpomalily hluboké rokle a nepropustné lesy, poblíž Máchova jezera ale čerta konečně předjel. Vzteklý čert vida, že prohrál, vysypal zbytek kamení, které právě nesl, na jednu či dvě hromady a z nich vznikl Malý a Velký Bezděz. Samotnou Čertovu zeď v dalších letech lidé rozebrali kvůli materiálu na svá obydlí, její malý kousek ale můžete u Českého Dubu vidět dodnes. Nemáte-li strašidel ještě dost, vydejte se za tajemnými lesními bytostmi do nedalekých Doks.

Čertova zeď na Bezdězu. Foto: Bjalek Michal, CC BY-SA 3.0

Houska

U pekelných mocností ještě chvíli zůstaneme. Na nedalekém hradě Houska vystavěném ve 13. století se totiž dle pověstí nachází samotná brána do pekla. Našli byste ji ve skále pod místní hradní kaplí se vzácnými raně gotickými nástěnnými malbami. Jednoho dne byl prý do průrvy ve skále s příslibem propuštění spuštěn odsouzenec na smrt. Za malou chvíli, kterou pod zemí strávil, zestárl o několik desítek let a přerývavými slovy vyprávěl o ďábelských bytostech, které tam spatřil. Lidé proto skalní průrvu nadobro zasypali. 

Své zkušenosti s tajemnou Houskou popsal ve známém dopise Eduardu Hindlovi v roce 1836 i Karel Hynek Mácha. Co je na pověstech pravdy už budete muset posoudit sami, jisté je ale to, že peklo, alespoň to vyřezávané z lipového dřeva, na Housce naleznete zcela určitě i dnes.

Hrad Houska s tajemnou bránou do pekel. Foto: Mirek256, CC BY-SA 3.0

Ralsko

Zřícenina hradu Ralsko s impozantní dochovanou věží shlíží na své návštěvníky z mohutného stejnojmenného kopce mezi Mimoní a Stráží pod Ralskem. Z dob rytířů a lapků, kteří jej po nějaký čas obývali, se zde prý dochoval pohádkový poklad. Kdo by jej chtěl nalézt ale musí počítat i s jeho nadpřirozeným strážcem v podobě velkého psa, který cennosti bedlivě střeží. 

Jen jednou se prý podařilo někomu k pokladu dostat. Tou vyvolenou se stala chudá žena s malým dítětem, kterou však hora s pokladem na rok uvěznila ve svých útrobách, zatímco její dítě zůstalo venku. Měla tak dostatek času na přemýšlení, co je opravdu jejím největším pokladem.

Ukrývá Ralsko poklad? Foto: Lutz Maertens, CC BY-SA 4.0

Starý Bernštejn

Také v pečlivě opečovávané zřícenině hradu Starý Bernštejn tyčící se nad obcí Vrchovany se prý ukrývá velký poklad. Jeho hledání ale případným zájemcům nedoporučujeme. Hlídá ho totiž soukromý majitel hradu a podle pověstí i průsvitní duchové, kteří neustále mění svůj tvar a lidskému oku jsou těžko postižitelní. Jejich kvílení vás ale spolehlivě zažene na útěk.

Výhled ze Starého Bernštejna. Foto: Andrea Morkusová

Frýdlant

Frýdlant patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách, který v sobě spojuje středověký hrad a renesanční zámek. Dle pověsti v něm žil náruživý hráč v kostky Bedřich z Bíbrštejna, který při hře s čertem prohrál nejen svůj majetek, ale i svou duši. Jako památku na své vítězství čert zapřáhl do pluhu pár vraníků a do skály u hradu vyryl brázdu, kterou mezi horním a dolním zámkem můžete vidět dodnes.

Hrad a zámek Frýdlant. Foto: Michalnovota, CC BY-SA 4.0

Ronov

Ronov, vysoký osamělý kopec poblíž Stvolínek, odmění své návštěvníky za strmý výstup pohledem na rozsáhlou zříceninu stejnojmenného hradu i nádhernými výhledy do širokého okolí. Přímo pod zříceninou je prý opět ukrytý velký poklad, ke kterému případné odvážlivce hora pustí jen jednou do roka na Květnou neděli. Ani pak to ale nebudou mít snadné – cennosti totiž, dle pověsti, hlídá mohutný obr s ohnivýma očima a velkým orlím nosem. V pravé poledne zde údajně můžete potkat i zakletého rytíře, který v hradních stěnách navždy bloudí jako duch.

Za výstup na Ronov budete odměněni krásným výhledem. Foto: Karel Basta, CC BY-SA 3.0

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích! Podívat se můžete i na článek o pověstech Českého ráje.

Úvodní foto: zřícenina hradu Ralsko, Ondřej Žváček, CC BY-SA 2.5

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!