Emma Watson slaví kulaté 30. narozeniny. Připomeňme si filmy, ve kterých hrála

Emma Watson slaví kulaté 30. narozeniny. Připomeňme si filmy, ve kterých hrála 

Emma Watson dnes slaví 30 let. Herečka, kterou proslavila role Hermiony v kouzelnické sáze o Harrym Potterovi, za sebou má ovšem i mnohé jiné (nejen) filmové projekty. Některé z nich si tu představíme.

Harry Potter - sága, která ovlivnila celou jednu generaci diváků a čtenářů

Pro Harryho Pottera, chlapce, který přežil, byla poznávacím znamením jizva na čele ve tvaru blesku. Ovšem určité stigma si s sebou nesou i herci, kteří se od svých dětských let zapojili do natáčení fantastické série o malém čaroději. S touto rolí totiž vyrůstali a dospívali i oni sami. Role k nim přilnula a do dnes je třeba právě Emma Watson často spojována hlavně s postavou čarodějky Hermiony.

Emma Watson přiznala, že několikrát vážně uvažovala o ukončení natáčení dalších dílů, jedním z důvodů byla právě nečekaná sláva a touha prožít dospívání jako "normální" teenager. Před tímto rozhodnutím stála několikrát, po třetím díle dokonce i oficiálně proběhlo médii, že její účast v tomto díle je poslední. Nakonec ovšem vytrvala a sama tvrdí, že svého rozhodnutí nelituje. A po celkem osmi dílech z kouzelnického světa se rozhodla s koncem jedné velké části svého života ostříhat si vlasy na krátko, což dříve kvůli postavě Hermiony nesměla dle smlouvy udělat.

Celou čarodějnickou ságu můžete aktuálně zhlédnout na HBOgo. Poslední díl Harry Potter a Relikvie smrti druhá část vyšla v roce 2011 a od té doby se Emma Watson angažovala v různých filmech a projektech. Podívejme se tedy na další výběr.

Malé ženy

Očekávaný film, který se dostal do kin právě letos v lednu - Malé ženy, podle klasického románu Louisy May Alcott z roku 1868. Emma Watson zde ztvárnila jednu ze sester Marchových po boku Saoirse Ronan, Florence Pugh a Elizy Scanlen. Autorkou a režisérkou této filmové adaptace je Greta Gerwig, která režijně debutovala filmem Lady Bird právě se Saoirse Ronan v hlavní roli.

Film Malé ženy můžete zhlédnout v kinech, než nám je ale znovu otevřou, můžete se mezitím navnadit naší recenzí.

The Circle

Emma se vydala také do blízké budoucnosti, kde se v roli ambiciózní Mae stává součástí největší a nejúspěšnější high-tech společnosti The Circle. The Circle má ambici nastolit svět bez válek, kriminality, nepřátelství… zkrátka vytvořit ráj na zemi pomocí nejnovějších technologií, včetně sledovacích kamer a sociálních sítí. Vizionář a zakladatel Eamon (Tom Hanks) věří, že receptem na dokonalý svět je naprostá otevřenost a transparentnost všech lidí, jen sdílení a sledování.

Mae zpočátku sice pochybuje o lidech ve firmě, postupně se ale sžívá s firemní kulturou a dokonce ve své práci exceluje. Do firmy se čím dál tím víc zapojuje a o to více tím trpí její skutečné vztahy - s rodiči i kamarádem Mercerem (Ellar Coltrane).

Sc-fi triller The Circle můžete nyní zhlédnout na Netflixu. Nejprve si ale přečtěte naši recenzi.

Kráska a zvíře

Nejnovější remake klasické animované pohádky Kráska a zvíře od společnosti Disney vsadil na herečku s velkou fanouškovskou základnou. Krásná a sečtělá Bella v podání Emmy Watson se výměnou za bezpečný návrat svého otce domů sama ocitne ve strašidelném zámku, kde ji uvěznilo děsivé zvíře.

Navzdory svému strachu se Bella spřátelí se zakletým služebnictvem a uvědomí si, že i pod obludným zvířecím zevnějškem se ve skutečnosti ukrývá duše skutečného prince. Navzdory tendencím k modernizaci v současných filmových předělávkách starých hitů se Kráska a zvíře drží svého „tradičního“ animovaného originálu. Recenzi si můžete přečíst zde a film je online k dispozici na HBOgo.

Kolonie

Láska na pozadí chilských událostí roku 1973. Daniel (Daniel Brühl) je v průběhu politického převratu zadržen a jako odpůrce Pinochetova režimu odvezen do kolonie Dignidad, do tajného zařízení, odkud se ještě nikdy nikdo nedostal. Jeho přítelkyně Lena (Emma Watson) se ovšem nevzdává a pro svou lásku udělá cokoli - vydá se i do jámy lvové, do zcela od světa odstřižené kolonie, a vůbec netuší, jestli se někdy dostane ven.

Film režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu, kterou založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. Poté, co v sedmdesátých letech z uzavřené kolonie utekli někteří jeho členové se ukázalo, že v sektě docházelo k zneužívání dětí i mučení odpůrců režimuPodívejte se na naši recenzi.

Apokalyptická Emma

Emma si zahrála také v katastrofických filmech - jedním z nich je biblické ztvárnění velké potopy ve filmu Noe, kde hrála po boku Russella Crowa, Anthony Hopkinse a Ray Winstone.

Anebo novověká parodická verze konce světa Apokalypsa v Hollywoodu se šesticí kamarádů - herců, kteří hrají sami sebe v těžkých časech blížícího se armagedonu. Zde se kromě vedlejší role Emmy můžete těšit zejména na komediální šestici kamarádů, bojující o své vlastní krky - Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Craig Robinson, Jonah Hill a Danny McBride. Noe i Apokalypsa v Hollywoodu jsou k dispozici na Netflixu.

Emma mimo kulturní průmysl

Emma Watson ovšem nezůstala jen u filmu. Její velkou zálibou je literatura, kterou také od roku 2009 studovala na Brownově univerzitě. V rámci studií se věnovala také psychologii a filozofii. Po absolvování se naplno utvrdila v tom, že ji herectví naplňuje a chce se mu nadále věnovat.

Dlouhodobě se věnuje také tematice ženských práv. V roce 2014 se stala velvyslankyní dobré vůle Spojených národů pro ženy. Je také ambasadorkou kampaně #HeForShe na podporu genderové rovnosti ve společnosti. V rámci projektu se zapojila do charitativní a humanitární činnosti v Bangladéši a Zambii, kde se podílela na promování dívčího vzdělání. Na feministická témata se snažila upozorňovat také prostřednictvím knih, které nechávala na náhodných veřejných místech, třeba v londýnském metru nebo v Central parku v New Yorku.

Foto: Harry Potter a Kámen mudrců, Malé ženy, Kolonie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!