Andy Warhol v komiksu, charitativní festival Spolu jedním hlasem a pandemie hrou. Nabízíme kulturní tipy na pátek 10. dubna

Andy Warhol v komiksu, charitativní festival Spolu jedním hlasem a pandemie hrou. Nabízíme kulturní tipy na pátek 10. dubna 

V pondělí se můžete potěšil komiksovým příběhem o ikonickém králi pop artu, Andy Warholovi, být součástí největšího online charitativního festivalu Spolu jedním hlasem či zažehnat pandemii v náročné strategické deskovce Pandemic. Podívejte se na každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Nový díl sitcomu Bude líp

Sam Foxová je svobodná pracující herečka postrádající jakékoliv zábrany. V Los Angeles se pokouší co nejlépe vychovávat své tři dcery – Max, Frankie a Duke. Snaží se zastat roli matky i otce, postarat se o svoji matku Phil, která se z Anglie přistěhovala do domu naproti, vydělat si na živobytí a najít si čas na sebe i přátele. Pod tíhou svého údělu dělá spousty chyb, všechno to jsou ale chyby z lásky ke svým dětem i matce. Populární komediální seriál má čtyři řady. HBO v pátek 10. dubna vypustila další díl čtvrté série.

Andy Warhol: Život v komiksu

Andy Warhol, ikona pop artu, původce slavných bonmotů a experimentátor v umění byl ikonou umělecké scény své doby, ale poznamenal i vše, co přišlo po něm. Svojí tvorbou nastavoval Americe zrcadlo a pozvedl myšlenku a nápad nad techniku a provedení. Ve své neblaze proslulé Factory se obklopoval nekonvenčními umělci, celebritami a kráskami z lepší společnosti, pořádal zde divoké večírky, které byly stejně slavné jako ty ve Studiu 54. Věřil, že největší hodnotu má platonická láska a že každý dříve či později prožije svých patnáct minut slávy. Život tohoto ikonického umělce včera vyšel v podobě ilustrovaného rozhovoru se samotným králem pop artu. Komiksová kniha Adriana Baroneho nechává nahlédnout do pracovního a osobního života Warhola, ale i do společnosti newyorské umělecké bohémy 60. a 70. let. Odkaz na komiks naleznete zde.

Hudební pátek na ČT Art

ČT art na měsíc duben výrazně posílil vysílací schéma, aby diváci žili kulturně i ze svých domovů. „V době, kdy se všechny koncertní sály, divadla i kluby zavřely a lidé přišli o možnost autentických kulturních zážitků, rozšiřujeme naše stávající vysílání právě o tento typ pořadů. V nejbližších týdnech nebude prakticky ani jeden večer na ČT art bez koncertu, divadelní inscenace či opery,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. V pátek 10. dubna jsou na ČT art připraveny hned dva hudební pořady. Bude uvedena premiéra koncertu z texaského Austinu na počest nedožitých osmdesátin Johnnyho Cashe pod názvem We Walk the Line: Vzpomínka na Johnyho Cashe. Jako druhý pořad se představí Missa Salisburgensis, coollegium 1704 v Dómu v Salzburgu.

Online charitativní festival Spolu jedním hlasem

Dnes v pátek 10. dubna se uskuteční zatím největší online charitativní festival Spolu jedním hlasem. Živé koncertní vystoupení budou vysílána z pražského Lucerna Music Baru. Na ikonické kruhové pódium se postaví například David Koller, Ben Cristovao, Wohnout a Pokáč. Součástí festivalu jsou i Jaroslav Uhlíř, Marta Jandová, Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert, Mirai, Lenny a plno dalších umělců, sportovců a youtuberů. S počátkem akce bude odstartována i finanční sbírka, jejíž výtěžek půjde na podporu lidí z první linie, zejména pracovníkům sociálních služeb. Přímý přenos můžete sledovat na Facebooku, Instagramu, YouTube či TV Seznam. Odkaz na Facebook Spolu jedním hlasem naleznete pod tímto odkazem.

S čerty nejsou žerty: Čertí pohádka na Nově

Chamtivá vypočítavá macecha Dorota připravila svého nevlastního syna Petra o dědictví po zesnulém otci. Ten se náhodou seznámí s knížecími dcerkami, když jim uklidní splašené koně a zchrání životy. Hned na první pohled se zakouká do vyzývavé a koketující Angelíny. Ta si s ním však jen prohrává. Zato druhá sestra Adeálka se do Petra upřímně zamilovala. Petrově maceše stále nevlastní syn leží v žaludku spikne se s knížecím správcem, a společně spřádají plány, jak Petra poslat do vězení a poté i na vojnu. Odtud Petr unikne a protlouká se světem. Na cestě najde spojence v samotném pekelníkovi. Pohádková klasika plná čertů, kouzel a lidské chamtivosti bude vysílána ve 20:20 na Nově. Pokud máte rádi čertovské pohádky, podivejte se na náš výběr těch nejlepších!

Velkopáteční bohoslužba České televize

Česká televize chce o letošních velikonočních svátcích obzvlášť podpořit všechny věřící, kteří vzhledem k situaci nemohou do kostelů, proto bude posíleno i vysílání bohoslužeb„Od čtvrtečního večerního začátku velikonočních svátků až po neděli tak pokryjeme celkem čtyři bohoslužby. Začneme na Zelený čtvrtek bohoslužbou z kostela sv. Jakuba v Brně, která připomíná Poslední večeři Páně. Na Velký pátek budeme přenášet obřady připomínající ukřižování, na Bílou sobotu velikonoční vigilii, tedy očekávání vzkříšení Ježíše Krista, a završíme to nedělní bohoslužbou, na které budeme slavit samotné zmrtvýchvstání,“ upřesňuje Patrick Diviš z tvůrčí producentské skupiny náboženské tvorby. V pátek 10. dubna od 10:00 odvysílá ČT2 Velkopáteční bohoslužbu. Jedná se o přímý přenos z Farního sboru Českobratrské církve evangelické v pražských Strašnicích.

Pandemic při pandemii

Vzít nastalou situaci s nadhledem a humorem a hrát společně jako jeden tým – přesně to nabízí náročná strategická desková hra Pandemic. V této kooperativní hře se všichni hráči spojují v jeden tým a společně jako odborníci Epidemiologického centra bojují proti všemožným virům a bakteriím. Každý obdrží určitou roli ve hře, která oplývá i jedinečnými schopnostmi. Cílem hry je se vypořádat se čtyřmi neznámými nemocemi. Ačkoliv jde o hru složitou, stojí za to se jí naučit pro její napínavost a strategický promyšlený koncept. Navíc se vyhnete hádkám o vítězství, buďto vyhrajete všichni, nebo nad vámi zvítězí pandemii. Jeden za všechny a všichni za jednoho.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na čtvrteční tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!