Tarantino, pátrání po vrahovi či baletní lekce s Národním divadlem. Nabízíme kulturní tipy na středu 8. dubna

Tarantino, pátrání po vrahovi či baletní lekce s Národním divadlem. Nabízíme kulturní tipy na středu 8. dubna 

Ve středu se můžete začíst do napínavého pátrání po vrahovi čtyř královen, pustit si poslední snímek Quentina Tarantina a zatančit si podle profesionálních tanečníků z baletního souboru Národního divadla. Podívejte se na každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz.

Tenkrát v Hollywoodu na HBO GO

HBO GO do svých řad nedávno přidala oscarový snímek Tenkrát v Hollywoodu, devátý film kultovního režiséra Quentina Tarantina. Příběh se odehrává v Los Angeles kolem roku 1969. Samolibý televizní herec (Leonardo Di Caprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) se snaží prosadit u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu. Brad Pitt si za svůj výkon v Tarantinově díle vysloužil cenu Americké filmové akademie v kategorii vedlejší herec. Druhou sošku film obdržel za výpravu. Snímek se v kinech objevil teprve v loňském roce a rozhodně by vám neměl uniknout - a to i kvůli perfektnímu soundtracku. Recenzi si můžete přečíst zde. Snímek jsme také zařadili do našeho výběru TOP 10 filmů za rok 2019.

Spletitá fantasy detektivka Čtyři mrtvé královny

Ve čtvrtek 2. dubna vyšel fantasy detektivní příběh Čtyři mrtvé královny z pera australské spisovatelky Astrid Scholteové. Příběh vypráví osudy šestnáctileté Keralie, která i přes svůj mladistvý nevinný vzhled je jednou z nejschopnějších zlodějek a lhářek v Quadře. Jejím naprostým protikladem je Varin, pravdomluvný občan se srdcem na dlani. Krealie krádeží na objednávku sebe i poctivého Varina zaplete do spiknutí obrovských rozměrů, které skončí smrtí královen všech čtyř regionů Quadry. Není však čas věsit hlavu, a tak se rozdílná dvojice vydá pátrat na vlastní pěst po vrahovi královen, aby ulehčili svému svědomí a učinili spravedlnosti zadost. Ten je vak stále krok před nimi a začal usilovat i o život temperamentní Keralie a rozvážného Varina. Dechberoucí pátrání po vrahovi čtyř královen objednáte zde.

Klavírní recitál Tomáše Kača My Home na ČT art

ČT art na měsíc duben výrazně posílil vysílací schéma, aby se k nám skrze obrazovky dostalo více divadelních představení a hudby. „V době, kdy se všechny koncertní sály, divadla i kluby zavřely a lidé přišli o možnost autentických kulturních zážitků, rozšiřujeme naše stávající vysílání právě o tento typ pořadů. V nejbližších týdnech nebude prakticky ani jeden večer na ČT art bez koncertu, divadelní inscenace či opery,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Ve středu 8. dubna si diváci mohou vychutnat premiéru klavírního recitálu Tomáše Kača pod názvem My Home.

Online session k oslavám Mezinárodního dne Romů

Letošní oslavy Mezinárodního dne Romu, který připadá na středu 8. dubna 2020, se uskuteční v experimentální online formě. Na místo tradičního galavečeru v divadle Archa připravilo artivistické uskupení Ara Art experimentální online session s názvem „Z obýváku do obýváku“. Do provizorních oslav se zapojí více než třináct umělců romského původu z Česka, Slovenska i USA. Jmenovitě vystoupí například Igor Kmeťo ml. (Slovensko), Petra Gelbart (New York) či Gejza Horváth (Česká republika). Letošním tématem, který bude provázet celý večer, je „Všichni jsme Romové“. Téma indikuje nutnost solidarity, vzájemnosti, pochopení a hledání společných cest v nesnadných chvílích. Oficiální oslavy budou přesunuty na čtvrtek 5. listopadu opět do divadla Archa. Prozatímní přenos koncertů můžete sledovat na facebookovém kanále Ara Art.

Tichá cukrárna složkám IZS

Tichá cukrárna funguje i v době koronaviru a neslyšící cukráři pečou lidem pro radost ale i jako vyjádření díků složkám IZS. "Starají se o nás ve dne v noci, nemají čas se chvíli zastavit, natož si odpočinout. V Tichém světě jsme se rozhodli, že jim potřebnou energii a radost dodáme tak, jak to opravdu umíme," říká ředitel Tichého světa, chráněných pracovišť, Leoš Mačák. Kampaň probíhá pod hashtagem #osladmejimzivot.

Roman Zach objevuje Indonésii na ČT2

Herec Roman Zach, jehož tvář je známá z divadelních jevišť i televizních seriálů, opustil komfort civilizace a vydal se objevovat taje a krásy jižních indonéských ostrovů. Své putování mapuje v provázaném šestidílném cyklu Hledání ztracených světů. Co díl, to jeden z ostrovů – Jáva, Bali, Lombok, Komodo, Flores a Alor. Tvůrci pořadu nezachytili pouze turisticky oblíbená místa, ale přinášejí i exotické kouty přírody a tamní kulturu„Hned od počátku cesty po Indonésii a ponejvíc směrem dál na východ od Jávy jsme spolu s režisérem Jirkou Novákem chtěli koupit jakýkoliv pozemek, abychom si ztloukli alespoň jednoduchou dřevěnou boudu a mohli se v budoucnu vracet. Teď v březnu, přesně rok po našem natáčení, jsem do Indonésie chtěl vzít celou svoji rodinu. Virus nás ale zastavil. Vezmu je tam až to půjde, abych jim ukázal a sám zase zažil, jak může tolik lidi a tolik náboženství žít pod jednou střechou. Několik tisíc ostrovů a ostrůvků a rozdílných kultur, které spojuje neskutečný optimismus a tolerance,“ říká průvodce pořadem Roman Zach. První díl cestopisné série odvysílá ČT2 ve středu 8. dubna od 21:25.

Taneční lekce s baletním souborem Národního divadla

Momentální situace nedovoluje tanečníkům a baletním souborům sdílet jejich umění před naplněným hledištěm, předávat emoce a sklízet zasloužený aplaus. Díky novému projektu Národního divadla se však tanečníkem může stát každý z nás při online tanečních lekcích pod vedením z řad profesionálů z oboru. Tento trénink je v době koronavirového omezení denním chlebem tanečníků Baletu Národního divadla. Divadlo jim domů dodala baletizol, speciální taneční podlahu, a baletní umělci si z domovů vytvořili improvizované taneční studio. Ve středu 8. dubna od 10:00 si můžete zatančit se sólistou Baletu ND Matějem Šustem. Live stream naleznete na facebookových stránkách ND skrze tento odkaz.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na úterní tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!