Pražské jaro letos proběhne v alternativní podobě. Plánuje deset živě přenášených koncertů

Pražské jaro letos proběhne v alternativní podobě. Plánuje deset živě přenášených koncertů 

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro se poprvé ve své pětasedmdesátileté historii ocitlo v situaci, že nebude moci realizovat svůj program. Vzhledem k současným vládním opatřením není jisté, zda by festival, který měl začít již 7. května, mohl proběhnout bez potíží. Pražské jaro tak nabízí alternativní program - přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma.

Jubilejní 75. ročník Pražského jara, který si každoročně nenechají ujít milovníci klasické hudby, letos ruší avizovaných 53 koncertů kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Místo toho se organizátoři rozhodli najít alternativní podobu i v této obtížné situaci a alespoň některé hudební zážitky lidem zprostředkovat. Připravují přibližně deset živých online koncertů, které budou k dispozici zdarma na webových stránkách Pražského jara. Vybrané koncerty bude vysílat také Česká televize a Český rozhlas.

Například erbovní dílo Pražského jara - Má vlast Bedřicha Smetany - sice nezazní 12. května naživo, ale pravděpodobně bude Českou televizí odvysílán záznam některého z úspěšných provedení minulých let. Tím ale festivalový online program nekončí.

"Pražské jaro připravuje celou řadu dalších streamovaných koncertů - důležitou roli sehrají mladí čeští umělci a přední čeští komorní hráči. Usilujeme, aby byl v programu zachován koncert Brno Contemporary Orchestra se světovou premiérou díla Jana Ryanta Dřízala objednaného festivalem. Jsme v jednání se zahraničními umělci ohledně možnosti streamovat pro české publikum zamýšlené recitály ze zahraničí. Jak s Českou filharmonií, tak s Pražskými symfoniky FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, PKF - Prague Philharmonia či Collegiem 1704 usilovně hledáme náhradní program jejich koncertů," sdělil Bělor.

V alternativním programu se již oficiálně mohou diváci těšit na pěvecký recitál basbarytonisty Adama Plachetky, který uvede Zimní cestu Franze Schuberta. Koncert bude živě přenášen z Dvořákovy síně Rudolfina, kam byl původně situován.

Letos se prodaly vstupenky v celkové hodnotě 25 milionů korun, vstupné se bude kupujícím vracet v plné výši. Pražské jaro nechává na zvážení posluchačů možnost darovat část vráceného vstupného jako podporu alternativního programu a na festivalové projekty budoucí.

Foto: Festival Pražské jaro

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!