Nový román Michala Viewegha i komiksový životopis Andy Warhola. Přinášíme dubnové knižní novinky

Nový román Michala Viewegha i komiksový životopis Andy Warhola. Přinášíme dubnové knižní novinky 

S příchodem dubna vychází řada zajímavých titulů. Mezi knižními novinkami nechybí nový román stálice domácí literární scény Michala Viewegha i rozhovor s pop-artovou ikonou ve formě komiksu.

Převážně zdvořilý Leopold – Michal Viewegh

Po roce se na knižním trhu znovu objevil známý tuzemský spisovatel Michal Viewegh, který se po povídkovém souboru opět vrací ke společenskému románu. Protagonistou nového díla je novinář Leopold prožívající krizi středního věku v konvenčním manželském svazku. Zlomem v jeho životě možná bude účast na letním hudebním festivalu, kam doprovází choť s dvěma kolegyněmi i tchyní.

Zemský ráj jen na pohled – Michał Zabłocki

Je Česká republika stále taková, jak se o ní zpívá v hymně? Přísným okem na naši vlast pohlíží polský novinář a bohemista Michał Zabłocki v českém překladu útlé publikace To nie jest raj a nastavuje tak nekompromisní zrcadlo soudobé české společnosti, kterou podle něj charakterizuje mimo jiné alkoholismus, rasistické předsudky, korupce či všeobecná lhostejnost.

Život 3.0: Člověk v éře umělé inteligence – Max Tegmark

Jak velký vliv může mít umělá inteligence na člověka? Palčivou aktuální otázkou se ve své vědecké publikaci zabývá švédský fyzik a kosmolog Max Tegmark, který působí na půdě amerického Massachusetts Institute of Technology. Čtenářům předkládá celou plejádu variant, kterak bude umělá inteligence fungovat po boku lidstva. Perspektivu svého oboru doplňuje také o společenský a ekonomický kontext fenoménu.

Andy Warhol: Život v komiksu – Adriano Barone

Přeneste se na stránkách knížky italského autora Adriana Barone do šedesátých a sedmdesátých let v New Yorku, do doby největší slávy jednoho z průkopníků uměleckého hnutí pop-art, malíře, grafika a filmaře se slovenskými kořeny Andy Warhola. Nahlédněte do jeho fascinující mysli skrze rozhovor ve formě komiksu.

Tělo za katrem – Alena Lochmannová

Tetování je dlouhodobě módní záležitostí, i v současnosti ale stále slouží jako nástroj neverbální komunikace a označení pro odsouzené. Česká etnoložka a ekonomka Alena Lochmannová provedla rozsáhlý výzkum rozmanitých tělesných modifikací vězňů, jehož výsledky představuje v nové knize. Ta nabízí i části rozhovorů nejenom s lidmi „za katrem“, ale i se zástupci vězeňského personálu, a také vlastní autorčiny fotografie tetování.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!