Nová série Papírového domu, environmentální dokument a mrazivý knižní thriller. Nabízíme kulturní tipy na pátek 3. dubna

Nová série Papírového domu, environmentální dokument a mrazivý knižní thriller. Nabízíme kulturní tipy na pátek 3. dubna 

Pátek 3. dubna nabízí spoustu atraktivních možností, jak využít den kulturně a zároveň neopustit domov. Na Netflixu se objeví 4. série španělského seriálu Money Heist, do jehož premiéry mnoho lidí odškrtávalo dny v kalendáři. Greenpeace vypustí online stream dokumentu Zemřít pro design spolu s edukativní diskuzí. Nova Cinema odvysílá komediální animovanou záležitost pod názvem LEGO příběh. Fantazii a kreativitu pomůže posílit unikátní karetní hra a k úniku z reality poslouží knižní thriller Harlana Cobena. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz

Money Heist (Season 4)

Diváci se konečně dočkali dlouho očekávané čtvrté série populárního španělského seriálu Papírový dům ze seriálové rodiny Netflixu. Záhadný muž, který se sám přezdívá jako Profesor, naplánoval největší loupež v historii Španělska a oslovil ty nejlepší lidi s jedinečnými schopnostmi, kteří už nemají co ztratit, aby mu pomohli s realizací jeho detailního riskantního plánu. Lupiči obsadí Španělskou královskou mincovnu, kde se zabarikádují s několika rukojmími a peníze si vytisknou. V sázce je pro ně 2,4 miliardy eur. Na takovou práci potřebují být jedenáct dní odříznuti od světa. Po tu dobu si budou muset poradit se šedesáti rukojmími, elitními složkami španělské policie i rozbroji ve vlastních řadách. Ve třetí sérii přišel Profesor s plánem, který byl pro všechny osobnější – plánem na záchranu Ria, jednoho z členů týmu. Čtvrtá série, která prozradí, jak tento plán dopadne, vychází 3. dubna na Netflixu.

Greenpeace promítání s diskuzí: Zemřít pro design

Greenpeace České republiky se rozhodli využít čas strávený doma k edukaci v environmentální oblasti. Dokumentární snímek Zemřít pro design upozorňuje na toxicitu při výrobě notebooků, mobilů a elekroniky obecně. Zaměstnanci továren na elektronická vybavení kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny a rodí se jim postižené děti. Výrobci jsou s touto skutečností obeznámeni, maří soudní procesy a tají tyto informace před širokou veřejností, aby to neohrozilo jejich podnikání. S jedovatými chemikáliemi nelze nijak naložit, rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu a ubližují nám i planetě. Dokument však ukazuje i druhou stranu příběhu, kutily razící šetrnější cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla mnohdy smrtelné následky. Uspokojilo by to však nároky dnešní materialistické kapitalistické společnosti? Promítání dokumentu začíná 1. dubna v 19:00, od 20:20 poté následuje řízená diskuze s expertem na tuto problematiku, Janem Freidingerem. Odkaz na promítání naleznete během před začátkem na této události.

Spolek českých právníků Všehrd: Covid-19 a právní dopady

Pro ty, kteří tápou v legislativní stránce nastalé situace, si Spolek českých právníků Všehrd připravil v souvislosti s pandemií COVID-19 online diskuzi k tématu právních dopadů. Hodinovou přednáškou diváky provedou Kamil Blažek a Martina Mazůrková. Diskuzi můžete sledovat na tomto odkaze od 14:00.

Lego příběh na Nova Cinema

Filmový publicista a host našeho Proudcastu, František Fuka, v rozhovoru prozradil, že ho udivilo, že Lego příběh nebyl ani nominován na Oscara v kategorii za nejlepší celovečerní animovaný film. V pátek 3. dubna od 20:00 na Nova Cinema mají diváci možnost recenzentovu domněnku sami ohodnotit. Rodinný příběh s ryzím smyslem pro humor sleduje osudy Emmeta, obyčejné a zodpovědné mini-figurky LEGO, která se nedopatřením v očích ostatních začala jevit jako jediná osoba, která je s to zachránit svět. Je vyslán do společenstva cizinců, kteří vedou velkolepou výpravu proti tyranovi, který všechny sužuje. Emmet je ovšem na tak velký úkol zcela nepřipraven, a doufá jen, že si toho nikdo nevšimne.

Thriller jedním dechem: Na útěku

Mistr napětí a skvělých zápletek a král napínavých thrillerů, které se čtou jedním dechem, Harlan Coben, vydal před Vánoci svou novou knihu pod názvem Na útěku. Vypráví o rodině, která ztratila svoji dceru v důsledku závislosti na drogách a násilnickém partnerovi. Ta dala najevo, že nechce být nalezena. Hlava rodiny ji však objeví v parku, jak hraje na kytaru za pár drobných. Už jí však ani nepoznává, osoba, která byla kdysi jeho dcerou, je zfetovaná, vyděšená a evidentně zapletena do vážných problémů. Otec neváhá, jde za ní a prosí ji, ať se vrátí domů. Pronásleduje jí až do temného a nebezpečného světa, o kterém neměl ani tušení, že existuje. Světa, kterému vládnou zločinecké gangy, hlavní měnou jsou drogy a nad vraždou se nikdo nepodivuje. Dává tak v sázku vlastní život při záchraně milované dcery. Pokud jste na tuto knihu doposud nenarazili, je nejvyšší čas si ji přečíst. I přes počet 376 stran je text čtivý a příběh pohltí natolik, že čtenáři nejsou schopni knihu odložit. Naši recenzi knihy si můžete přečíst zde.

Jedinečná karetní hra Dixit na sto způsobů

Dixit je společenská karetní hra s jedinečným konceptem pro veškeré věkové kategorie. Jejími hlavními přínosy a výhodami je rozvoj kreativity a fantazie, neobyčejně krásné výtvarné zpracování, absence textu a časová nenáročnost – jedna hra trvá zhruba 30 minut a zabaví 3 až 6 hráčů. Svého druhu unikátní hru vytvořil Jean-Louis Roubira a na našem území se stala „Českou hrou roku 2010“. Ve hře se pomocí ilustrovaných karet vymýšlí vlastní příběhy. Obrázky jsou hodně abstraktní a nespecifické, takže v každém hráči mohou evokovat něco jiného. Jeden z hráčů je vypravěčem, vybere si jednu kartu z ruky a popíše ji slovem, příběhem, větou, slovem či zvukem – fantazii se meze nekladou. Ostatní hráči musí uhodnout, o jakou kartu se jedná. Za správné odhady obdržují body. Výhercem se stává ten hráč, který nasbíral největší počet bodů.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy ze čtvrtka, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!