Proudcast s Barbarou Herz: Téma mateřství je opředené mnoha mýty

Proudcast s Barbarou Herz: Téma mateřství je opředené mnoha mýty 

Experimentální divadlo může být inovativní v mnohých směrech, ať už jde o úpravu klasických inscenací či posouvání hranic u herců či diváků. Do představení s takovou nálepkou může být zahrnuto takřka cokoliv – text, hudba, výtvarné umění, tanec, zvláštní efekty a další prvky. Víc o tom v našem podcastu prozradí divadelní režisérka Barbara Herz, která do svých vystoupení začleňuje i kritiku společenské dění.

Divadelní režisérka Barbara Herz se do divadla zamilovala už v patnácti letech, kdy prkna, co znamenají svět, spatřila poprvé. Blíž se s ním seznámila, když nastoupila na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a domnívala se, že o milovaném divadle začne psát. Každý den byla poblíž některé scény, kriticky na divadlo nahlížela a přemýšlela, jak každé vystoupení vylepšit. Na škole založila experimentální divadelní soubor, napsala svůj první scénář a učila hrát každého, kdo se do projektu přihlásil. Po této zkušenosti se rozhodla zkusit své štěstí na JAMU. Tam se dostala a z vlastního bytu v Praze se odstěhovala do Brna na kolej. Už ve třetím ročníku JAMU zrežírovala hru v Huse na provázku a po absolvování školy založila vlastní divadelní soubor DOK.TRIN. Její inscenace jsou unikátní a Barbara nepřestává hledat odlišné způsoby, jak ztvárnit hluboká témata

V podcastu Barbara Herz mluví o své cestě k režisérské profesi, která začala vidinou literární a divadelní kritiky a skončila až na divadelní škole, o které úspěšná režisérka a autorka v počátcích studia na FF UK vůbec nepřemýšlela. Probírá i etickou stránku psaní recenzí, kterému se na začátku akademické cesty chtěla věnovat, ale dnes se jako režisérka, která je sama často kritiky hodnocená, domnívá, že jí umělecké posuzování už nepřísluší. Vysvětluje posluchačům pojmy experimentální a dokumentární divadlo, žánry, se kterými ve své tvorbě pracuje. Ze svých děl mluví zejména o posledním komediálním představení Jenom matky vědí, o čem ten život je, které bylo uvedeno v A studiu Rubín. Jde o divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie, který je založen na třech časosběrných rozhovorech. I o přípravách nového představení se dozvíte v Proudcastu Imformuji.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!