Proudcast s Janou Orlovou: Stud je něco, co nikdy úplně nezmizí

Proudcast s Janou Orlovou: Stud je něco, co nikdy úplně nezmizí 

Performance art v minulosti znamenalo téměř jakékoliv živé vystoupení. Dnes tento druh umění vnímáme už jako úzce definovanou show, která může být improvizovaná či vycházet ze scénáře, a dokonce i zahrnovat účast publika. Léta se tomuto specifickému umění věnuje i Jana Orlová, která o své performanční tvorbě prozradila víc v našem Proudcastu.

Jana Orlová, performerka, básnířka a výtvarná teoretička, se k performance dostala skrze svoji poezii úplnou náhodou. Snažila se ozvláštnit svá autorská čtení, začala používat různé předměty, vytvářet různé situace a používat své tělo jako nástroj. Až posléze se dozvěděla, že se vlastně věnuje performance art. Specifikem její tvorby je právě propojení mluveného slova s performance. Jejími dvěma hlavními zdroji inspirace, které ve své tvorbě uplatňuje, jsou sexualita a magický ritualismus. Poslední vydaná sbírka poezie Jany Orlové byla pod názvem Újedě vydána v roce 2017.

Umělkyně posluchačům vysvětluje hlavní myšlenku a podstatu dosud nepříliš rozšířeného žánru performačního umění, řadí jej do kategorií a vysvětluje specifika práce umělce, který se rozhodne jít touto cestou. Podle ní jde o výstup na pomezí mezi divadlem a výtvarným uměním. Za svoji zvláštnost coby úspěšné performerky považuje ono spojení poezie a performačního umění. Dále sděluje názor na jeho stav a oblibu v České republice. Zeptali jsme se i na nejextrémnější věc, kterou v rámci svého vystoupení byla Jana Orlová schopná udělat. Co to bylo se dozvíte v Proudcastu Informuji.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!