Proudcast s Františkem Fukou: Protlačování filmů je nedílnou součástí zákulisní machinace

Proudcast s Františkem Fukou: Protlačování filmů je nedílnou součástí zákulisní machinace 

Ceny Americké filmové akademie, známé jako Oscary, jsou prestižním oceněním, které má ve filmovém průmyslu tu nejvyšší hodnotu. Pozlacená soška je však opředena i velkou mírou kontroverze. Ta spočívá například v malém počtu nominovaných žen, obzvlášť mezi režisérkami, nebo opomíjením umělců tmavé pleti. Rasismus při udělování Oscarů svého času vysloužilo ceremoniálu přezdívku „White People’s Choice Awards“. Práci Americké filmové akademie pro posluchače našeho Proudcastu kriticky rozeberal filmový publicista František Fuka.

František Fuka, český filmový recenzent, překladatel a publicista, se hodnocení kinematografických děl věnuje již od roku 1992, kdy začal coby externí redaktor přispívat do časopisu Cinema. Své názory na filmové novinky za svoji kariéru publikoval i na webu FFFilm, internetovém deníku Neviditelný pes či na zpravodajském serveru Novinky.cz. Po mnoho let komentoval galavečery s předáváním filmových Oscarů. Letos je tomu prvně, co se na ně pouze podíval, ale v rozhovorech rozhodování Americké filmové akademie ostře kritizuje. Tvrdí, že udělování Oscarů je jen názorem postarších členů hollywoodské smetánky. Přesto nepopírá ani nezlehčuje jejich význam. 

V rozhovoru František Fuka prozrazuje svůj upřímný názor na Americkou filmovou akademii a její rozhodnutí při předávání slavných zlatých sošek a zkušenosti z tlumočení galavečerů s předáváním Cen. Jeden z případů, kde se s Akademiky publicistův názor rozchází, je animovaný snímek The Lego Movie z roku 2014, který na ocenění nebyl ani nominován. Problém podle Fuky spočívá v tom, že lidé z oboru, kteří nominují jednotlivé snímky, nemají ani dost prostoru na to, aby všechny filmové pokusy za uplynulý rok zhlédli. Host v našem podcastu posluchačům sděluje, že podle něho je největším receptem na úspěch účast na mezinárodních filmových festivalech. O pokoutních praktikách, protěžování snímků i korupci, které jsou podle uznávaného recenzenta běžnou praxí, se dozvíte víc v Proudcastu Informuji.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!