Dobrodružství na pionýru, rozhovor o politicky laděné výstavě a vypouštění Krakena. Nabízíme kulturní tipy na středu 1. dubna

Dobrodružství na pionýru, rozhovor o politicky laděné výstavě a vypouštění Krakena. Nabízíme kulturní tipy na středu 1. dubna 

Započněte s námi duben kulturně spolu s uměleckou výzvou Národní galerie Praha, která podpoří kreativitu, kultovním snímkem Souboj Titánů, online streamu rozhovoru s Jiřím Macht2 či premiérou druhé série Sunderland `Till I Die. Podívejte se na naše každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho obýváku od Informuji.cz

Sunderland 'Till I Die (Season 2)

Dokumentární sportovní drama Sunderland `Till I Die ze seriálové rodiny Netflix navazuje na úspěšnou první sérii z roku 2018. První série provedla diváky úspěchy a neúspěchy fotbalového klubu SAFC, kterému zarytě fandí všichni obyvatelé Sunderlandu. Osmidílná série zachytila sezónou 2017-2018 na šampionátu, kam se tým předchozí rok zvládl zařadit. Navazující druhá série vychází 1. dubna na Netflixu.

Moje kino LIVE: Afrikou na pionýru s úvodem Marka Slobodníka

Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Stejně tomu je i s kinem – oblíbená Kino Areo, Bio Central, Bio Oko či Kino Světozor se v rámci projektu Moje kino LIVE se dostávají až do našich obývacích pokojů. Funguje to stejně jako v opravdovém kine, je stanoven přesný čas a pauza není možná. První dubnový den je od 20:30 na programu promítání celovečerního road movie Afrikou na Pionýru i s úvodním slovem tvůrce snímku Marka Slobodníka, který na velmi starých motorce Jawa Pionýr projel celý africký kontinentem. Vstupné stojí 100 Kč a událost rozkliknete skrze tento odkaz.

Souboj Titánů na Nova Cinema

„Vypusťte Krakena!“ Dnes již kultovní a často odkazovaný fantasy snímek Souboj Titánů se objeví 1. dubna večer na televizních obrazovkách. Dobrodružný snímek plný akce a úsměvných efektů z roku 1981 se nechal inspirovat řeckou mytologií. Perseus, syn boha Dia a pozemské krásky, je nevědomky zatažen do žárlivých intrik Diovy chotě Héry, patronky manželství a zrození. Drobné i větší rozepře mezi sebou vedou i další bohové na Olympu. A tak musí Perseus na své cestě za štěstím a krásnou Andromedou musí překonat nejen roztržky bohů, mýtické nestvůry ale i lidské vrtochy bohů na Olympu. Zajímavostí je, že Kraken nepochází z řecké mytologie, ale je to jméno mořské obludy ze skandinávské mytologie. Souboj Titánů bude vysílán od 20:00 na Nova Cinema.

Kultura do domu: Na slovo s umělcem: Jiří Macht2

Z prostředí Rock Café se do našich obýváků dostávají i online streamy s výtvarnými umělci, hudebníky a výtvarníky. Dnes, 1. dubna od 18:00, bude vypuštěn rozhovor s Jiřím Macht2. Macht2 byl kurátorem a jedním ze 17 autorů únorové výstavy Už je nejhůř, která se věnovala aktuální politické náladě v ČR. Fotografii se věnuje už téměř 30 let a kombinuje ji i s jinými technikami. Rozhovor můžete sledovat živě na facebooku Rock Café zde.

Sedláčkova Ekonomie dobra a zla zdarma

Ekonomii dobra a zla, ekonomickou knihu roku, z pera spisovatele, ekonoma a spisovatele Tomáše Sedláčka, si lze během následujících 4 dnů stáhnout zdarma jako e-knihu ve formátech epub, pdf či mobi. Autor čtenářům popisuje, jak o majetku a financích uvažovali naši předkové. Začíná až od úplných kořenů civilizace od starých Sumerů, Hebrejů, antických myslitelů či osvícenského filozofa Descartesa. Sedláček ekonomii podává jako krásný humanitní obor a upozorňuje na osvícené a čerstvé myšlenky, které lze nalézt ve starých civilizací. Ekonomický text, který vyhrál mnoho knižních cen, propojuje ekonomii s filozofií, náboženstvím, uměním i současnou filmovou tvorbou. Sedláčkovu Ekonomii dobra a zla můžete stáhnout na tomto odkaze.

Umělecká výzva NGP: Umění (být) doma a mýdlová socha

Kurátoři Národní galerie v Praze si pro nás na doma vymysleli sérii uměleckých výzev. Každou středu na události přibude nová výzva na podpoření kreativity, umělecké dílo z prostor NGP, které se doma můžete pokusit co nejlépe napodobit. Minulým veledílem byla mýdlová socha inspirovaná sochou Pupen od Hany Wichterlové ze sbírek Národní galerie Praha s vábivě hladkým povrchem. Na domácí repliku je potřebova pouze mýdlo a škrabka na brambory. Kostku mýdla nejprve rozpulte podélně nožem a škrabkou na brambory ji jemně vytvarujte do podobného tvaru a mydlením vyhlaďte tvar k dokonalosti. Svoji proměnlivou sochu můžete sdílet v komentářích příspěvku nebo pod hashtagem #uměníbýtdoma #sochyzmýdla. Dnešní výzvu naleznete zde.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy z úterý, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!