Pohoda prochází žaludkem. Kuchařky, které vás inspirují i zabaví nejen v domácí karanténě

Pohoda prochází žaludkem. Kuchařky, které vás inspirují i zabaví nejen v domácí karanténě 

S nezbytným omezením pohybu venku přišly i některé pozitivní aspekty, jako třeba více času na poctivé domácí vaření a pečení. Aby vám nedošla inspirace, přinášíme tipy na zajímavé kuchařky, z nichž si vyberou milovníci exotických chutí, čokoládových dortů, staročeské kuchyně, cukrfree stylu i rychlého nenáročného vaření. Mnohé z nich nabízejí i bonusy navíc, ať už ve formě cestovatelských příběhů, sestaveného jídelníčku, receptů na webu či praktického dárku do kuchyně.

Nejbarevnější kuchařka od Kamu

Neskutečně ráda jím, ochutnávám, vařím, cestuju, poznávám nové kultury a ještě raději o tom všem píšu a sdílím s lidmi. Je to vášeň a zároveň posedlost.

Kuchařka, blogerka a cestovatelka Kamu, neboli Kamila Rundusová, vyrazila nabírat své kuchařské zkušenosti téměř do celého světa. Nevyhnula se Austrálii, Anglii, Číně, Peru, Vietnamu, Thajsku, nebo třeba vaření u Jamieho Olivera v Londýně či v pražské michelinské restauraci La Degustation Boheme Bourgeoise. Na televizních obrazovkách jste mohli vidět již dvě série jejího cestopisného dokumentárního seriálu o vaření Kamu ve Vietnamu a Kamu v Mexiku a nutno dodat, že stejně jako navštívené země i její kuchařky doslova září rozmanitostí a barevností

V Nejbarevnější kuchařce si kromě receptů z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně přečtete i soubor povídek, příběhů a zážitků z autorčiných cest. V pořadí druhá kuchařka s názvem Nejbarevnější Mexiko potěší všechny, kteří mají rádi pestré barevné jídlo a nebojí se experimentovat. Čekejte spoustu chilli, čokolády a koriandru. Všechny recepty jsou upraveny tak, aby se daly bez problémů uvařit i v českých podmínkách.

365 nízkosacharidových receptů

Aktuální novinkou je kniha 365 nízkosacharidových receptů z nakladatelství Esence, která vám pomůže udělat něco pro své zdraví, dobít energii, cítit se fit a udržet si ideální váhu. A to vše s chutí. Těšte se na křupavé oříškové müsli, květákové kari, cuketové těstoviny a la carbonara, jablkový koláč nebo mangový trifle. Kuchařka, na jejíž ukázku se můžete podívat zde, poskytne nápady na každý den v roce nízkosacharidovým začátečníkům i zkušeným matadorům.

@tojidlo

“Neber to jídlo tak vážně, je to jen jídlo.”

Za projektem o zdravém životním stylu s názvem @tojidlo stojí nutriční koučka Týna Skalická a její názor, že je stejně tak důležité zdravé tělo, jako zdravý rozum. Jak sama říká, cílem jejího 40 stránkového ebooku je čtenáře přimět začít o jídle přemýšlet rozumně a zkusit ho nebrat tak vážně, jak tomu třeba bylo doposud. S nadhledem a špetkou humoru přináší množství praktických informací a receptů, které jsou navíc podané jednoduchou, srozumitelnou a hlavně hravou formou. Potřebnou motivaci na cestě za vysněnou postavou vám mohou dodat i praktické rady na blogu a systém 12 kartiček mapujících 12 milníků, které je třeba pořádně oslavit.

#UPGRADE od Kristíny Nemčkové

“Každý můj recept je rozdělený do jednotlivých komponentů. Díky tomu si můžete i vy skládat úplně nová jídla!”

Vítězka soutěže MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková vydala kuchařku #UPGRADE plnou tradičních československých receptů a jejich inovací. Kniha je podle Kristíniných slov vlastně rodinným projektem. Klasické recepty, jako třeba tradiční halušky, krémová svíčková nebo nadýchané buchty, pocházejí od její babičky Pavlíny. K nim ale vždy najdete i přetvořený recept od Kristíny plný inovací a nápadů. Publikace je potěchou i pro oko a praktickým dárkem, neboť je zabalena ve speciálním bavlněném pytlíku na potraviny a v elegantní černé krabičce. Na webu madebykristina.cz najdete navíc i spoustu receptů k vyzkoušení.

Velká kuchařka světových kuchyní

Velká kuchařka světových kuchyní s podtitulem recepty od nejlepších šéfkuchařů s vinným párováním vám představí kompletní tříchodová menu od 52 šéfkuchařů z nejlepších českých a moravských restaurací. U každého receptu navíc najdete i doporučené párování s vínem enologa Hynka Vicha a zajímavosti z životopisů šéfkuchařů, zpracovaný detailní postup se všemi potřebnými ingrediencemi i fotografie s pokrmy vlastnoručně naservírovanými a uvařenými šéfkuchaři.

Cukrfree kuchařky od Janiny Černé

“Jmenuju se Janina a jsem jednou provždy cukrfree.” 

Janina Černá se v roce 2015 díky svému blogu cukrfree.cz stala objevem českého blogerského světa a během pouhých několika měsíců získala tisíce příznivců. Kuchařky Cukrfree jsou podle jejích slov důkazem, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, bez jakéhokoli omezování a hlavně pěkně sladký. Není to dieta, je to životní styl. Recepty v knihách jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová a všechny jsou zároveň bezlepkové. Najdete v nich kompletní menu od snídaně přes snacky, hlavní jídla, přílohy až po dezerty nebo třeba vzorové jídelníčky. Na Janiných webových stránkách navíc najdete i velké množství receptů k vyzkoušení.

Foto: archiv Janiny Černé

Kuchařka pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové

“Nejednou jsem dostala e-mail, že jsem zachránila manželství, srovnala vztahy s tchýní a naučila děti jíst nemyslitelné věci.”

Jana Florentýna Zatloukalová je, jak sama říká, matkou čtyř dětí a pěti kuchařských knih. Jejím krédem je, že naučit se vařit zvládne doslova každý a i vy můžete jednoho dne milovat vaření tak moc, že se kuchyně stane srdcem vašeho domova. A protože žádný učený z nebe nespadl, jsou její recepty plné detailů, vysvětlování a upozornění na možná úskalí.

Na svém blogu kucharkaprodceru.cz Jana reaguje i na aktuální situaci. Momentálně si tam tak můžete přečíst třeba tipy na to, kterak z jednoho nákupu vykouzlit 150 porcí jídla, které se nezakládá jenom na pečivu, těstovinách, rýži či bramborách, ale naopak podporuje dobrou funkci střev, jež pak zase podporuje imunitu. Na webu ale najdete i velkou řadu receptů k vyzkoušení zdarma nebo možnost přihlásit se do e-mailového klubu, v rámci něhož chodí zaregistrovaným každý čtvrtek zdarma nové recepty či triky a fígle, jak uvařit ještě líp, rychleji a s větší radostí.

Řešíš/Hřešíš od Anny Linhartové

„Lidi, tohle je tak dobrý! Já jsem tak dobrá! To musíte ochutnat!“

Herečka a zapálená kuchařka Anna Linhartová vydala kuchařku, která uspokojí vyznavače zdravé výživy i ty, kteří na nějaké ty kalorie rozhodně nekoukají a za čokoládový dort by dali všechno na světě. Řešit, nebo Hřešit? Jednoduchá, hravá, bohémsky rozevlátá kuchařka je rozdělená na dvě části a vy si pouhým otočením knihy vyberete tu, na kterou máte právě náladu. Najdete v ní třeba avokádovofazolovou pomazánku, zelenou frittatu, banánové lívance, lilkovou pizzu i recept na svíčkovou. Několik receptů najdete v obou verzích, tedy jak v odlehčené úpravě, tak i jako tuning, originalitu neskrývají ani názvy některých pokrmů.

Jíme zdravě ze spíže

I autoři zbrusu nové kuchařky Jíme zdravě ze spíže vědí, že inspirace na nová jídla není nikdy dost. Její padesátistránkovou ochutnávku si proto můžete právě teď nejen prohlédnout, ale i zdarma stáhnout do svého počítače. Najdete v ní jednoduchá a zdravá jídla o pár surovinách, která zvládnete uvařit z toho, co máte běžně doma. Kuchařka obsahuje 70 nápadů na chutné pokrmy seřazených do čtyř kategorií – polévky, hlavní jídla, svačinová pohotovost a recepty pro chvíle, kdy vás honí mlsná. Potěší zjednodušené postupy, snadná příprava, kompletní seznam použitých surovin pro nákupy i tipy na skladování potravin nebo třeba náhradu právě chybějící ingredience. Na webu fitrecepty.info si můžete do svého mobilního telefonu stáhnout i aplikaci s 600 recepty nebo si založit svůj vlastní receptář.

Úvodní foto: archiv Kamily Rundusové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!