Nejlepší filmy roku 2019. Klauni, paraziti i vzpomínky na Hollywood

Nejlepší filmy roku 2019. Klauni, paraziti i vzpomínky na Hollywood 

Rok 2019 znovu nabídl několik skvělých děl, které se zlatým písmem navždy zapsaly do nejzářivějších archivů světové kinematografie. Nabízíme vám nejlepší desítku z těch, které si loni odbyly českou distribuční premiéru včetně informace, kde si je můžete pustit. Kdo se ještě mohl dostat na náš seznam?

Žebříček nejlepších filmů roku 2019 už máme také ve video verzi! V rámci série Desítka Informuji můžete také dohnat resty v kategorii nejlepších českých snímků.

Favoritka

Životopisný příběh, pikle, ale především komedie. To nabídl ostrovní film řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, který sebral vítr z plachet téměř všem oscarovým soupeřům. Kombinace zákulisních intrik jak ze seriálu The Crown v kombinaci s nadhledem Královy řeči a britským humorem či důvtipem získaly snímku nejen ceny, ale i diváky po celém světě. Největší zásluhy na tom má kromě Lanthimose samozřejmě ústřední trojice Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz. Favoritku si můžete pustit ve videotéce HBO GO, hodnocení si přečtete zde.

Zelená kniha

Snímek se skvělým hudebním motivem a palčivými otázkami rasy či sexuální orientace původně distributoři do českých kin ani neplánovali. Mistrovské herectví dvojice Mahershala Ali - Viggo Mortensen ale dostalo kritiky i publikum a dokonce na Oscarech překvapilo soškou za nejlepší film. Snímek Petera Farrellyho je sice dílem, ze kterého si zapamatujete spíš pocity než jednotlivé scény, ale určitě stojí za zhlédnutí a do našeho výběru patří. Recenzi pro vás máme zde a podívat se můžete na HBO GO.

Rocketman

Film Dextera Fletchera se mírně odklonil od vzoru hudebního životopisu, který například před ním nastavil snímek Bohemian Rhapsody. Elton John s tváří Tarona Egertona ve svém životě promlouvá coby muzikálová diva a střídá alkohol a prášky na předpis. Rocketman vypráví zřetelněji, lidštěji, nešidí diváky a po vzoru mistra Johna předvádí cirkus s mírně rozpolceným šaškem v manéži, jak píšeme i v naší recenzi. Ke zkouknutí je na HBO GO.

Free solo

Napínavý thriller a zároveň neuvěřitelný příběh špičkového sportovce, který balancuje doslova na hraně. Free solo zastupuje v našem výběru dokumentární žánr. Držitel Oscara a Zlatého glóbu je z dílny National Geographic a ukazuje obtížný výstup amerického horolezce Alexe Honnolda na El Capitan bez jištění. Výsledkem je triumf lidského ducha a nervydrásající emoce. Ty můžete zažít díky on demand videu na Hulu či Amazonu.

Tenkrát v Hollywoodu

Méně krvelačný, hloubavý a v pomalejším tempu. Znovu ale ikonický. To je Tenkrát v Hollywoodu, devátý snímek Quentina Tarantina, který funguje jako jakýsi milostný dopis mekce amerického filmu 60. let v čele s Leonardem DiCapriem, Bradem Pittem a Margot Robbie. Příběh, který kvůli nespočtu schovaných point rozhodně nestačí zhlédnout jen jednou můžete digitálně zakoupit třeba na Amazonu. Hodnocení k filmu si přečtete zde.

Joker

Po řadě zábavných a mnohdy přestřelených komiksových adaptací si Todd Phillips ukousl opravdu velké sousto, se kterým si však poradil brilantně. Po rezervovaném výkonu Jareda Leta v Sebevražedném oddílu a oscarovém mistrovství Heatha Ledgera v Temném rytíři vrátil na plátna arcizloducha Jokera. Princ zločinu se ale do Gothamu dostavil v ponurém, psychologickém dramatu - a to si užili i tací, kteří nechtějí mít s komiksy nic společného. Třešničkou na dortu je pak výkon Joaquina Phoenixe, který za roli v únoru obdržel Oscara. Jokera si pustíte například na Amazonu a nechybí ani naše vysoké hodnocení.

Parazit

Největším překvapením letošních oscarů bylo jihokorejské komediální drama Pon Džun-hoa, které vypálilo rybník Jokerovi a dalším favoritům. Parazit se stal historicky prvním zahraničním snímkem, který ovládl kategorii nejlepší film a zcela zaslouženě. Příběh dvou rodin a odlišních světů diváci i odborníci nazývali nejzábavnějším vítězem festivalu v Cannes od dob Tarantinova Pulp Fiction. Ačkoliv byly hlavním motivem filmu společenská diverzita, bohatství a chudoba, Pon Džun-ho téma uchopil s úžasnou lehkostí a za každou cenu nemoralizoval. I díky tomu Parazit triumfoval snad na všech frontách. Nabízíme recenzi a videotéka Aerovodu samotný snímek ke zhlédnutí.

Ford v Ferrari/Le Mans '66

Pokud se vám líbil nikilaudovský snímek Rush (Rivalové) s Chrisem Hemsworthem a Danielem Brühlem, pak si zamilujete i životopisné drama od režiséra Jamese Mangolda. Příběh o jednom z největších bojů mezi výrobci automobilů v historii závodění a závodu Le Mans ročníku 1966 zručně přibližují Christian Bale a Matt Damon. Čeká vás filmová jízda o mnohdy neférovém byznysu plná adrenalinu, emocí a lásky k závodění. Film známý v české distribuci jako Le Mans '66 frčí na Amazonu, recenzi pak najdete v našich boxech zde.

Irčan

Když se řekne Martin Scorsese, pravděpodobně se vám vybáví mafiánské hity jako Casino nebo Goodfellas (Mafiáni). Přesně v takovém duchu se nese i jeho nejnovější snímek Irčan, který po několika povinných zastávkách v amerických kinech vyšel exkluzivně na Netflixu. Casting také zůstává věrný Scorseseho klasikám. Ke zločineckého klanu Bufalinových se od 50. do 70. let minulého století přidali digitálně omlazení Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Bobby Cannavale, Harvey Keitel a další. 

Manželská historie

Někdo vztahem roste, jiný člověk se partnerským svazkem ničí. Tak uvedla svou recenzi na malý, ale hluboký snímek o těžkostech partnerského vztahu naše Kristýna Čtvrtlíková. Po Irčanovi přišel Netflix s naprosto jinou látkou, která přibližuje postupný rozklad vztahu dvou nesourodých jedinců, kteří možná kdysi byli zamilovaní, ale nyní jsou citově vyprahlí, ze sebe navzájem vyčerpaní a schopní vnímat na druhém jen negativa. Manželská historie je o trýzních i radostech z minulosti, které však přinášejí mimořádný filmový zážitek. V hlavních rolích excelují Scarlett Johansson a Adam Driver. Oscara za vedlejší roli si pak odnesla Laura Dern.

Filmům, které se do naší desítky nevešly, jako jsou PašerákToy Story 4Dva papežové a Avengers: Endgame pomyslně zasíláme naše uznání s poznámkou, že by i ony měly dříve nebo později rozšířit vaše filmové vzdělání. Ať už kvůli mistrovství Clinta Eastwooda, Anthonyho HopkinseJonathana Pryce nebo pro animovanou klasiku, která nestárne. V neposlední řadě patří obdiv tvůrcům, kteří dokázali vymyslet, realizovat a úctyhodně zakončit marvelovský vesmír v závěru Avengers.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!