Artovka, sci-fi, Liam Gallagher a pohádky pro děti. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 26. března

Artovka, sci-fi, Liam Gallagher a pohádky pro děti. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 26. března 

Dnes zabavíme děti, pustíme si komedii nebo trýznivou dystopii, podíváme se na koncert Liama Gallaghera z Oasis a zkrotíme zlé ženy v karanténě! Podívejte se na naše pravidelné tipy na kulturu doma od Informuji.cz.

Poeta Paterson, Horem pádem… a do Díry

Projekt Moje kino LIVE zprostředkovává pravidelné promítání z oblíbených artových kin do vašich domovů za nákup klasické vstupenky. Dnešní promítací den patří filmu Paterson, který měl premiéru v roce 2016 a na Informuji.cz jej hodnotila naše redaktorka Káťa Kočí. Řidič autobusu Paterson si žije obyčejným životem v někdejším městě básníků Patersonu. On sám si zapisuje denně básně do svého sešitu a zachycuje poetickou každodennost vlastní introvertní duše a poněkud stereotypního života. Nákupem vstupenky můžete sledovat artové filmy a zároveň podpoříte malá kina. A pro ty, co mají duši básníka, připomínáme naše tipy k světovému dni poezie.

Online bude také snímek režiséra Jana Hřebejka Horem Pádem, několikanásobně oceněný Českým lvem. Film plný tragikomických příběhů o lásce, přátelství, rodině, altruismu, ale i xenofobii, rasismu a strachu z neznámého. Humorné situace, které vás rozesmějí, ale zároveň nutí k existenciálnímu zamyšlení. Film bude vysílán dnes v 17:00 na Youtube Filmy česky a zadarmo a bude přístupný do 25. dubna, a to zcela legálně. Na tomto profilu najdete také další zatím zpřístupněné filmy, jako jsou Samotáři, Všichni moji blízcí, Pelíšky a mnohé další.

A v sestupu z poetiky - ale nikoli kvality - pokračujeme. Netflix má ve své nabídce nově film The Platform, v českém překladu Díra, který se během chvíle dostal mezi top deset nejsledovanějších filmů na Netflixu. Atmosfericky působivé dystopické sci-fi vypráví o neobvyklém projektu vězení, čítající desítky až stovky pater, které jsou zásobeny každodenním přídělem jídla. Ti v prvních patrech mají štěstí, konzumují jako první, na ty poslední už nezůstávají ani drobečky.

Goreng má dobré srdce a zkouší ostatní "vězně" přesvědčit, aby s jídlem šetřili. Přeci jen nikdo si nemůže být jistý, kdy se on sám ocitne na úplném dně. Klaustrofobní a naturalistická Díra získala ve Španělsku ocenění Premios Goya za speciální efekty a mimochodem je také zajímavým sociálním experimentem, který můžete sledovat v nyní ve vlastní karanténě (a také na vlastní nebezpečí).

Liam Gallagher (Oasis) koncert na ČT Art

ČT Art uvedlo dnes pár minut po dnešní půlnoci záznam koncertu bývalého frontmana skupiny Oasis v newyorském hotelu McKittrick. Liam Gallagher v živém koncertním vystoupení přinesl nadšeným divákům známé hity Rock N Roll Star, Morning Glory, Wonderwall, Slide Away nebo You Better Run. Nechyběly ovšem ani skladby z jeho sólového alba As You Were, který si kritikové velmi cení. 

Liam Gallagher by se měl představit i českému publiku - měl ho uvítat festival Metronome v Praze v polovině června, vzhledem k současné situaci se festival přesouvá na nový termín v září. Snad se tam potkáme také s Liamem, tentokrát naživo. Nyní můžete sledovat alespoň ze záznamu newyorský počin a zavzpomínat na Oasis pohromadě s hitem Wonderwall.

Hudba co pohladí po duši: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Portál Českého rozhlasu MujRozhlas nabízí k poslechu speciální program jednoho z nejvýznamnějších současných orchestrů. Nechte se pohladit po duši klasickou hudbou a poslouchejte Šostakoviče nebo Čajkovského pěkně z domova díky SOČR. Orchestr vede umělecký ředitel a šéfdirigent Alexander Liebreich, hostujícím dirigentem je Marek Šedivý.

LIVE stream MarZ 

Tvorba skupiny MarZ se pohybuje na pomezí folku, rocku a jazzu. Jejich čerstvě vydané album Tranzistor potřebuje nutně pokřtít a tak vzhledem k okolnostem skupina učiní tento rituál online. Stane se tak v rámci živě streamovaného koncertu ze zavřeného klubu U Staré paní ve čtvrtek 26. 3. od 20:00 hodin.

Průvodci se hlásí

Neviditelná výstava má sice momentálně zavřeno, její průvodci ovšem zůstávají v kontaktu v návštěvníky alespoň tedy prostřednictvím sociálních sítí. Na facebookové stránce spouští Neviditelná výstava seriál Průvodci se hlásí, kde naleznete vzkazy i video postřehy z karantény. Pokud chcete podpořit 22 průvodců Neviditelné výstavy, můžete si pořídit otevřenou jednorázovou podpůrnou vstupenku s platností půl roku od znovuotevření výstavy. 

Krocení zlé ženy v karanténě a večer bez líčidel

O tom, že divadla hrají a čtou i v době karantény, jsme již informovali. Na tento den ovšem speciálně vybíráme tipy, které si můžete doma vychutnat právě dnes! Sem patří nouzový program Divadla na Vinohradech, které včera odvysílalo shakespearovskou komedii Zkrocení zlé ženy a dnes se jí můžete dočkat také v repríze ve 14:00. Večer pak diváky čeká pravidelný pořad Večer bez líčidel (v rouškách), kde moderátor Robert Tamchyna bude zpovídat vinohradské herce.

Než budeme zase hrát… v Ungeltu

Další pražské divadlo se připojuje k online streamům. Divadlo Ungelt nabídne po čtyři večery divákům čtení z knihy Milana Heina a Miloše Kopeckého Co za to stálo…, ve kterých její spoluautor a principál divadla zavzpomíná na setkávání s legendárním českým hercem, jež před 25 lety vyústilo až k založení Ungeltu. Tak bude vzpomínat Milan Hein ve streamu na facebookové stránce divadla již dnes večer. 

Pohádky pro děti i deskovky, se kterými je zabavíte

MujRozhlas má v zásobě také mnoho pohádek pro děti. Vybíráme za vás - pusťte svým dítkům třeba veselou pohádku Čertovo kopítko. V podání Simony Stašové, Otakara Brouska a Jana Čenského poznáte hubatou Káču a čerty Bernáše a Gajdulu.

Dětem ovšem četli a čtou i divadla, třeba Divadlo pod Palmovkou nebo také Divadlo Radka Brzobohatého. Zabavit děti v karanténě můžete také koronavirovou hlídkou proti nudě - doktorem Hurvínkem a doktorkou Máničkou. S nimi se můžete podívat do zákulisí divadla, vyrazit do přírody, malovat, ale i učit se zábavně! Anebo zkuste oprášit deskovky ve vašich domovech. Pokud je už máte ohrané, můžete se inspirovat také našimi tipy na deskovky v karanténě.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte na nové způsoby vzdělávání pro děti nebo i na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!