Řešte záhady, budujte a bavte se. Přinášíme tipy na deskovky do karantény

Řešte záhady, budujte a bavte se. Přinášíme tipy na deskovky do karantény 

Kdy naposledy jste hráli deskové nebo karetní hry? O víkendu? Na chalupě? Dovolené? Při poslední karanténě? Když nic jiného, tak karanténa číslo dvě nabízí příležitost k oprášení starých známých deskovek, anebo k objevování těch nových či zatím nepoznaných. Máme tipy pro celou rodinu i pro single hráče!

Pandemic

Jak se říká - kdo se bojí, nesmí do lesa. Anebo jinak, kdo se bojí koronaviru, nemůže hrát pandemii. Ti ostatní jen směle do toho. Čeká vás důležitý úkol - najít lék na smrtelné choroby, které sužují lidstvo. Abyste zachránili svůj druh před vymřením, musíte spolupracovat a sehnat tak prostředky nutné k porážce zákeřných nemocí. Jak se hra hraje? Zeptejte se Wila Wheatona.

Řada Escape Room

Představte si, že jste izolováni v místnosti a nemůžete ven. Pravděpodobně to nebude tak těžké, zejména tedy pokud vzhledem k současným nařízením budete hrát až po deváté hodině večer. Když nemůžete prchat z uzamčené místnosti v realitě, unikněte tedy alespoň prostřednictvím této deskovky. Kdo má rád záhady a únikovky, je řada Escape Room s různými napínavými scénáři přesně pro vás. 

Monopoly

Ekonomický trh dostává jednu ránu za druhou, což takhle si vyzkoušet obchodování na vlastní pěst - prostřednictvím jedné z nejpopulárnějších her všech dob. Monopoly zaměstná celou rodinu i na několik hodin. Pokud už máte originální verzi Monopoly ohranou, nabízí se i varianta Monopoly Hra o trůny pro fanoušky stejnojmenného seriálu a knižní série.

Na vlastní nebezpečí - monopoly také může být poučne pro mladší hráče. Učit může například některým občanským povinnostem, jako je třeba nevyhnutelnost placení daně. Toto úsměvné virální video ukazuje, jak daňová povinnost může některé citlivější hráče dojímat. 

Aktivity

Když už jsme u těch legendární her, nesmíme zapomenout ani na Aktivity, společenskou hru založenou na disciplínách kreslení, slovního popisu nebo pantomimy. Hra rozvíjí myšlení a představivost a hlavně polechtá bránice. Tady je legrace zaručena!

Twister

Omezenost pohybu nemusí nutně znamenat, že necháme naši fyzickou schránku chátrat. S legendární hrou Twister zabijete několik much jednou ranou - protáhnete své tělo, udržíte se v kondici, zabavíte i ty nejmenší a pořádně se zasmějete. Vzhledem k potenciálnímu blízkému kontaktu nezapomínejte na roušku!

Hra se dá také osvěžit různými výzvami. Inspirace pro plnoleté - herečka Kristen Stewart v americké The Tonight show se utkala v této hře s moderátorem Jimmy Fallonem. Při každém dalším kroku museli oba hráči pozřít Jello shot - želé drink s alkoholem.

Jumanji

A teď jeden skutečně nebezpečný tip. Hra, která má moc vás vtáhnout hráče do svých divokých útrob, hra, kde se utkáte se stádem nosorožců, zaútočí na vás krokodýli nebo vás zbystří nebezpečný pytlák. Stačí jen hodit osmistrannou kostkou a nechat se unést... Hra Jumanji vychází ze stejnojmenného kultuovního filmu o jedné příliš realné deskovce.

Pro ty, kteří mají vůči této hře respekt, doporučujeme se spíše pasivně pobavit u nových komediálních pokračování filmové klasiky: Vítejte v džungli! a Další level.

Carcassonne

Hra Carcassonne již od svého uvedení v roce 2001 sklízí úspěch a dočkala se mnoha rozšíření. Strategická deskovka je založena na losování stavebních karet, pomocí kterých každý hráč staví cesty, kláštery i celá města. Výhodou této hry je, že jen tak neomrzí - z hracích karet postavíte pokaždé jiný svět.

Mysterium

A teď trocha duchařiny - překročte práh strašidelného panství, pokuste se objasnit záhadnou smrt a přinést tak věčný klid jedné dušičce. Zvláštností této hry je, že jeden z hráčů se ujímá neverbální role ducha a pomocí různých indícií se snaží komunikovat s ostatními hráči. Prostřednictvím těchto nadpřirozených vzkazů musí zbytek hráčů společnými silami odhalit pachatele.

Zombie Dice

Teď něco na odlehčení. Rychlá a jednoduchá hra založená na šťastném hodu kostkou. Staňte se v současné apokalypse zombie, dychtící po mozcích! Pomocí speciálních kostek hrajte o tuto vydatnou pochoutku a dávejte pozor na brokovnice! Zaručená zábava do každé nemrtvé rodiny.

Play! Staň se hvězdou internetu

Tohle je něco pro budoucí youtubery - což je sen většiny dětí, které vyrůstaly s chytrým telefonem nebo tabletem v ruce. Cílem hry je se prostřednictvím různých otázek a úkolů vyhnout banování a stát se jako první youtuberem s milionem odběratelů v rodině.

Vědomostní - Znáte Česko? a Zpátky do lavic

Už peče a šije celá zem... Ale známe vůbec naši zem? Známe Česko? To si můžete vy sami ověřit pomocí kvízové hry. A pokud Česko neznáte dost dobře - s touto hrou ho poznáte.

Děti si sice do lavic v nejbližší době sice nesednou, ale vzdělávat se musí dál a to nejsnáze pomocí hry! Zpátky do lavic procvičí jejich vědomosti z různých předmětů. A jestli si věříte, můžete se se svými ratolestmi utkat také, a to celkem v 1200 otázkách. Se školními povinnostmi pomůžou také aktivity online, pro inspiraci se podívejte také na naše tipy.

A co když si nemám s kým hrát?

Nemáte s kým karanténu sdílet a puzzle už máte dávno složené? Co třeba stará dobrá rubikova kostka? Pořád je kam růst, skládat se dá na čas nebo třeba také poslepu. Aktuálně nejrychlejší hráč zvládl složit kostku během 3,47 sekund! Překonáte ho? Času na trénink je dost.

Kdo chce ale zůstat u deskových her, máme pro vás další tři bonusové tipy, vhodné pro jednoho i více hráčů.

Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově

Hra, kde můžete kooperovat s dalšími hráči, anebo hrát i jako jednotlivec. Jak již název napovídá, s touto hrou se vtělíte do postavy trosečníka na ostrově, kde vás čeká plno různých nebezpečných situací. Úkolem může být zachránění dívky, prozkoumání vesnic - i těch kanibalských, nebo se schovat před soptěním vulkánu. Opalovačka to tedy nebude.

Mars: Teraformace

Jednoho i více hráčů zabaví také hra Mars Teraformace. Dobývejte Rudou planetu a přetvořte ji pomocí různých technologií v planetu vhodnou k životu. Každý hráč zastupuje ve hře jednu meziplanetární společnost, která usiluje o dosažení optimálního obsahu kyslíku v atmosféře, potřebné množství kapalné vody a průměrné teploty podobné těm na Zemi. V této hře určitě nezahálejte, kdo ví, kdy se nám tyto dovednosti budou hodit.

Kvadrilion

Další hlavolamová skládačka, rozvíjející logické myšlení a soustředěnost. Máte k dispozici čtyři magnetické desky, které můžete podle vzoru ale i libovolně sestavit do vámi zvoleného tvaru. Cílem hry je na tyto destičky umístit všech 12 dílků skládačky. Je na vás, jestli budete improvizovat, nebo se podíváte na vzorová zadání. Některá jsou skutečně jednoduchá, jiná ovšem mají pouze jedno řešení a dají opravdu zabrat. Tato hra je pro jednoho hráče.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!