Roušky všem. Filmové postavy inspirují Čechy, jak se chránit před koronavirem

Roušky všem. Filmové postavy inspirují Čechy,  jak se chránit před koronavirem 

S pandemií koronaviru bojuje bez přehánění celý svět. Někdo ale hrůzný scénář předvídal a do budoucna se pojistil. Nabízíme vám vzory a hrdiny dneška, filmové postavy, které si zakrývaly nos a ústa ještě před tím, než to bylo IN.

Chvíli Čechům trvalo, než si zvykli na karanténu a omezení pohybu, a především - na nošení roušek, ústenek či respirátorů, které před šířením viru chrání je i ostatní. Přitom měli v kultuře spoustu vzorů, kterými se mohli inspirovat. Pokud snad ještě stále váháte nad správnou ochranou, podívejte se na výběr těch, kteří by se mohli stát vzory pro vás a vaše děti.

Darth Vader (Star Wars)

Nejznámější otec v dějinách galaxie nosil svou masku i kvůli zranění z planety Mustafar. Ale od té doby, co modernizoval svou výbavu, inspiroval všechny a přísné podmínky dodržovali i jeho stormtroopeři. Není divu, že většina rytířů řádu Jedi v sáze Star Wars brzy skonala, pláště přes hlavu totiž od viru neuchrání.

Bane (Dark Knight trilogie)

Klíčového člena Ligy stínů porazil Batman a ne Covid-19. Sám Bane moc dobře ví proč. Svou maskou se chránil před svými přisluhovači i veřejností. Například v závěrečné bitvě snímku Temný rytíř povstal je jasné, že nákaza byla nasnadě. V Gothamu podobnou strategii použil i Dr. Jonathan Crane alias Scarecrow a před odpálením výbušnin v nemocnici také arcizloduch Joker (jak můžete vidět na úvodní fotce).

Široko (Záhada hlavolamu / Stínadla se bouří) 

Stínadla by se s výskytem koronaviru bouřila ještě víc. Chlapci z okolních ulic, a dokonce i slavná parta Rychlé šípy jsou ale nadšení z nového kandidáta na Velkého Vonta. Je jím tajemný Široko, který měl nejen v držení ztracený hlavolam Ježka v kleci, ale dokázal se také dokonale chránit proti nákaze. Žádný Losna, Mažňák nebo Mirek Dušín. Jedině Široko!

Mr. Ghostface (Vřískot)

Muž s maskou ducha a nožem v ruce by vylekal asi každého. Ještě větším strašákem je ale světová pandemie a pan Ghostface to ví moc dobře. Oblek ho chrání nejen před koronavirem, ale i případnými stříkanci krve, které by mu mohly umazat košili. K masce ale samozřejmě patří i pravidelná dezinfekce, mytí rukou a ostří nože.

Dr. Hannibal Lecter (Mlčení jehňátek)

Není úplně ideálním případem, protože jeho maska měla kolem úst otvory a nenosil ji pořád. Doktor Lecter ale na seznam patří už jen díky svému absolvování medicíny a pozdější praxi. Navíc jako správný gurmán ví, že zpracovávané lidské maso je třeba před vařením důkladně omýt. Poté už stačí vybrat tu správnou přílohu. Vidíme to na fazole a nějaké dobré červené víno z Toskánska. Clarice může přijít také, ale jedině s rouškou.

Filip / Ludvík XIV. (Muž se železnou maskou)

Filip měl jistě nesnadný život v žaláři s těžkou železnou maskou na tváři. Byly to ale právě dny v chládku, kdy zůstával v karanténě a v izolaci před dvořany a služebnictvem - dokonale chráněn. Jak víme z adaptace Alexandra Dumase, Filip nakonec nad svým krutým bratrem Ludvíkem XIV. zvítězil a vsadil ho do masky a okovů. Nebylo to ale ve svých důsledcích Pyrrhovo vítězství a zároveň - neměli mušketýři chodit raději pod dvou?

V (V jako Vendeta)

V jako Vendeta a zároveň vítězství nad virem. Postava V ve zmiňovaném filmu zasazeném do totalitní Británie nejprve zachrání před smrtí Evey a následně podněcuje občany, aby se vzbouřili proti tyranii a útlaku. Nyní v novém desetiletí se vrací a vyzývá Čechy k nošení ochrany obličeje. Revoluce má totiž mnoho podob. Jeho činy se už dříve inspirovala skupina Anonymous, dokud nepřišla na to, že se počítačových virů bát nemusí.

Strážci (Strážci vesmíru)

Dříve než morfovali, shodli se na vhodné ochraně v případě pandemie. A nyní se Strážci vesmíru nemusí bát ani formelínů, ani Rity Repulsy. V případě většího boje se navíc schovají nejen ve svých oblecích, ale i sofistikovaných strojích. Alfa 5 a Zordan jsou z přirozených důvodů také v bezpečí.

Wade Wilson (Deadpool)

Mutace ho vyléčila ze zákeřné rakoviny a dala mu nesmrtelnost. Covidu-19 by tak Wade Wilson alias Deadpool pravděpodobně nepodlehl, ale jako správný anti-hrdina jde příkladem nejen X-Menům, ale také dětem a dospělím po celém známém světě. Pravděpobně by ale chtěl, abyste vlastní oblek nedělali zelený nebo animovaný.

Jason Voorhees (Pátek třináctého)

Země v okolí letního tábora Crystal Lake je nasáklá krví a pod ostří mačety Jasona Voorheese se dostává další skupinka rozjívených teenagerů. Důvod je prostý. Nachytal je v okolí bez jediné ochrany přes nos či ústa. Navíc se neměli co shromažďovat na táboře, kde ohrozili sebe i ostatní. Z jeho příběhu plyne mnoho ponaučení. Stačí ale, když budete nosit starou hokejovou masku jako on a ten zbytek se zabíjením a práskáním na ostatní nechte na jiných.

Immortan Joe (Mad Max: Zběsilá jízda)

Joe Moore alias Immortan Joe byl pánem Citadely a vůdcem gangu War Boys. Jeho maska mu pomáhala s dýcháním, ale také v boji se zákeřným virem. Svou moc postupně získal tím, že manipuloval s lidmi, kterým namlouval, že vstal z mrtvých. Správná ochrana přes nos a ústa je ale z jistého úhlu pohledu šancí na nový život ve zdraví. Nebudte zběsilí šílenci jako Max. Noste masku, i když vám šplouchá na maják a myslíte si, že jste bůh.

Michael Myers (Halloween)

Michael Myers z americké filmové hororové série Halloween se poprvé ukázal v roce 1978 jako vraždící chlapec a po letech utekl z psychiatrického ústavu, aby zabíjel znovu. Vždy ale s patřičnou ochranou obličeje. Mnozí si mysleli, že jde pouze o krytí pravé identity jako v moha případech, ale to byl pouze vedlejší záměr. Myers přežil SARS, veškeré chřipky a nyní zdatně bojuje i proti koronaviru. A to nejen na den všech mrtvých.

Predátor (Predátor, Vetřelec vs. Predátor)

Kdo zvítězí v souboji Vetřelce s Predátorem? A ještě lépe - kdo z nich odolá virové pandemii? Odpověď je jasná, oba dva. Predátorská rasa se díky špičkovému vybavení chrání obličejovou maskou a navíc umí svými senzory skenovat těla nejbližších lidí a odhalit případné nemoci. Perfektní technologie a zodpovědnost je tedy chrání za každých okolností. A u Vetřelce je to ještě jednodušší, koronavirus totiž zvířátka neinfikuje.

Bonus: Monika (Přátelé)

Monika Gellerová rozhodně není zářným příkladem ženy, která se poctivě chrání proti viru. Nákaza navíc už zasáhla i její milovaný New York a oblíbená šéfkuchařka je bez práce, protože ji zavřeli restauraci. V nouzi se ale umí o sebe postarat a použít pohotovostního krocana, jako to převedla v epizodě 5x08 Nejhorší Díkůvdání, kdy navíc vkusně opatřila svou ochranu brýlemi a klouboučkem.

Vynechali jsme někoho? Napište nám na facebooku pod příspěvek, kdo z filmových a literárních postav se chránil ještě lépe! A zůstaňte zdraví.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!