Knížky během karantény: klasiky, na které si konečně najdete čas

Knížky během karantény: klasiky, na které si konečně najdete čas 

Na lovení nejnovějších literárních titulů v knihkupectvích a knihovnách si ještě budeme muset chvilku počkat. Čas během karantény lze využít třeba k přečtení knih ze středoškolského kánonu, které stojí za to vyhledat i v dospělosti.

Zločin a trest

Na dlouhé jarní večery je jako dělaný obšírný román ruského realistického autora Fjodora Michajloviče Dostojevského čítající téměř šest set stran, který čtenářům klade otázku, zda existuje ospravedlnitelný zločin. Někdejší student práv Raskolnikov se kvůli nedostatku finančních prostředků odhodlá k vraždě podlé lichvářky. Psychologické dílo řeší neustálý rozpor mezi dobrem a zlem a spravedlností vůči silným a vůči slabým jedincům.

Lolita

Nejznámější román ruského spisovatele Vladimira Nabokova, který byl vícekrát odmítnut nakladateli a v některých zemích dokonce odsouzen coby „zvrácená pornografie“, je výjimečně niterným a čtivým dílem. Kdo od něj očekává obscénnosti, bude zklamán – neobsahuje jediný vulgární výraz. Autor je bez nadsázky mistrem jazyka a rozmanitých her se slovy a významy. Očima vysokoškolského profesora Humberta Humberta dává nahlédnout do zakázaného vztahu zralého muže s nezletilou dívkou, který nemůže skončit jinak než katastrofou. Knihu poprvé zfilmoval Stanley Kubrick, později také Adrian Lyne.

Zabiják

Oním zabijákem je démon alkohol a tento vrcholný román francouzského spisovatele Émila Zoly, čelního představitele naturalismu, velice poutavým způsobem ukazuje, co taková závislost dokáže udělat nejenom s jednotlivcem, ale i s celým jeho pokolením. Protagonistkou je chudá Pařížanka, kterou její manžel, náruživý pijan a příživník, stáhne až na dno. V roce 1956 vznikla zdařilá filmová adaptace pod názvem Gervaisa.

Směšné lásky

Milan Kundera, to není jen Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert. V souboru nepříliš dlouhých sedmi povídek líčí milostné vztahy bez líbivého obalu, pravdivě, tak, jak je všichni prožíváme. Najdete v něm pozoruhodný příběh mužů s krizí středního věku, záletného lékaře i mladého páru, který si chce trochu okořenit společný výlet. Nepřehlédněte také dvě filmové adaptace povídek – snímky Nikdo se nebude smát a Já truchlivý bůh.

Utrpení knížete Sternenhocha

Knihu kontroverzního filosofa Ladislava Klímy, který byl vyloučen ze školy kvůli kritickému výroku vůči habsburské monarchii, si buď zamilujete, nebo ji se znechucením odložíte. Útlé existenciální dílo s hororovým nádechem a erotickými prvky pojednává o cynickém a krutém šlechtici a jeho toxickém manželství se stejně bezcharakterní Helgou. Na motivy novely byl těsně po sametové revoluci natočen film V žáru královské lásky s Ivanou Chýlkovou a Vilémem Čokem v titulních rolích. Národní divadlo také uvádí operu Sternenhoch nastudovanou v esperantu.

Smrt je mým řemeslem

Beletristických děl popisujících hrůzné nacistické zločiny z pohledu jejich obětí existuje nespočet. Málokterá kniha ale předkládá události druhé světové války z opačné strany. Jednou z nich je životopisný román francouzského autora Roberta Merleho, jenž v ich-formě přináší výpověď Rudolfa Langa alias Rudolfa Hösse, velitele koncentračního tábora Auschwitz. Čtení není lehké, je ale klíčové pro pochopení uvažování členů NSDAP.

Kmotr

Rozsáhlé dílo amerického spisovatele s italskými předky Maria Puza poněkud zastínila proslulá filmová adaptace s Al Pacinem v hlavní roli, jež získala tři sošky americké akademie. Pokud na snímek nedáte dopustit, sáhněte i po neméně kvalitní literární předloze, která nabízí detailnější vhled do mafiánských praktik a především psychiky Michaela Corleone. Kniha je součástí série, navazují na ni díla Sicilián, Omerta a Poslední kmotr.

Podívejte se na e-knihy, které si můžete legálně a zdarma stáhnout do svého zařízení. Prohlédněte si také naše tipy z poezie.

Foto: Anthony Tran, Unsplash

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!