Není nutno, po zavíračce i newyorská opera. Nabízíme kulturní tipy na středu 25. března

Není nutno, po zavíračce i newyorská opera. Nabízíme kulturní tipy na středu 25. března 

Dnes se bude zpívat, vařit a koukat na operu. A to je pouze ochutnávka z pravidelných tipů na kulturu doma od Informuji.cz

Crip Camp, původní Malé ženy & čtvrté Toy Story

Netflix má nově ve své nabídce původní dokument Crip Camp: A Disability Revolution, důležité dílo o letním táboře pro hendikepované děti. Jde o další snímek společnosti Higher Ground amerického exprezidenta Baracka Obamy a jeho manželky Michelle. Pár už zabodoval se snímkem American factory, který dokonce získal cenu Americké filmové akademie.

Šedesátá léta minulého století. Starosvětské městečko Concord v Massachusetts. Paní Marchová žije šťastně ve svém malém domku se čtyřmi dcerami. Každá z nich má jiné sny a chce si určovat vlastní osud. Nedávno jsme v kinech mohli vidět novou verzi Malých žen od vynikající režisérky Grety Gerwig, HBO GO ale nabízí starší film z roku 1994 s vycházejícími hereckými hvězdami Winonou Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes nebo Christianem Balem. Videotéka má v nabídce i stejnojmenný třídílný seriál z roku 2017.

"Hračky, se kterými se děti nikdy nepřestanou bavit, to by mohl být podtitul Toy Story. Ani čtvrtý díl této ságy totiž nezklamal nejen malé diváky. Naopak příběh s nimi vyrostl a trochu dospěl. Přesto si ale zachoval dětskou hravost, která dokáže pobavit i rozplakat." Tak lákáme v naší recenzi na čtvrté pokračování Příběhu hraček. Pokud jste Woodyho, Buzze a spol. minuli v kině, můžete si je nyní vychutnat ve videotéce HBO.

Pokud nemáte předplacené ty nejpopulárnější videotéky, podívejte se na náš výběr alternativ zdarma.

Scribd

Za přibližně 250 korun i s daní máme tip pro vášnivé čtenáře a posluchače audioknih, kteří se nezaleknou angličtiny. Portál a aplikace Scribd nabízí široký výběr literatury od románů až po sebevzdělávání. V seznamu nechybí díla Stephena Kinga, Neila Gaimana, Margaret Atwood a dalších. Zkrátka takový Netflix na knížky. Virtuální knihovna navíc nabízí prvních 30 dní zdarma. Mrkněte se na ni.

Nezapomeňte ani na náš výběr knížek na březen nebo klasiky, na které jste možná doteď neměli čas, ale měli byste je znát. Podívat se můžete i na tipy na básně, které jsme v redakcí sestavovali k nedávnému Světovému dni poezie.

The Weeknd - After Hours 

Americká hvězda R&B scény The Weeknd (zahrál si i ve snímku Drahokam na Netflixu) si s novým albem dal na čas, ale nyní přichází se čtrnácti tracky v rámci novinky After Hours. Fanoušci si tak po řadě hostování na deskách jiných hvězd mohou vychutnat původní Weekndovu hudbu. Až na úryvek z tvorby Eltona Johna ve skladbě Scared To Live zpívá pouze sám autor a posluchačům nabízí uspokojivý mix nové vlny, popu a jeho R&B. Posloucháte jeho tvorbu? Napište nám názor do komentářů na facebooku.

Fišarová, Allison Wheeler Quartet nebo rapoví WWW LIVE

Na středu 25. března se v rámci live streamů Studia Dva Jsme s vámi chystá mimořádný koncert skvělé šansoniérky Radky Fišarové za doprovodu Aliaksandra Yasinského a Mirka Linky. Můžete si ho pustit v 19:00. O hodinu později pak na sociálních sítích zazní Allison Wheeler Quartet. Wheeler a spol. zahrají ze zavřeného klubu U Staré paní. Jazzovou zpěvačku, pedagožku a skladatelku z kalifornského Monterey, která se ráda zaměřuje na improvizaci a kreativní výzvy, doprovodí trio nejmladšího objevu na české jazzové scéně – pianisty Daniela Bulatkina.

V neposlední řadě pokračuje projekt #kulturazije v rámci něhož vystoupí jedna z prvních rapových skupin na tuzemské scéně WWW, jejíž současná hudba nabízí mix hiphopu, industriálu, elektroniky a volné skladby. Živě z Lucerna Music Baru se napojí od 19:35.

Není nutno se Svěrákem a Uhlířem

Bude zpívat celý národ? Už ve 12:30 zazní ve vysílání ČT1, na stanicích Českého rozhlasu a v obecních a místních rozhlasech píseň Není nutno z dílny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Svěrák jako jeden z autorů vyzval Čechy, aby pustili televizi či rádio, otevřeli okno, sedli k pianu, vytáhli kytaru, trubku nebo cokoliv, na co se dá hrát a přidali se. Už ve včerejších tipech jsme vám připomínali možnost pustit si zdarma na internetu asi největší z děl Svěrákových. Hry Žižkovského divadla Járy Cimrmana.

The Metropolitan Opera v New Yorku

Slavná scéna The Metropolitan Opera v epicentru Velkého jablka nabízí každý den streamy svých mimořádných představení za období posledních čtrnácti let, s největšímí pěveckámi hvězdami a zcela zdarma. Dnes až do pozdního odpoledne si můžete pustit Zlato Rýna Richarda Wagnera, následovat budou další Wagnerova díla, jimiž je tento týden zaplněn. Celý rozpis včetně programu na další dny si prostudujte zde. Pokud chcete, můžete opeře poslat dobrovolný příspěvek. Každý stream je po odvysílání k dispozici třiadvacet hodin a můžete ho sledovat i v rámci služeb Apple, Amazonu nebo třeba Smart TV od Samsungu.

MasterChef a Vzkaz v láhvi

Nova večer nabídne další díl své kuchařské soutěže MasterChef, která od minulého týdne běží v hlavním vysílacím čase a už jen ve středu. Amatérské kuchtíky dnes čeká další venkovní výzva, ve které budou servírovat burgery pro čtyřicet motorkářů.

Jestli ve vás sledování kuchařských show vyvolává jen pocit hladu, doporučujeme romantické drama Vzkaz v láhvi s Kevinem Costnerem a Robin Wright. Truchlící vdovec Garret Blake se snaží o nový začátek ve svém životě. Do cesty mu ale přichází Theresa, osamělá a rozvedená dívka, která shromažďuje materiál pro novinový článek. Ví totiž, že Garret je pisatelem vzkazu v láhvi, který našla na pláži na Cape Cod. Dílo je adaptací bestselleru Nicholase Sparka a uvidíte ho ve 20:00 na Nova Cinema nebo zítra v repríze v 15:20 tamtéž.

Hry zdarma na Itch.io

Portál Itch.io také chce, aby lidé zůstali doma. A proto se podělil s hráči o několik desítek her zcela zdarma. Nejde o žádné pecky, ale v obrovském množství menších či nezávislých projektů si vybere skutečně každý. Připomínáme, že áčkové hry zdarma po omezenou dobu nabízel v minulosti například Ubisoft a přídávají se i další herní gigantí.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy z úterý, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!