Živé Zrní, machinace ve zdravotnictví a záznamy z Liptákova. Nabízíme kulturní tipy na úterý 24. března

Živé Zrní, machinace ve zdravotnictví a záznamy z Liptákova. Nabízíme kulturní tipy na úterý 24. března 

V úterý pro vás máme ideální léky na trudomyslnost. Cimrmany online, novinku Adama Lamberta nebo i nějakou tu literaturu faktu. Co vás v karanténě zabaví?

The Bygone & Hon za pravdou

V tipech z videoték začínáme s relativně malou produkcí, která se představuje na Netflixu. Jde o snímek The Bygone, kovbojku s prvky krimi, která vypráví o mladém farmáři. Ten jednoho dne narazí na dívku Lakotu z blízké rezervace, která beze stopy zmizela. Pátrání po ní odhalí hrůznou minulost a je předzvěstí ještě horší budoucnosti. Dílo napsali a zrežírovali Graham a Parker Phillipsovi.

HBO GO nabízí dokumentární film Hon za pravdou: Dezinformace a cena falešných zpráv, který zkoumá v době sociálních médií rostoucí fenomén tzv. fake news ve Spojených státech. Jak dezinformace, konspirační teorie a falešné zprávy ovlivňují běžného občana? Snímek se zaměřuje na několik vymyšlených zpravodajských příběhů, které v posledních letech vzbudily velkou pozornost a měly zřetelný dopad na skutečný svět, včetně nechvalně proslulých afér. 

Sněžím! (Deník bílé mafie) Radka Kedroně

Přední český novinář a šéfredaktor zpravodajského serveru iRozhlas.cz Radek Kedroň přichází s knihou o rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, kterým často bez kontroly procházejí miliardy korun z veřejných peněz. Kedroň se v díle Sněžím! (Deník bílé mafie) zaměřuje i na kauzu bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který byl odsouzen na devět let a proslul v médiích tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl barvitý deník. Autor se kromě práce v Českém rozhlase představil i svým knižním debutem Operace Rath o klientelismu na té nejvyšší úrovni.

Doporučujeme také knihy, na které se ve svém březnovém výběru literatury zaměřila naše Aneta Trnová. A podívejte se i na náš výběr básní, který jsme v redakcí sestavovali k nedávnému Světovému dni poezie.

Velvet Adama Lamberta

Freddie Mercury jednadvacátého století Adam Lambert stále vystupuje se skupinou Queen, ale čas má i na sólové projekty. Jeho novinka s názvem Velvet stojí za poslech i proto, že se inspiroval hudebními proudy z historie. Na desce najdete pop, disco, soul či funk, ale také řadu hostů. Za všechny jmenujme kytaristu a producenta Nila Rodgerse, busbeeho z Lady Antebellum, Tommyho Englishe nebo Butche Walkera. Zpěvák na Velvet nabízí posluchačům celkem třináct tracků. O Lambertově show s Queen v Praze v roce 2017 jsme psali i my na Informuji.

Zrní nebo Balkan fiesta LIVE

Projekt #kulturazije nabízí v úterý 24. března první koncert kapely Zrní s písničkami z desky Nebeský klid, kterou kapela vydala letos 6. března. Na albu vedle pražského dětského pěveckého sboru BezNot hostuje třeba Lenka Dusilová nebo Ondřej Pavelka. Show od 19:35 přesdílíme i na naše sociální sítě. 

O pětadvacet minut později dostanete dávku nefalšovaného hudebního optimismu. Balkan Fiesta tentokrát zakotví v bezpečí vašich domovů. Vystoupí hvězdy balkánských bašavelů, žádaná dechovka Tomáše Průši Lovesong Orchestra nebo ostřílený jezdec na vlnách optimismu DJ Gadjo.cz.

Přehled veškerých live přenosů najdete zde. Na divadelní streamy jsme se zaměřili v dalším výběru.

Cimrman online

Navrhuju, sníst psy. Nejlepším lékem proti trudomyslnosti v karanténě se zdají být díla jednoho z největší Čechů, Járy Cimrmana. Klenoty žižkovské divadelní scény jako Záskok, Dobytí severního pólu nebo České nebe jsou naštěstí k dispozici na oficiálním YouTube kanálu. Inscenace Divadla Járy Cimrmana navíc můžete mnohdy zhlédnout v původním obsazení i s herci, kteří už bohužel odešli do uměleckého nebe. Dejte nám pod příspěvkem na facebooku vědět, která hra uměleckého souboru kolem Zdeňka Svěráka a zesnulého Ladislava Smoljaka je vám nejblžší.

Dítě v Dlouhé karanténě

Divadla v Dlouhé se samozřejmě také dotkl plošný zákaz veřejných akcí. Na žádné divadelní představení se tak aktuálně nepodíváte. Umělci se ale rozhodli potěšit ty nejmenší alespoň zábavou na doma. Připravili výběr nejlepších úkolů, omalovánek, rébusů, doplňovaček, papírohrátek apod., které přinesly minulé ročníky festivalu Dítě v Dlouhé. Na projektu spolurpacovali oblíbení ilustrátoři od Galiny Miklínové, Lucie Lomové, Petry Goldflamové Štětinové, Báry Hubené až po Jaroslava Milfajta.

 

TV tip: Kulový blesk a Přes kosti mrtvých

Komedie o dvanáctinásobné směně bytů, která vešla do dějin české kinematografie a přinesla internetovým vtipálkům jeden z nejčastějších memů. Ten vzdává poctu sousedce, která by si tak ráda přála vidět sklep, půdu a jiné věci ve svém budoucím domově. Stejně jako Cimrmani je Kulový blesk dílem autorské dvojice Svěrák-Smoljak. Největší akci v dějinách stěhování se skvělým hereckým obsazením uvidíte na kanálu Nova Cinema dnes od 18:40.

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Tak láká druhý program České televize na snímek absolventky DAMU Agniezsky Holland (Hořící keř, Šarlatán) Přes kosti mrtvých. Polský koprodukční snímek, ve kterém uvidíte i Miroslava Krobota, startuje ve 20 hodin. 

Watchdogs a Stanley Parable zdarma

Herní vývojáři z Epic Games tento týden ve svém internetovém obchodě nabízejí zdarma dva starší, povedené tituly od Ubisoftu a Galactic Cafe. Prvním z nich je hra Watch Dogs s příběhem o hackerech ve futuristickém Chicagu. Ucházející městská akce sice schytala od hráčů kritiku kvůli grafickým problémům, ale nápad tvůrců byl na jedničku a rozhodně stojí za to si "hlídací psy" přidat do herní knihovny.

Druhý tip je Stanley Parable - zábavná FPS adventura, ve které jste (obdobně jako v karanténě) v kanceláři firmy úplně sami. Všichni zmizeli a jediný, kdo vás navádí tichými místnostmi je hlas vypravěče. V roli Stanleyho se můžete řídit jeho pokyny a radami a nebo si naopak můžete dělat, co se vám zlíbí. Jak jistě tušíte, vypravěč to dokáže náležitě ocenit. Přidáváme link na obě hry, která vás nebudou stát ani korunu. Čas na jejich vyzvednutí máte do 26. března.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy z pondělí, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!