Z drogového dramatu kultovní romantická komedie. Pretty Woman slaví 30 let

Z drogového dramatu kultovní romantická komedie. Pretty Woman slaví 30 let 

Osamělý milionář Edward si vyhlídne prostitutku Vivian, které dá pracovní nabídku, co se neodmítá - totiž aby za nemalé peníze byla po dobu jednoho týdne jeho doprovodem na veřejnosti. Krásná Vivian vystřídá chodník za přepychové apartmá, učí se být dámou a postupně se zamilovává do svého prince. Romantický film Pretty Woman s charismatickou dvojicí Richardem Gerem a Julií Roberts letos slaví 30 let od svého prvního uvedení!

23. března roku 1990 vstoupil do amerických kin film Pretty Woman. Příběh „nečekaného" romantického vztahu mezi prostitutkou Vivian (Julia Roberts) a úspěšným podnikatelem Edwardem (Richard Gere) se stal velkým hitem a v té době začínající herečce Julii Roberts přinesl hvězdnou slávu. Za roli získala Zlatý glóbus a také nominaci na Oskara. Přitom stačilo tak málo a námět i obsazení mohlo vypadat úplně jinak.

Drsné drama z prostředí prostituce

Původní námět totiž měl k pohádkovému příběhu opravdu hodně daleko - v plánu bylo natočit sociální drama o životě prostitutek a drogové závislosti. Vivian v tomto námětu měla být závislá na kokainu a Edward v rámci domluvených služeb měl trvat také na podmínce, že se Vivian po dobu jednoho týdne drog vzdá. Ta ovšem tuto podmínku nedodrží. A ani happy end ji nečeká - Edward ji nakonec vyhodí z auta na špinavou ulici a ujede. Vivian poté za vydělané peníze odjíždí na výlet do Disneylandu. Původní koncept nesl název „3.000 dolarů", což je částka, kterou Edward nabídl Vivian za její služby.

Photo © Touchstone Pictures

Jak se depresivní (a asi poněkud realističtější) příběh transformoval v pohádkovou Pretty Woman? Film byl postupně několikrát přepisován a výsledné podoby se dočkal až poté, co se producentem stala společnost Disney. Pravděpodobně kvůli kontroverzi a potřebě, aby byl film přístupný, nakonec vznikl romantický příběh se sladkým koncem tak, jak jej všichni dobře známe. Zásluhu na tom měl samozřejmě i režisér Garry Marshall, který již v 80. letech natočil několik úspěšných komediálních filmů. Inspirací pro nový koncept se stala divadelní hra od George Bernarda Shawa Pygmalion, známé také jako My Fair Lady. I zde totiž bohatý muž „spasí" ženu z ulice (v tomto případě květinářku) a snaží se ji proměnit v dámu z vyšší společnosti.

Pretty píseň, kterou nelze dostat z hlavy

Nesmrtelná titulní píseň Oh, Pretty Woman od Roye Orbisona motivovala producenty ke změně názvu filmu. Rockový zpěvák složil tuto píseň ještě v roce 1964 pro svou manželku Claudette, která o rok později tragicky zemřela při nehodě na motorce. Každopádně píseň byla populární a hollywoodská studia ji použila nejen do filmu jako titulní píseň, ale také se chytila jejího názvu - Pretty Woman. Pokud se totiž film jmenuje podle známé písně, je velká pravděpodobnost, že se stane hitem a vydělá tak více peněz.

Michelle Pfeiffer a Al Pacino? Jaké byly herecké alternativy

Julia Roberts i se svým nezapomenutelným úsměvem nebyla první volbou do role Vivian. Původně se režisér i studio snažilo protlačit v té době zvučnější jména - třeba Michelle Pfeiffer, Meg Ryan nebo také Valerii Golino, která nakonec roli odmítla a raději šla točit Žhavé výstřely s Charlie Sheenem. Role prostitutky v kontroverzní verzi scénáře nebyla zdá se velkým lákadlem.

Julia Roberts tak nakonec roli získala, přestože samotné studio Disney fandilo spíše Meg Ryan. Roberts se ovšem své role chopila naplno a v rámci příprav se z vlastní iniciativy scházela se skutečnými prostitutkami a chodila s nimi na kafe i mezi natáčeními.

Zajímavostí také je, že na část odhalených scén měla Roberts dublérku Shelley Michelle, která je dokonce zvěčněná na filmovém plakátu - tedy alespoň její odhalená stehna na těle Julie Roberts.

Nebýt Julie, nebyl by ani Richard. Poté, co roli milionáře odmítli Al Pacino, Burt Reynolds i John Travolta, přišla řada na Richarda Gera, který roli také dlouho vzdoroval. Přesvědčila ho až Julia, když mu podstrčila vzkaz s prosbou, aby roli přijal. A tak se i stalo.

Mohli bychom sice diskutovat o tom, jak prvoplánová, naivní, jednoduchá a přeslazená Pretty Woman je, nemůže být ale sporu o tom, že patří mezi kultovní filmy. Dodnes je jednou z nejoblíbenějších romantických komedií a nechybí ani každoročně v televizním programu - jak příhodně na Vánoce, v čase pohádek.

Photo © Touchstone Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!