Jennifer Grey: Baby slaví 60. narozeniny

Jennifer Grey: Baby slaví 60. narozeniny 

Baby za svůj život rozhodně neseděla v koutě a objevila se ve spoustě kvalitních snímků. Dne 26. března 2020 slaví drobná herečka své 60. narozeniny a my vám přinášíme nejlepší filmy, ve kterých si zahrála.

Volný den Ferrise Buellera (1986)

komedii pro teenagery z 80. let si Jennifer Grey zahrála otravnou sestru oblíbeného hlavního hrdiny. Snímek je autorskou komedií předčasně zesnulého amerického režiséra, scénáristy a producenta Johna Hughese. V dnes už kultovní veselohře Volný den Ferrise Buellera se mu podařilo přesně vystihnout chování, mluvu a starosti tehdejší mládeže. Film vypráví o jednom dni za školou legendárního a mezi všemi oblíbeného Ferrise Buellera a marné snaze ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně záškoláka při podvádění. Ferris během jednoho dne spolu se svým kamarádem Cameronem (Alan Ruck) a svojí přítelkyní Sloane (Mia Sara) zažívají víc dobrodružství a vtipných anekdot než většina lidí za celý život. Mezitím si ředitel školy (Jeffrey Jones) pokaždé špatně načasuje pokusy o Ferrisovo dopadení a stejně marně se Ferrise snaží načapat i jeho trpící sestra (Jennifer Grey), aby rodičům dokázala, že její bratr není takový andílek, za jakého ho považují. Menší roli si zahraje i tehdy ještě téměř neznámý Charlie Sheen, který se ve snímku objeví na policejní stanici jako mladík zatčený kvůli drogám. Snímek se těšil zejména v oněch 80. letech velké divácké oblibě. Na tvorbu padlo 6 miliónů dolarů, ale v amerických a kanadských kinech vydělal víc jak desetinásobek této částky.

Hříšný tanec (1987)

Hned po Volném dni Ferrise Buellera získala Jennifer Grey svoji životní roli v taneční romanci Hříšný tanec, s níž je nejvíce spojována dodnes. Coby Frances Housemanové, které všichni přezdívali Baby, tráví s rodiči a sestrou léto v hotelu pro vyšší třídu. Tam jako poslušná dcera tráví čas s rodiči a věnuje se aktivitám pořádaným hotelem pro hosty. Náhodou se však seznámí s divokými tanečními krky, které jsou konzervativními hosty považovány za hříšné, ale i s atraktivním tanečním instruktorem Johnnym Castlem (Patrick Swayze). Když Johnnyho taneční partnerka Penny zjistí, že je těhotná, a nemůže už dál trénovat ani se zúčastnit vystoupení v sousedním hotelu, nechá se Johnny přemluvit, že se pokusí kroky naučit Baby. Začnou každou volnou chvíli trávit intenzivním tréninkem a společné hodiny je sblíží natolik, že jejich vztah přeroste v lásku. Ten však podstoupí těžkou zkoušku na parketu i z hlediska konzervativní morálky jiných hostů, kteří jejich lásce nepřejí. Mimo skvělá taneční čísla jsou ve filmu i ikonické a dodnes oblíbené písně jako „She’s Like the Wind“, „Be My Baby“, „(I’ve Had) The Time of My Life“ či „Hungry Eyes“. Za film získal Franke Previte dokonce Oscara v kategorii Píseň. Zajímavostí je, že v době natačení bylo Jennifer Grey 27 let, což je o deset let víc, než mělo být Baby ve filmu. Na castingu měla pouhých 5 minut na to, aby dokázala, že je schopná působit mladší.

Vražda na Broadwayi (1989)

V komediálním dramatu si Jennifer zahrála po boku nekorunované královny popu Madonny. Filmová adaptace povídky z pera spisovatele Damona Runyona diváky zavádí na silvestrovskou oslavu na Brodwayi roku 1928. Harriet MacKyle, členka místní elity, pořádá velkolepý večírek, na který hosté jen tak nezapomenou. Mezi pozvanými se objeví i prohnaný Feet Samueles, který chystá na první den v roce transakci, aby získal krásnou showgirl Hortense. Ta však touží po něčem úplně jiném. Na party má dorazit i vášnivý hráč Regret, který však miluje víc svého koně, něž krásnou přítelkyni Lovey Lou. Jediný inspektor McNamara se tolik nebaví, jelikož silvestrovskou noc tráví ve službě při své honbě na vraha Marvina Claye. Teprve při úsvitu všichni hrdinové zjišťují, že během uplynulé noci se toho změnilo víc než jen letopočet.

Vítr (1992)

Hlavní roli získala Jennifer Grey i ve sportovním romantickém dramatu z roku 1992. Příběh vypráví příběh páru soutěžící v jachtingu. Šampionát v jachtingu je dlouholetá presižní záležitost amerických klubů. Kapitán Will (Matthew Modine) se svojí přítelkyná Kate (Jennifer Grey) navzdory vynaloženému úsilí závod prohrávají. Rozhodnou se tedy postavit si vlastní jachtu, na které, jak doufají, příští závody už jistě vyhrají. Natáčení akčního snímku probíhalo v Austrálii.

Důvod k vraždě (1993)

V kriminálním dramatu z roku 1993 se Jennifer objevila v roli ambiciózní mladé právničky Kate Weldonové, která nastoupí na vysněnou pozici do prestižní právnické firmy v Los Angeles. Zde spolupracuje se schopným kolegou Jackem Hemmetem (Peter Berg), vycházející hvězdou celé společnosti a mimořádně atraktivním mužem, na objasňování vraždy jednoho ze starších společníků firmy. Kate je nadšena a polichocena, že se stane Jackovou asistentkou, o to víc, když se do sebe oba zamilují. Když však Kate náhodou narazí na důkaz, že je její kolega do vraždy zapleten, ocitá se v ohrožení života.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!