Americká krása: Ikonická kultovka slaví 20. výročí od zisku pěti zlatých sošek

Americká krása: Ikonická kultovka slaví 20. výročí od zisku pěti zlatých sošek 

Ikonický kultovní snímek, u kterého ukápla slza i samotnému Stevenu Spilbergovi, dne 26. března 2020 oslavil dvacetileté výročí od získání pěti Oscarů na předávání v roce 2000. Kevin Spacey byl oceněn za hlavní roli Lestera Burnhama, ale výhru snímek získal i v kategoriích Nejlepší film, Režie, Původní scénář a Kamera.

Co se děje za zavřenými dveřmi

Kultovní film z přelomu druhého tisíciletí nevšedním způsobem zobrazuje falešnost, pokrytectví a přetvářku a to, co se doopravdy skrývá za šťastnými fotografiemi rodin na krbové římse. I Burnhamovi působí harmonicky a spokojeně. Mají krásný dům, spolehlivé auto, půvabnou dospívající dceru a dobrá zaměstnání. Paní CarolynBurnhamová (Annette Bening) je stále usměvavá, pozitivní a s láskou se stará o své růže. Realita je ovšem jiná. A navíc jí budovaný obraz dokonalé rodiny kazí její manžel a otec Jane, Lester (Kevin Spcey). Nestará se o sebe jako dřív, a navíc dává před ní i okolím najevo, že se mu nedaří a že není se svým životem spokojený. Zprvu odmítá hrát roli jako ostatní jemu podobní poslušní manželé a přetvařovat se před manželkou i sousedy. Pak už ale Lester odmítá být „podpantoflák“ a rozhodne svoji krizi středního věku léčit radikálnějším způsobem – chce si splnit všechny své sny a tužby.

 

Stroj na Oscary

Snímek získal nespočet prestižních ocenění – šest BAFTA, tři Zlaté glóby, pět Oscarů a mnohé další. Snímek získal Academy Award v roce 2000 za nejlepší film roku. Zlatou sošku si odnesl i Sam Mendes za režii, Kevin Spacey za hlavní roli Lestera Burnhama, Alan Ball za původní scénář a Conrad L. Hall za práci s kamerou.

Létající chřest

Ve scéně, kde seděla rodina u společné večeře, hodí hlavní hrdina mísu chřestu na stěnu. Původně měla být pouze upuštěna na podlahu, ale Kevin Spacey se do role tak ponořil, až překvapil celý štáb.

 

V noci i ve dne

Kuriozitou je i scéna, ve které se Lester hlásí o práci ve fast foodu. Doopravdy byla natáčena v noci a následně v postprodukci upravena tak, aby to vypadalo jako den. Přesto však nemá žádná z postav v obličeji stíny od slunce.

Nabokova Lolita

Snímek obsahuje spoustu odkazů na knihu Lolita od ruského spisovatele Vladimira Nabokova, ve které se hlavní hrdina zamiluje do mladé nezletilé dívky. Jméno Lester Burnham je přesmyčkou pro sousloví „Humbert learns“. Humbert byl hlavní hrdinou literárního díle ruského klasika, který se stejně jako Lester zamiloval do výrazně mladší dívky. Lester se však nakonec rozhodne správně a ke styku nedojde – poučil se od Humberta.

Svlékání před rodiči

Lester se od Humberta sice poučil, ale tvůrci nikoliv. Thore Birtch, která si zahrála Lesterovu dceru Jane, bylo v té době teprve sedmnáct let. Její rodiče museli podepsat souhlas s natáčením nahých scén, a navíc byli přítomni při jejich tvorbě, což by většina z nás nechtěla zažít. Navíc Tořiny rodiče poskytli i její fotky z dětství, které byly použity v Americké krásei ve snímku Vysoká hra patriotů z roku 1992.

 

Poletující sáček

Scénárista Alan Ball původně napsal celý příběh jako divadelní hru. Inspirací pro něj byl papírový pytlík poletující na World Trade Center Plaza. Tato scéna byla zahrnuta i do filmu.

Fotografie: Dreamworks Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!