Queen Latifah: Temperamentní herečka vedlejších rolí slaví 50 let

Queen Latifah: Temperamentní herečka vedlejších rolí slaví 50 let 

Temperamentní afroamerická herečka oslavila 18. března 2020 své 50. narozeniny. Úspěšná herečka, zpěvačka, moderátorka, spisovatelka a manažerka hvězd v jedné osobě se objevila ve vedlejších rolí oscarových snímků jako například v muzikálu Chicago, kde měla i působivý hudební vstup, nebo zazářila jako hlavní hvězda v komediích Poslední prázdniny či Jedině ona.

Chicago (2003)

Několika Oscary oceněná filmová adaptace úspěšného broadwayského muzikálu Chicago byl jedním z prvních snímků, ve kterých Queen Latifah skutečně zazářila coby vedlejší herečka. Za svoji roli vězeňské dozorkyně si dokonce vysloužila nominaci na Academy Awards, Oscara však nakonec za snímek Chicago v kategorii Vedlejší herečka získala Catherine Zeta-Jones. Broadwayský příběh sleduje osud průměrné sborové tanečnice Roxie Hartové (Renée Zeliweger), která pro slávu svede muže, kterého zabije, jakmile zjistí, že jí lhal a k lepší kariéře ji nepomůže. Po svém činu skončí ve vězení společně s jejím idolem a slavnou kabaretní hvězdou Velmou Kellyovou (Catherine Zeta-Jones). Za mřížemi poté Roxie s pomocí vypočítavého právníka Billyho Flynna (Richard Gere) rozpoutá emotivní mediální šílenství, aby si získala sympatie lidí a poroty. Flynn udělá z Roxieina případu bulvární senzaci, ženy chtějí vypadat jako ona a muži si tetují její jméno na paže. Jak dlouho ovšem tato sláva potrvá? Snímek získal dohromady šest Oscarů v kategoriích Nejlepší film, Vedlejší herečka, Výprava, Kostýmy a Mix zvuku.

 

Poslední prázdniny (2006)

Ve snímku Poslední prázdniny nezískala Queen Latifah pouze vedlejší role, ale rovnou roli hlavní. V kůži ostýchavé new orleanské kuchařky Gorgie Byrdové zjišťuje, že je nemocná a zbývá ji pouhý měsíc života. S vidinou brzké smrti opustí své zaměstnání, které ji ubíjí, vybere své veškeré úspory, změní vizáž a vydá se na svoji vysněnou dovolenou do proslulých lázní v Karlových Varech. Film je zajímavý tím, že se natáčel převážně v Karlových Varech v České republice a obsazeni do něj byli američtí, čeští a francouzští herci. Hned na recepci v hotelu je v roli zaměstnance k vidění Lucie Vondráčková, která v české verzi dabuje sama sebe. Slavného šéfkuchaře hotelu si zahrál francouzský herec Gérard Depardieu.

 

Hairspray (2007)

Menší roli dostala Latifah paradoxně i v další filmové adaptaci slavného muzikálu. Děj snímku je zasazen do roku 1962 v Baltimore, USA. Hlavní hrdinka obtloustlá středoškolačka Tracy Turnblad (Nikky Blonsky) navzdory svým tělesným rozměrům miluje tanec a jejím největším snem je stát se hvězdou televizní taneční show Cornyho Collinse (James Marsden). I přes podporu své nejlepší kamarádky (Amanda Bynes) a otce Wilbura (Christopher Walken), musí Tracy překonat řadu překážek při cestě za svým cílem – nesouhlas své podobně tělnaté matky (John Travolta), nenávist televizní producentky Velmy (Michelle Pfeiffer) a její protekční dcery. Tracy nebojuje jen za sebe ale i proti rasové segregaci, která v té době vládne společnosti. Aby se stal John Travolta Tracyinou matkou, musel strávit každý den čtyři hodiny v maskérně. Jeho kostým vážil 15 kilogramů.

 

Tajný život včel (2008)

I v úspěšném dramatu Tajný život včel získala Queen Latifah spolu s Dakotou Fanning jedny z hlavních rolí. Snímek o rodině, nezávislosti natočený podle oblíbeného bestselleru Sue Monk Kidd vypráví o čtrnáctileté Lily Owesové (Dakota Fanning), která utíká od svého přísného a věčně rozzlobeného otce a bolestivé smrti své matky se svojí afroamerickou chůvou, hospodyní a přítelkyní Rosaleen (Jennifer Hudson) do Tiburonu v Jižní Karolíně. Přístřeší jí nabídnou tři nezávislé sestry Boatwrightovy (Queen Latifah, Alicia Keys, Sophie Okoned), které se společnými silami starají o rodinné včelařství. Lily se u nich konečně dostává života plného lásky, laskavosti, hluboké spirituality a inspirativnívh silných žen. Člověk musí občas domov opustit, aby jej mohl skutečně nalézt na někdy nečekaných místech. Zajímavostí z nelehkého hereckého povolání je, že se Alicia Keys musela kvůli své roli čtyři týdny učit hrát na cello.

 

Jedině ona (2010)

Další hlavní roli získala Queen Latifah v romantické komedii Jedině ona. Zde si zahrála fyzioterapeutku Leslie Wright, která se snaží basketbalovou hvězdu NBA, Scotta McKnighta, po nepříjemné zranění opět dostat do formy. Jak to však bývá při takto blízkém kontaktu, Leslie se do Scotta zamiluje. Musí tedy volit mezi velkou pracovní příležitostí a láskou. Bohužel láska se zdá být jednostranná, jelikož Scott má oči jen pro Lesliinu kamarádku z dětství Morgan (Paula Patton), která touží být slavnou manželkou basketbalisty. Bude i nadále Scottova kamarádka, nebo si Scott uvědomí, co má před sebou?

 

Fotografie: Paramount Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!