Dokument Collective, herní peklo i rubínovská Thelma se Selmou. Nabízíme kulturní tipy na pátek 20. března

Dokument Collective, herní peklo i rubínovská Thelma se Selmou. Nabízíme kulturní tipy na pátek 20. března 

S pracovním týdnem v teple domova se loučíme ve velkém. Vyberte si kulturu podle vašeho gusta a podpořte své oblíbené umělce.

Collective a Na pohodu

HBO Europe představila 109 minut, které by měl v této době vidět opravdu každý. Dokument Collective se zaobírá požárem v bukurešťském klubu Colectiv v roce 2015, který si vyžádal 27 mrtvých a 180 zraněných. Záhy po neštěstí začínají v nemocnicích umírat další popálené oběti na zranění, která nebyla považována za život ohrožující. Jeden z lékařů dá echo týmu investigativních novinářů. Jedno odhalení střídá druhé, když začnou novináři odkrývat obrovské podvody v rumunském systému zdravotní péče. Dokument Collective sleduje novináře, informátory, oběti požáru i vládní úředníky a nabízí nekompromisní pohled na vliv investigativní žurnalistiky v té nejlepší podobě. Už teď je dostupný ve videotéce HBO GO.

Žádní Gorillaz ani James Brown. Na pohodu (Feel Good) je nová komediální série na Netflixu, která se zaměřila na vášnivý vztah stand-up komičky Mae Martin s kdysi heterosexuální přítelkyní, jejím boji se závislostí na alkoholu a jinými úskalími. Martin, která sérii také napsala, pojmenovala hlavní postavu úplně stejně jako své skutečné já. V seriálu se mimo jiných objeví i Lisa Kudrow aka Phoebe ze seriálu Přátelé.

Neutěšenci Kazua Ishigury

Do nejmenované evropské metropole, připomínající složený portrét Prahy a Vídně, přijíždí světově proslulý klavírní virtuóz. Od jeho vystoupení si místní občané slibují nejen nevšední hudební zážitek, ale hlavně duchovní obrodu upadající obce. Právě hudba představuje ve světě alegorizujícího románu médium, v němž se odehrává veškerý kulturně-politický život, od tužeb a snů nadaných jedinců přes působení občanských spolků až po dění na radnici a krizové zvraty v politickém směřování společnosti. Podaří se klavírnímu géniovi naladit místní lid na kýženou hudebně-politickou notu dřív, než bude muset na další štaci? Neutěšence Kazua Ishigury přiblížila ve svém březnovém výběru naše Aneta Trnová.

Audioknihy a podcasty

Hudební vydavatelství Supraphon nabízí čtveřici audio příběhů zcela zdarma. A jde o naprosté klasiky. Zaposlouchejte se do Vinnetoua, Tři muže ve člunu s hlasem Miroslava Horníčka, Robinsona Crusoe nebo tradičních českých pohádek Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Vše zmíněné najdete zde. Rádi upozorňujeme i na naši sérii #Proudcast, ve které se bavíme o kultuře se zajímavý hosty. Všech osm dílů najdete na jednom místě přímo tady a také na všech známých podcastových platformách od Apple, Google nebo Spotify.

Rubínovská Thelma & Selma nebo Hentai Corporation LIVE

V rámci projektu #kulturazije vysílá dnes ze záznamu naše oblíbené A studio Rubín, ze kterého jsme vám servírovali několik pochvalných recenzí na hry jako Klaunovy názory, Věci, Lonely Horny Only nebo Jenom matky vědí, o čem ten život je. Režisérka poslední zmiňované inscenace Barbara Herz nedávno přišla i do našeho studia. Rubín ale dnes představí svou klasiku, kterou jsme ještě ani my na Informuji neviděli, a to sice hru Thelma a Selma: "Jsme přece svobodní lidé a to, že jsme pár, na tom nic nemění!" Přispět divadlu na virtuální lístek můžete na www.donio.cz/AstudioRubin.

Na Rubín naváže hudební program v podobě kapely Hentai Corporation. Formace předvede živelné vystoupení, originální instrumentální linky a zpěvák Radek Škarohlíd svůj strhující vokál. V Lucerna Music Baru před prázdným publikem, ale živě u vás v obýváku.

Učit se, učit se...

V tipech minulých dnů jsme upozorňovali na start projektu UčíTelka pro děti prvního a druhého stupně, který nabídla na svém kanále Česká televize. Redaktorka Informuji Tamara Zubac nyní dala dohromady ještě víc zdrojů nekonečného vzdělání pro děti na internetu. Nechybí interaktivní videa, hry nebo literatura. Více se dočtete zde.

Luďan odpovídá

Národ ho zná především jako Luďana z populárního seriálu Most!, ale herec Martin Hofmann je mnohé a ještě něco víc. I to se možná dozvíte v přenosu "Ptejte se mě na co chcete, já si s tim ňák poradim", který nabídne od dnešních 20:00 Divadlo v Celetné zcela zdarma. Společně s Martinem uvidíte také Martinu Prášilovou, která bude večerem provázet a ptát se na otázky, které můžete v pokládat v i průběhu živého vysílání. A pokud chcete, můžete i Celetnou pdpořit koupí nějaké té dobrovolné vstupenky.

TV tip: Tři bratři na vybíjené

V televizi dnes najdete dvě dílka, na které jsme vám v minulosti nabídli i naše hodnocení. Prvním je pohádka Zdeňka Svěráka Tři bratři na Nově. Sourozence si ve snímku zahráli sympatičtí herci Vojtěch Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula. Poslední dva jmenované jste mohli před karanténou vidět v Divadle ABC v Elefantazii. Vojta Dyk po konci doby koronavirové určitě rozjede tour ke svému projektu D.Y.K.. Vstupenky na květnová vystoupení si můžete pořídit zde.

Druhým televizním tipem je adaptace knihy Michala Viewegha Vybíjená, večer na televizi Prima. Snímek Petra Nikolaeva drží další silné partičkovské trio Suchánek, Genzer a Sokol. Filmové zpracování je spíše takovou oddechovkou. Ani na Informuji nedostalo bůhvíjaké hodnocení.

Doom: Eternal

Armády z pekel dobývají zemi. Zkázu lidstva může zastavit jediná věc, které se monstra bojí. Tou jste vy. Asi se nenajde jediný hráč, kterému by značka Doom nic neříkala. Slavná first-person střílečka se dočkala právě dnes svého pokračování a recenze pějí jen chválu. Hru od Bethesda Softworks s podtitulem Eternal, pořídíte od 1400 korun, ale také za 1600 korun na Steamu díky propadu koruny vůči euru, takže aktuálně vybírejte spíše českého distributora.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!